Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Dieta dezechilibrata

 

Actual , alimentatia eronata, cu multe produse de fast-food, dulciuri rafinate, alimente conservate si putine vegetale proaspete deci putine fibre, reprezinta unul din factorii cei mai frecventi asociati patologiei gastrointestinale si nu numai.

Este ingrijorator faptul ca obezitatea tinde sa devina principala boala a lumii occidentale alaturi de cele cardiovasculare si de cancere (cele digestive ocupand un loc fruntas dupa cel bronhopulmonar si genital). Astfel:
  • Lipidele (grasimile, mai ales cele animale) in exces favorizeaza boala de reflux gastroesofagian, cancerul de esofag, cancerul gastric, cel colonic (intestin gros), steatoza hepatica (incarcarea cu grasimi a ficatului), litiaza biliara, pancreatita acuta (dupa mesele bogate in lipide si alcool)

  • Glucidele (zaharurile) in exces se transforma in lipide de depozit favorizand obezitatea si solicitand in plus pancreasul endocrin pana la aparitia diabetului zaharat

  • Proteinele in exces duc la decompensarea cirozei hepatice (aparitia ascitei, a encefalopatiei hepatice sau a insuficientei hepatice)

  • Sarea in exces (adaosul de sare in mancare, a sarii fara sodiu-total contraindicata ciroticilor, folosirea zilnica a alimentelor conservate sau afumate) duce la decompensarea cirozei hepatice sau la retinerea de apa in organism (edeme, hipertensiune arteriala) in cazul tratamentului cu Prednison

  • Vegetalele consumate in cantitati reduse zilnic favorizeaza constipatia si cancerul colonic

Prepararea alimentelor prin conservare, afumare, prajire, folosind aditivi si potentatori de gust in exces duce la formarea si acumularea unor produsi toxici pentru organism responsabili in special de aparitia cancerelor, mai ales la persoanele predispuse genetic la neoplazii sau la cele care au cazuri de cancere digestive in familie.

Desigur, doar o dieta echilibrata nu ne fereste de bolile digestive, dar, alaturi de controlul periodic la gastroenterolog (mai ales dupa 40 ani) si administrarea corecta a tratamentului in cazul unei patologii deja existente, ne face viata mult mai usoara sau chiar ne vindeca de boala respectiva.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.