Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact

Endoscopia

Endoscopia se poate face si sub anestezie intravenoasa de scurta durata (pana in 5 min) numita sedare, atat cat dureaza manevra, astfel incat sa fie usor de suportat.

Riscurile sunt minime (la pacientii cu boli de inima sau plamani severe sunt mai mari) dar beneficiul adus de vederea directa a mucoasei, de posibilitatea luarii unei biopsii (absolut necesara pentru precizarea diagnosticului in multe cazuri) inclusiv pentru detectia Helicobacter pylori (metoda endoscopica fiind mult mai exacta decat anticorpii anti Helicobacter) fac din endoscopie metoda de investigatie digestiva de prima intentie alaturi de ecografie.

Pregatirea pentru endoscopie: Daca investigatia este programata in cursul diminetii trebuie sa nu se manace in dimineata respectiva insa medicamentele pe care le ia in mod obisnuit pacientul (mai ales cele pentru inima si hipertensiune sau diabet) se vor lua cu apa cu 2-3 ore inainte de endoscopie. Daca pacientul este suspicionat a avea o stenoza pilorica este bine sa nu se manance nici in seara dinaintea analizei.

Daca endoscopia este programata pentru dupa-amiaza, atunci se poate manca usor dimineata (mai ales lichide dar si fainoase, mai putin carne care se digera greu) pastrand un interval liber de 6 ore minim intre ultima masa si investigatie.

Daca endoscopia se va face cu sedare, trebuie ca pacientul sa vina la cabinet cu un insotitor deoarece dupa analiza va fi mai ametit si nu va putea conduce masina 2-3 ore dupa investigatie. Sedarea reprezinta administrarea unui sedativ usor (de obicei in Romania se utilizeaza Dormicum sau Propofol) in doze minime, calculate pe kg corp, prin injectare intravenoasa, cu monitorizarea activitatii cardiace si a oxigenarii sangelui periferic. Pacientul nu este complet adormit, ci intr-o stare de semiveghe astfel ca va auzi ce spune medicul si poate executa comenzile acestuia (de exemplu sa respire adanc) insa nu va avea senzatii neplacute la introducerea endoscopului sau in timpul manevrei. Sedarea determina amnezie retrograda, adica pacientul nu-si va aminti dupa analiza ce s-a intamplat in timpul acesteia. De aceea este recomandat sa se inregistreze endoscopia si sa se inmaneze pacientului o copie, daca solicita. Daca pacientul este in varsta si are boli cardiace, este bine ca inainte de endoscopie sa se faca o evaluare decatre medicul de terapie intensiva pentru evitarea aparitiei unor complicatii datorita sedativului sau endoscopiei.

 

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.