Enteropatia glutenica
Denumita si celiachie, sprue non-tropical, sprue celiac sau steatoree idiopatica, reprezinta cea mai frecventa boala digestiva produsa de alimente la adult.
Cauza: Pe un fond de predispozitie genetica, anumite proteine (numite generic gluten) din cereale (grau, secara, orz, ovaz) determina o reactie imuna din partea organismului, cu afectarea mucoasei (deci a suprafetei de absorbtie a nutrientilor) intestinului subtire si chiar a intreg organismului.
Boala poate apare la copil, la 30-40 de ani dar poate debuta si la varste inaintatate (60-70 de ani).Simptomele nu sunt intotdeauna foarte evidente. Multe cazuri sunt asimptomatice, altele prezinta diaree usoara iar altele se prezinta cu diaree severa si malabsorbtie grava. In general evolutia bolii cunoaste episoade de exacerbare si remisiune. Tipic apare diareea cu numeroase scaune/zi, de volum mare, urat mirositare, cu steatoree (eliminarea de grasimi prin scaun ce apar ca niste picaturi de ulei ce plutesc in apa toaletei) asociata cu borboroseli abdominale. Nu exista dureri de burta sau lipsa poftei de mancare. Din contra, pacientii se alimenteaza in exces pentru a-si suplini deficitele de fier, de vitamina A, D, B si K, de proteine. La copil poate duce la dezvoltare redusa ca inaltime si greutate corespunzatoare varstei. Fiind o boala imuna, se asociaza cu alte manifestari imune: dermatita herpetiforma (boala de piele cu vezicule), diabetul zaharat cu insulina, colitele inflamatorii, poliartrita reumatoida, etc.
Diagnosticul bolii se pune pe:
1.determinarea din sange a imunoglobulinei A specifice tip antiendomisium si anti transglutaminaza tisulara
2.biopsia de jejun (prelevarea de mici fragmente de mucoasa in cursul endoscopiei superioare, din duoden) ce arata un aspect de atrofie vilozitara (aplatizarea vilozitatilor cu rol absorbtiv)
3.proba terapeutica ce consta in dieta fara gluten, cu evidenta ameliorare a simptomelor dupa 2 saptamani
Tratamentul consta in:
1.dieta fara gluten (vezi sectiunea regimuri si diete) ce va trebui mentinuta toata viata. Dupa un episod diareic mai sever poate fi necesara cateva luni si dieta fara lactate, datorita lipsei enzimelor ce metabolizeaza lactatele si care sunt localizate la nivelul acelor vilozitati
2. corectarea anemiei si a deficitelor vitaminice initiale. Ulterior, doar dieta gluten-free este suficienta pentru un tratament eficient al bolii
Complicatiile celiachiei:
- apar de obicei la pacientii care nu respecta dieta
- se manifesta prin diaree rezistenta la dieta fara gluten, aparitia durerilor abdominale si a scaderii in greutate in ciuda alimentarii in exces
- limfomul intestinal, cancerul intestinal si ulceratii ale mucoasei intestinului subtire sunt complicatii grave, cu risc vital si usor de evitat prin mentinerea cu strictete a regimului
Femeile cu stare de nutritie buna,care respecta dieta fara gluten, nu au complicatii grave ale bolii si nu necesita tratament corticoid sau imunosupresor, pot ramane gravide.
STIRI DE ULTIMA ORA
La AGA Annual Meeting (Intrunirea anuala a Asociatiei gastro Americane) din octombrie 2007, specialistii au evidentiat, bazandu-se pe studii, care sunt factorii ce imbunatatesc aderenta pacientilor cu celiachie la dieta gluten-free:
-abilitatea de a putea tine dieta inafara casei (la serviciu, la restaurant, in concediu)
-includerea pacientului intr-un club cu persoane avand aceeasi boala ca si el
-intelegerea importantei dietei (dieta= tratamentul enteropatiei glutenice)
S-a remarcat de asemenea, faptul ca majoritatea pacientilor care nu tin dieta o fac deoarece:
-sunt anxiosi sau deprimati
-nu gasesc produse variate gluten-free
-costul alimentelor fara gluten este mai mare decat a celor obisnuite
-nu sunt informati corect asupra dietei
-nu sunt informati corect asupra bolii pe care o au.
Email : db@gastromed.ro