Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

OriginalAuto.ro

Centru national de infrumusetare al autoturismelor

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact

Esofag - Cancerul esofagian

Principalul simptom care determina pacientul sa se adreseze medicului este disfagia (dificultatea la inghitire) initial pentru solide, apoi chiar lichidele devin greu de inghitit.

Tumora poate sangera: minim, aparand anemia sau masiv, determinand hemoragia digestiva superioara (cu sange rosu sau mai inchis). Desigur, apare scaderea masiva in greutate, intr-un timp scurt, de cateva luni, pacientul pierzand chiar si 20 kg. Mai pot apare simptome respiratorii (lipsa de aer, infectii) mai ales in cazul cancerului scuamos care este mai invaziv la nivelul toracelui. In stadiile avansate apar metastaze in ficat, os, creier, plaman.

Investigatia cea mai importanta este endoscopia digestiva superioara care evidentiaza tumora si permite recoltarea de biopsii, absolut necesare pentru stabilirea ulterioara a tratamentului.

De obicei masa tumorala nu poate fi depasita cu endoscopul, astfel ca pentru a afla detalii privind intinderea in lungime a tumorii se va efectua si tranzitul baritat.

Ulterior, pentru evaluarea prezentei metastazelor, pacientul va face si tomograf de torace si abdomen. Acestea sunt explorarile cele mai utilizate pentru diagnosticarea si evaluarea intinderii cancerului esofagian.
Tratamentul se face functie de tipul microscopic de cancer, de intinderea tumorii in esofag, la organele vecine si la distanta (metastaze) precum si de varsta si starea anterioara de sanatate a pacientului.

Cel mai frecvent cancerul se iradiaza, apoi se opereaza, extirpandu-se zona bolnava, iar apoi pacientul beneficiaza de tratament cu citostatice.

Uneori tumora este diagnosticata in stadiu avansat, cand nu mai poate fi scoasa chirurgical, astfel ca se vor face doar raze si citostatice. Mai nou, exista metode endoscopice de imbunatatire a vietii pacientului (montarea unei proteze in cazul disfagiei severe).

Din pacate, cancerul esofagian, in ambele variante, este extrem de agresiv si rezistent la tratament, astfel ca speranta de viata dupa diagnostic este sub 1 an.

 

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2019 Toate drepturile rezervate.