Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Bolile digestive frecvente la varstnici


 Dupa varsta de 50 ani probabilitatea aparitiei sau agravarii unei boli digestive organice (patologie cu leziuni histologice bine definite) creste considerabil fata de tineri, la care predomina tulburarile functionale cauzate de cele mai multe ori de stress.

Nu de putine ori diagnosticul unei boli se pune la varstnic, dar boala a debutat mult mai devreme, dar nu a determinat simptome. De exemplu, o simpla steatoza hepatica la o persoana ce consuma frecvent alcool va evolua la ciroza hepatica. Sau, o hepatita cronica cu virus C va ramane nediagnosticata ani de zile , afectarea ficatului devenind evidenta cand apare decompensarea cirozei (apare lichidul ascitic). Sau este frecvent cazul unui varstnic diagnosticat cu cancer colonic care poate a evoluat in ani de zile de la un polip ce nu a determinat simptome.

Astfel, importanta screeningului (preventia bolilor digestive grave prin controale periodice), indicat de cele mai multe ori dupa 50 de ani, se observa cu usurinta.

 

Boli gastrointestinale frecvente dupa 50 ani:

 

1.Boala de reflux gastroesofagian, dar mai ales complicatia ei cu risc de cancerizare:sindromul Barrett. De aceea este indicata endoscopia de control dupa 45-50 de ani chiar daca nu prezinta simptome grave (cum ar fi scaderea mare in greutate, anemia, hemoragia digestiva sau dificultatea la inghitire-disfagia). Daca pacientul este mare fumator sau are in familie cazuri de cancer esofagian, atunci indicatia de endoscopie este si mai pregnanta.

 

2.Cancerul esofagian este frecvent dupa 50 ani, la marii fumatori si consumatori de alcool, la obezi sau la cei cu alte boli esofagiene: esofag Barrett, achalasie sau stenoza caustica, diagnosticate cu ani de zile in urma.Diagnosticul cancerului la debut (pe leziunile de esofag Barrett) este extrem de important datorita posibilitatii de vindecare prin interventia chirurgicala sau, daca starea de sanatate a pacientului este precara, se poate face rezectie mucozala endoscopica (prin endoscopie se excizeaza doar zona cu cancer) , evitandu-se astfel chirurgia clasica. Pentru a surprinde cancerul la debut va trebui insa ca pacientul sa fie ‘disciplinat’ si sa revina la gastroenterolog pentru efectuarea endoscopiei de control ori de cate ori va fi programat.

 

3.Gastrita determinata de antiinflamatoriile prescrise frecvent la varstnici de catre cardiologi sau reumatologi este frecvent hemoragica iar o sangerare digestiva la varstnicul care deja mai are si alte boli va fi tolerata prost si va avea un risc de deces mai mare decat la tineri. Astfel, orice antiiflamator, chiar si Aspenterul sau Aspirina tamponata, va trebui luat dupa masa si dupa administrarea unui protector gastric de tipul Omeprazolului sau Famotidinei.

 

4.Cancerul gastric apare mai frecvent dupa 50 ani datorita imunitatii mai scazute a varstnicului, actiunii factorilor iritanti mai mult timp si prezentei unor boli premergatoare (predispozante) mai frecvente la aceasta varsta: stomacul rezecat la 15 ani de la interventie, gastrita atrofica.Nu doar interventia chirurgicala este uneori dificil de suportat, dar este posibil ca datorita starii generale de sanatate precare, sa nu fie tolerata chimio sau radioterapia. Astfel, mai bine prevenim prin efectuarea endoscopiei de control ,prin dieta si medicatia corespunzatoare.

 

5.Diverticuloza colonica reprezinta in mare masura apanajul varstnicilor, fiind favorizata de constipatia habituala. Problema acestor diverticuli este aparitia complicatiilor: diverticulita si hemoragia , aspecte uneori cu risc vital. Diverticulita este favorizata de mentinerea constipatiei si de nesterilizarea florei colonice (cu Normix sau Ciprinol) iar hemoragia diverticulara este provocata de obicei de consumul de antiinflamatorii.

 

6.Constipatia cronica functionala este favorizata de dieta saraca in vegetale proaspete, de sedentarism, obezitate dar si de o intreaga cohorta de boli ale altor organe si care sunt si ele frecvente la varstnic sau se agraveaza cu trecerea timpului (accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, diabetul zaharat, patologie perineala ). Atunci cand constipatia este severa (emisia de scaun are loc chiar o data pe saptamana) materiile fecale se impacteaza in rect, formand un bol numit fecalom, ce poate chiar mima ocluzia. In plus, materiile fecale mai apoase ce vin din restul colonului pot trece pe langa acest fecalom, aparand pierderile involuntare de fecale (incontinenta fecala). Aceasta patologie este frecventa si la femeile varstnice, cu multe nasteri la activ, a caror musculatura a planseului pelvin (portiunea dintre vulva si anus) este slabita. Tratamentul va cosnta in dieta pentru combaterea constipatiei, cu stimularea reflexului de defecatie si, in ultima instanta, se poate reface sfincterul anal prin metode chirurgicale (sfincteroplastie, reparare, sfincter artificial, reducerea prolapsului rectal). Pentru stabilirea diagnosticului de constipatie habituala trebuie excluse alte boli ce evolueaza cu constipatie si mai ales, patologia grava colonica tip cancer!

Orice constipatie recent instalata la o persoana care avea scaun normal si orice constipatie agravata trebuie investigata imagistic (colonioscopie sau irigografie) pentru excluderea cancerului colonic!



 7.Hemoroizii sunt favorizati de constipatie. Trebuie retinut ca orice sangerare digestiva aparent din hemoroizi trebuie investigata prin colonoscopie sau irigografie (in functie de starea cardiopulmonara) la varstnic deoarece e posibil sa existe concomitent si alta boala colonica mult mai grava (cancer)

 

8.Fisura anala este dureroasa si sangereaza dar, dupa tratare, deoarece apare la persoanele constipate, trebuie efectuata colonoscopia sau irigografia pentru verificarea intregului cadru colic.

 

9.Cancerul colonic are o incidenta in crestere in Romania, nu doar la varstnic, ci si la tineri, fiind favorizat de dieta deficitara in legume si fructe dar bogata in dulciuri rafinate, prajeli, afumaturi si alimente conservate; de prezenta anumitor tipuri histologice de polipi colonici nediagnosticati si care evolueaza in timp la cancer; de istoricul familial de cancer colonic. De aceea , pentru prevenirea acestei boli grave, rezistente la tratamentul citostatic, colonoscopia dupa 50 de ani, chiar in absenta simptomelor digestive, trebuie avuta invedere. La tinerii care au in familie cazuri de cancer colonic, este necesara efctuarea colonoscopiei cu 10 ani mai devreme decat varsta la care a fost diagnosticata persoana din familie.

 

10.Colita ischemica apare la varstnicii tarati cardiovascular, cu ateroscleroza sistemica (depunerea placilor de aterom pe arterele din tot organismul: creier, inima, picioare, intestin) , mai ales daca au si o boala de inima responsabila de un debit cardiac redus. Uneori poate fi determinata de modificarile aparute pe arterele care iriga intestinul din boli ca diabetul zaharat, lupusul, poliartrita reumatoida. Se manifesta prin hemoragie digestiva inferioara si poate evolua la infarct intestinal, cu prognostic grav.

 

11.Litiaza biliara este frecventa la femeia peste 50 ani, obeza sau cu colesterolul si trigliceridele sangvine marite. Poate apare si in cadrul cirozei hepatice, a diabetului zaharat, boli de asemenea mai frecvente la varstnici.Complicatiile litiazei sunt mai dificil de tratat in cazul unor pacienti care deja mai au alta patologie asociata (hipertensiune arteriala, angina pectorala, accidente vasculare cerebrale, boli hepatice sau renale).

 

12.Ciroza hepatica este mai frecventa dupa 40-50 de ani datorita timpului necesar evolutiei leziunilor hepatice in cazul infectiei cu virusul B sau C. Consumul de alcool frecvent si in cantitate mare poate duce la ciroza chiar la varste tinere ca si asocierea dintre un virus hepatitic (B sau C) si alcoolul. In general, pentru aparitia cirozei sunt necesari aproximativ 20 ani de la momentul infectiei virale.

 

13.Cancerul hepatic apare mai frecvent dupa 40-50 de ani, fiind legat in majoritatea cazurilor de prezenta hepatitei cronice cu virus B sau C sau a cirozei virale sau alcoolice. Desigur, la asocierea virusului cu alcoolul, riscul de aparitie al cancerului creste si este mai rapid. In medie, la aproximativ 10 ani de la aparitia cirozei virale, unul din nodulii de regenerare se malignizeaza. De aceea exista un program de screening destinat prevenirii aparitiei cancerului pe ciroza hepatica.

 

14.Pancreatita cronica frecvent de cauza alcoolica, apare dupa 40-50 de ani, prin evolutie cu pusee de pancreatita. Durerea in capul pieptului poate fi invalidanta prin intensitate si durata, necesitand uneori chiar rezolvare chirurgicala datorita rezistenteti la orice antalgice. Datorita reducerii functiei pancreasului apare asa-numitul sindrom de malabsorbtie tradus prin scadere masiva in greutate, scaune diareice cu picaturi de grasime si lipsa vitaminei A,D,K,B12 si aproteinelor.Pe langa aceste simptome severe, complicatiile multiple si greu de tratat fac din pancreatita cronica o afectiune grava, ce trebuie tratata cu toata seriozitatea. Cele mai frecvente complicatii sunt chistele determinate de puseele de acutizare ale bolii si pseudoanevrismele (dilatatii ale arterelor mari vecine pancreasului, ce se pot rupe ducand la hemoragie digestiva). Unele pancreatite cronice au risc de cancerizare iar dupa 20 de ani de evolutie a bolii pancreasul endoscrin este distrus aparand diabetul zaharat.

 

15.Cancerul pancreatic este frecvent diagnosticat in stadiul deja invaziv sau cu metastaze, este rezistent la tratamentul oncologic si foarte agresiv. Sunt putine cazurile in care pacientul supravietuieste peste 1 an de la punerea diagnosticului.Astfel, controlul periodic la gastroenterolog poate diagnostica o leziune incipienta, cu mai mari sanse de a fi rezecata chirurgical si deci, cu mai mari sanse de supravietuire. (vezi cancerul pancreatic)



16.Hemoragiile digestive, mai ales cele microscopice sunt frecvente la varstnic prin patologia specifica acestuia: cancerele digestive sangereaza frecvent si minim, astfel ca singurul simptom va fi mult timp anemia feripriva. Este tipic cazul pacientului sau pacientei de peste 60 de ani care se prezinta la gastroenterolog cu oboseala accentuata, paloare, ameteli, fara dureri abdominale sau scadere in greutate si la care cardiologul nu a evidentiat o boala de inima care sa justifice simptomele. Ulterior se observa pe analize ca exista o anemie feripriva severa iar endoscopic se pune diagnosticul de cancer de colon sau gastric.

Desigur, datorita medicatiei bogate la aceasta varsta, mai ales cardiologice (in care intra si Aspirina sau Aspenterul) si reumatologice (Indometacin, Ibuprofen, Diclofenac), gastrita sau chiar ulcerul indus de antiiflamatorii sunt cauze frecvente de hemoragie exteriorizata ca melena si chiar ca hematemeza (vezi hemoragiile digestive) 
 

Multi varstnici sunt diagnosticati cu ciroza hepatica de cauza etanolica sau virala. Mai ales cazurile de infectie cu virus B sau C pot prezenta, in plina stare de sanatate, fara sa se fi stiut cu vreo boala hepatica, hemoragie digestiva (hematemeza si melena) ca prim simptom al cirozei hepatice ce a evoluat din hepatita precursoare.

 

17.Diareea acuta este frecventa, cu risc de mortalitate mare. Desigur, scaunele diareice la varstnic nu ne duc cu gandul in primul rand la o infectie intestinala, tumorile, abuzul de laxative, diabetul zaharat si antibioticele luate in exces fiind mult mai frecvente. Dar, uneori, chiar din cauza acelor antibiotice, flora microbiana normala intestinala este perturbata, lasand loc infectiei cu o bacterie virulenta, Clostridium difficile, greu de tratat.Alti germeni implicati sunt: E.coli tulpina agresiva, virusi, paraziti.Problema la varstnic este ca se deshidrateaza rapid si de multe ori acest lucru nu se observa (pielea flasca, gingiile uscate si ochii infundati in cap apar frecvent la batrani, fara sa aibe diaree).

Daca sub tratament antibiotic specific simptomele persista, trebuie avuta in vedere efectuarea colonoscopiei pentru excluderea cancerului colonic!

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.