Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Alte boli virale hepatice


 

Pe langa virusurile hepatice- virusul hepatitic A, B, C, D, E si altele- care au tropism pentru ficat (actioneaza mai ales asupra acestui organ), se poate intampla, in anumite conditii, ca si alte virusuri sa determine si diferite grade de afectare la acest nivel.
Ne vom referi in cele ce urmeaza la problemele hepatice cauzate de virusul Epstein-Barr si de citomegalovirus.
 
Infectia cu virusul Epstein-Barr este relativ frecventa la copii, dar poate afecta si adultii, simptomele variind de la nimic pana la febra, umflarea ganglionilor (adenopatii) si faringita. Majoritatea pacientilor cu mononucleoza infectioasa prezinta si afectare hepatica, cel mai frecvent subclinica (adica nu apar simptome specifice, doar transaminazele si eventual bilirubina sunt moderat crescute - mai scazute decat in hepatita acuta A sau B).In aproximativ 1 luna, analizele revin la normal.Daca infectia apare la adult, atat simptomele mononucleozei cat si afectarea hepatica tind sa fie mai severe, uneori putandu-se ajunge chiar la insuficienta hepatica fulminanta (in special la cei cu imunitatea sever compromisa).
Majoritatea infectiilor sunt acute, foarte rar virusul persista, ducand la hepatita cronica tip granulomatos.

Diagnosticul afectarii hepatice in mononucleoza infectioasa se bazeaza pe:
- simptomele pacientului
- leucocitele crescute cu cresterea limfocitelor si monocitelor pe formula leucocitara (unii pot dezvolta trombocitopenie)
- determinarea anticorpilor antivirus Epstein-Barr (imunoglobulina M, ce apare in infectiile acute , persista mai multe luni, apoi apare Ig G, ce certifica infectia cronica)
- transaminaze moderat crescute, uneori bilirubina si enzimele de colestaza (GGT mai ales) discret marite
- excluderea altor infecti virale hepatice (VHA, VHB, VHC, VHD)
- aspecul ecografic nu poate pune diagnosticul specific (ficatul poate fi usor marit, la fel ca si splina, prezenta adenopatiilor in hilul hepatic)
- rar, este necesara chiar punctia biopsie hepatica pentru diagnosticul de certitudine

Tratamentul:
- nu exista tratament specific (Acyclovirul nu are efect asupra afectarii hepatice) doar trebuie tinut un regim si se pot adauga medicamente hepatoprotectoare tip Silimarina sau Essentiale
- in insuficienta hepatica fulminanta se indica transplantul hepatic
 

Infectia cu citomegalovirus persista mult timp dupa infectarea initiala, in stare latenta, cu reactivari provocate de scaderea statusului imun,de obicei.

In cazul infectiei congenitale cu citomegalovirus apare hepatita neonatala (a nou-nascutului) cu icter, hepatosplenomegalie (marirea ficatului si splinei), adenopatii, purpura trombocitopenica (leziuni ca niste vanatai pe piele produse prin scaderea numarului de trombocite) si afectare neurologica severa.

In cazul copiilor si adultilor fara probleme de imunitate, infectia poate sa nu fie observata, neaparand simptome sau se poate dezvolta cu simptomele mononucleozei infectioase. Afectarea hepatica apare in majoritatea cazurilor, dar este usoara, cu cresteri moderate ale transaminazelor, foarte rar evoluand la hepatita colestatica granulomatoasa.

In cazul celor imunocompromisi din diferite motive (boli hematologice, cancere, transplantatii de ficat sau rinichi, tratament cu imunosupresoare, infectie HIV), infectia afecteaza toate organele, ducand la hepatita severa sau chiar afectarea arborelui biliar intrahepatic asemanator leziunilor din colangita sclerozanta primitiva (vezi capitolul respectiv).

Diagnosticul se bazeaza pe:
- deetrminarea anticorpilor antiCMV sau chiar a viremiei in caz de reactivare a infectiei latente
- punctia biopsie hepatica in cazurile neclare (se evidentiaza celule specifice "in ochi de bufnita"
- excluderea cauzelor frecvente de afectare hepatica virala

Tratamentul nu este necesar la hepatita blanda. Terapia antivirala specifica (Gancyclovir) este indicata pentru imunodeprimati.

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.