Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Pancreatita cronica


 

Reprezinta stadiul evolutiv al pancreatitelor acute repetate, cel mai frecvent fiind cauzate de:

1. consumul de alcool zilnic asociat cu fumatul si dieta bogata in grasimi
2. factori necunoscuti, asa-numita pancreatita idiopatica.

Alte cauze de pancreatita cronica: trigliceridele peste 1000 mg%, cancerul de cap de pancreas, boli autoimune, cauze genetice.

Se poate prezenta fie cu multiplii calculi atat in pancreas cat si in canalele sale, fie ca un nodul care trebuie diferentiat de cancerul de pancreas.

Simptomul dominant si initial este durerea in capul pieptului, ce merge in coloana vertebrala, este marita de consumul de alcool si alimente si apare si noaptea. De obicei durerea este descrisa ca episoade de cateva zile, urmata de lungi perioade asimptomatice dar poate fi si permanenta, cu pusee de exacerbare. In evolutia bolii apare steatoreea (scaune diareice de volum mare si cu picaturi de grasime ce plutesc in apa toaletei) si deficite vitaminice tip A, D, E, K, B12 si chiar de proteine si zaharuri, ducand la scadere severa in greutate.

Diagnosticul este dificil de pus in stadiile initiale, majoritatea modificarilor biochimice si imagistice aparand cand pancreatita este severa, cu 90% din pancreas modificat.Amilaza si lipaza sangvina cresc in puseele de acutizare, in rest ele sunt normale. Cand se instaleaza diabetul apare glicemia crescuta. Ecografia abdominala si tomografia vad modificarile tardive de pancreatita cronica, fiind mai folositoare pentru diagnosticul complicatiilor.Metodele imagistice cele mai sensibile si specifice se pare ca sunt ERCP-ul (vezi metode de investigatie),ecoendoscopia (endoscopul introdus in duoden are in varf o sonda similara celei care se pune pe abdomen la ecografia obisnuita) si colangioRMN ( la RMN se injecteaza substanta de contrast pentru arborele biliar si canalele pancreatice). Diagnosticul cel mai exact se poate pune prin biopsia pancreatica, dar nu este practicata de rutina iar modificarile de pancreatita cronica nu sunt difuze in stadiile de debut ale bolii astfel ca , o biopsie efectuata pe o pancreatita cronica la debut poate iesi normala. Exista teste pentru evaluarea functiilor pancreasului, dar nu se fac de rutina in Romania.
Astfel, diagnosticul de pancreatita cronica se pune prin analizele de sange si metodele imagistice efectuate periodic la pacientii cu mai multe pusee de pancreatita acuta.

Complicatiile ce pot apare sunt:

1.chistele produse de puseele de acutizare determinate de consumul de alcool la o masa copioasa, bogata in grasimi animale. Multe chiste se resorb spontan dar unele raman, chiar cresc pana devin compresive pe structurile vecine si trebuie intervenit chirurgical sau endoscopic pentru drenarea lor.

2.pancreatitele cronice pot duce la hemoragii digestive, exteriorizate ca hematemeza sau melena sau ambele prin:
-ruptura unui chist in stomac sau duoden
-varice esofagiene sau gastrice prin tromboza venei splenice
-ulcer gastric sau duodenal
-pseudoanevrism rupt in stomac, duoden sau chiar in canalul pancreatic principal (care se deschide in duoden)

3.pseudoanevrismele apar destul de frecvent in evolutia pancreatitelor cronice, fiind produse prin lezarea peretilor unei artere mari vecine pancreasului de catre enzimele produse de acesta

4.fibrozarea sau nodulii ce apar in pancreatita cronica pot leza calea biliara principala care traverseaza pancreasul in partea ei terminala, ducand la icter mecanic

5.fistulele ce apar prin ruptura unui chist in peritoneu sau pleura, cu aparitia ascitei si pleureziei pancreatice

6.cancerul de pancreas-pancreatita cronica este un factor de risc pentru aparitia acestuia, mai ales forma ereditara. Pentru diagnosticarea precoce a cancerului se propune efectuarea periodica a markerului tumoral CA 19-9 si a ecografiei abdominale, cu suplimentarea investigatiilor cand acestea sunt anormale.

7.dezvoltarea diabetului zaharat prin distrugerea pancreasului endocrin secretant de insulina, la 20 de ani de evolutie a pancreatitei cronice

Tratamentul consta in:

- regim igieno-dietetic (vezi sectiunea regimuri si diete)

- tratamentul durerii cu ajutorul protectorilor gastrici, al enzimelor pancreatice si al analgezicelor. Uneori durerea este rezistenta la tratamentul medicamentos, fiind necesara neuroliza plexului celiac prin alcool (distructia chirurgicala, endoscopica sau radiologica a acestui plex nervos) sau rezectia capului de pancreas. Si complicatiile pancreatitei cronice pot determina durere (chistele, lezarea caii biliare).

- Tratamentul steatoreei cu ajutorul enzimelor pancreatice (la o masa sunt necesare minim 25000 unitati de lipaza) si a antibioticelor pentru sindromul de poluare bacteriana (Normix sau Nolicin). Pancreasul este principalul organ implicat in digestia lipidelor, prin lipaza produsa, astfel ca lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grasimilor nedigerate din organism(steatoree) si la deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin )

- Tratamentul diabetului zaharat, daca este cazul

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.