Hernia gastrica transhiatala
Reprezinta alunecarea unei parti a stomacului, prin inelul diafragmatic, din cavitatea abdominala in cea toracica.
In mod normal, trecerea din esofag in stomac este mentinuta fixa la nivelul orificiului diafragmatic prin ligamente. Acestea, impreuna cu sfincterul esofagian inferior, mentin inchisa delimitarea dintre esofag si stomac, astfel incat continutul gastric nu poate trece in esofag.Cand ligamentele de fixare diafragmatice se relaxeaza sau se rup iar presiunea intraabdominala e mare (de exemplu in cazul obezitatii, ascitei, tumorilor) apare hernia gastrica transhiatala (hernierea unei parti a stomacului prin orificiul hiatal al diafragmului).
Aceasta este cel mai frecvent tip de hernie- prin alunecare (alunecarea unei parti din stomac in cavitatea toracica). Dimensiunile acestei hernii sunt de obicei de 3-4 cm dar uneori poate fi si mare(5-6 cm). Insa herniile de dimensiuni mari apar mai frecvent in alte tipuri de hernii gastrice: prin rostogolire (o portiune a stomacului ajunge in cavitatea toracica dar fara alunecarea sfincterului esofagian inferior in sus) sau in cazul asocierii herniei prin alunecare cu cea prin rostogolire, uneori existand cazuri de compresie a plamanilor si esofagului prin pozitionarea intregului stomac in cavitatea toracica, in jurul esofagului, dar acestea sunt cazuri extrem de rare.
Clinic se manifesta prin: reflux gastro-esofagian sau dificultate la inghitirea alimentelor, mai ales la prima muscatura sau sangerare digestiva superioara sau compresiune pe organele toracice in cazul unei hernii mari.
Investigatiile care o pun in evidenta sunt: endoscopia digestiva (cea mai eficienta, deoarece vede modificarile minime ale mucoasei esofagiene si se pot preleva biopsii) si tranzitul baritat.
Tratamentul:
- regim igieno-dietetic - medicamentos pentru reflux - indicat in cazul herniilor mici
- chirurgical laparoscopic sau clasic - singurul care vindeca hernia mare sau complicata
Email : db@gastromed.ro