Ecoendoscopia combina endoscopia cu ecografia, prin introducerea unui endoscop in tubul digestiv, dar care are la varf o sonda similara celei care se pune pe abdomen la ecografia obisnuita.
Astfel, leziunile de perete, ganglionii limfatici anormali, vasele si nervii, precum si noduli situati in profunzimea unor organe si care nu pot fi biopsiati prin introducerea unui ac prin piele, sunt mai bine vizualizate si chiar biopsiate.De exemplu, un nodul de pe esofag situat in profunzimea peretelui acestuia, nu va putea fi biopsiat prin endoscopia clasica dar structura si biopsia lui se pot vizualiza si efectua prin ecoendoscopie.
Metoda este indicata mai ales pentru a stabili gradul de invazie al unui cancer digestiv la organele vecine, pentru diagnosticarea icterelor mecanice (daca obstacolul este pe coledoc sau in pancreas), pentru diagnosticarea unor tumori profunde ale organelor digestive si in plus, se pot efectua si manevre terapeutice (punctii biopsii, drenaje, distructia plexului celiac). Metoda se poate efectua atat prin endoscopia superioara cat si inferioara, pentru leziunile rectale.
Email : db@gastromed.ro