Infectia cu Helicobacter pylori
Multi oameni pot prezenta infectie cu Helicobacter, dar numai o parte din ei, datorita fondului lor genetic sau al asocierii altor iritanti digestivi (fumat, alcool, antiinflamatorii) vor dezvolta boli gastrointestinale. Astfel, Helicobacter este implicat in aparitia:
- sindromului dispeptic
- gastritelor
- ulcerului gastric - in 70% din cazurile de ulcer gastric este implicat Helicobacter
- ulcerului duodenal - in 90% din ulcerele duodenale este prezent Helicobacter
- cancerului gastric
- limfomului MALT gastric(forma localizata de limfom-boala sangvina- la nivelul stomacului)
Helicobacter se ataseaza doar de mucoasa gastrica (stomacul este localizat \"in capul pieptului\" dar tot acolo se afla si colonul transvers) si contine enzime si toxine care-i confera rezistenta in mediul acid gastric si totodata determina lezarea mucoasei.
In ultimii ani, studiile efectuate au evidentiat din ce in ce mai pregnant posibila asociere dintre Helicobacter si o serie de afectiuni cutanate, conturandu-se astfel rolul bacteriei in aparitia si evolutia acestora. Astfel, s-a demonstrat pe serii, limitate ce-i drept, de pacienti cu diverse afectiuni cutanate, ca eradicarea Helicobacter a dus la regresia si chiar vindecarea acestora. Leziunile dermatologice ce pot fi asociate cu infectia cu Helicobacter sunt:
- urticaria cronica idiopatica
- acneea rozacee
- alopecia areata
- purpura Henoch-Schonlein
- purpura trombocitopenica autoimuna
- psoriazisul
- sindromul Sjogren
In cazul acestor afectiuni,daca tratamentul specific dermatologic nu este eficient, se poate cauta si prezenta Helicobacter iar daca se dovedeste ca exista, tratamentul acestuia poate salva uneori pacientul de chinul leziunilor cutanate.
Diagnosticul se poate realiza prin:
- dozarea anticorpilor anti Helicobacter in sange - prezenta acestora inseamna ca exista infectia cronica cu bacteria. Acesti anticorpi (tip imunoglobulina G= Ig G) persista aprox 1 an, astfel ca doar determinarea cantitativa (titrul de anticorpi) inainte si dupa efectuarea tratamentului de eradicare a Helicobacter poate preciza daca acesta s-a eliminat complet sau nu
- de aceea , mai exacta este metoda endoscopiei cu biopsie, detectarea bacteriei facandu-se fie prin examen histopatologic la microscop, fie prin testul rapid la ureaza-rezultatul apare in 24 ore sau chiar mai repede (Helicobacter are o enzima numita ureaza care digera ureea la dioxid de carbon si apa, fapt care se pune in evidenta prin colorarea specifica a unui indicator de culoare)
- testul respirator cu uree este de asemenea exact, nu necesita efectuarea endoscopiei, dar este foarte scump. In principiu, se administreaza uree marcata radioactiv (nu iradiaza) iar ureaza Helicobacterului o va degrada la dioxid de carbon marcat radioactiv, care va fi masurat in aerul expirat
Controlul prezentei infectiei cu Helicobacter (screening) este indicat astfel:
- prin anticorpii anti Helicobacter din sange in cazul pacientilor sub 45 ani care prezinta sindrom dispeptic (vezi sindromul dispeptic)
- prin endoscopie cu biopsie in cazul pacientilor peste 45 ani, mai ales daca prezinta scadere ponderala mare, sangerare digestiva, disfagie, anemie-acestea fiind simptome de alarma
Tratamentul infectiei cu Helicobacter se face cu protector gastric (Omeprazol, Esomeprazol, Lasoprazol, Pantoprazol, Famotidina) in anumite doze asociat unor antibiotice : Amoxicilina cu Claritromicina de obicei, unele tulpini de Helicobacter fiind rezistente la Metronidazol.
Durata tratamentului este variabila , intre 7 si 14 zile, in functie de scoala care recomanda tratamentul: europeana sau americana. Exista mai multe linii de tratament: initial se administreaza Omeprazol+ Amoxicilina+ Claritromicina sau Omeprazol+ Claritromicina+ Metronidazol iar daca nu s-a obtinut eradicarea, se trece la a doua linie terapeutica in care se utilizeaza Omeprazol+ preparate cu Bismut+ Metronidazol+ Tetraciclina. In loc de Metronidazol se poate folosi si derivati tip Tinidazol (Fasigyn).
Rudele pacientilor cu cancer gastric trebuie sa se trateze si ei contra Helicobacter pylori.
Infectia cu Helicobacter nu este o infectie grava, dar trebuie tratata deoarece poate evolua in ani de zile la boli extrem de grave.
Stiri de ultima ora: La ultimul congres de la Maastricht, s-a stabilit ca prima linie de tratament pentru infectia cu Helicobacter asocierea dintre un gastroprotector (de tipul Omeprazolului) cu Amoxicilina si Claritromicina (sau Metronidazol in anumite situatii) pe o durata de 14 zile. Aceasta este prima linie de tratament, adica cea mai eficienta terapie, dupa care aprox 95% din infectii sunt eradicate. Daca nu s-a obtinut acest lucru, se poate apela la a doua linie terapeutica ce cuprinde asocierea dintre gastroprotector si Tetraciclina+ Metronidazol+ De-Nol (sare de bismut cu proprietati antibacteriene si protectoare a mucoasei gastrice deopotriva) iar in ultima instanta se poate recurge si la a treia linie de tratament ce asociaza gastroprotectorul cu Amoxicilina si o fluorochinolona. Rata eradicarii infectiei este in jur de 95% , astfel ca va exista o minoritate rezistenta la cele 3 linii terapeutice, ce va necesita antibiograma.
Mai trebuie retinut si faptul ca anticorpii antiHelicobacter nu asigura imunitate toata viata contra bacteriei, ci este posibila reinfectia, dupa un interval variabil. Nu s-a stabilit un interval optim de verificare a reaparitiei infectiei, insa daca reapar simptomele, este util sa verificam daca nu exista din nou Helicobacter.
La Simpozionul National de gastroenterologie de la Cluj (18-20 iunie 2009) cercetatorii au publicat date despre frecevnta infectiei cu Helicbacter in Romania, evidentiindu-se astfel faptul ca bacteria estefoarte frecventa in populatia tarii noastre dar rata de eradicare este scazuta, posibil prin mai multe mecanisme: razistenta crescuta la antibiotice (cunoscut fiind faptul ca romanii folosesc des si chiar fara recomandare de la medic antibiotice) in special la Metronidazol si Claritromicina; tratamentul incorect; necomplianta pacientului la tratament. In acelasi timp, s-a demonstrat si ca rata reinfectiei cu Hdelicobacter este redusa, de unde rezulta importanta efectuarii terapiei corecte.
Email : db@gastromed.ro