Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Polipii colonici


 

Reprezinta formatiuni provenite din mucoasa colonului, care “atarna” in interiorul acestuia, pot sangera si, cel mai important, unii din ei evolueaza la cancer colonic daca nu sunt extrasi.

Frecventa lor este mai mare decat se crede, mai ales dupa 50 de ani, dar, deoarece majoritatea nu sunt simptomatici, nu sunt diagnosticati niciodata sau sunt descoperiti accidental, la colonoscopia efectuata in alt scop.

Cauze: Se pare ca aparitia si dezvoltarea lor este influentata de un teren genetic predispozant stimulat de alimentatia dezechilibrata, bogata in calorii, grasimi animale si saraca in fibre vegetale, vitamine si oligoelemente (zinc, seleniu).Polipii cu potential de evolutie la cancer colonic sunt cei adenomatosi. Acest lucru inseamna aspectul lor histologic la microscop. Pentru a putea sti ce fel de polip este, acesta trebuie biopsiat, deci efectuata colonoscopia si biopsiati toti polipii intalniti!



Tratamentul de urmat atunci cand au fost diagnosticati polipi colonici adenomatosi la colonoscopia cu biopsie este polipectomia endoscopica, adica extragerea acestora in cursul colonoscopiei ,prin rezectie cu ajutorul unei mici anse.

\Uneori, cand polipul este foarte mare sau la examenul histologic s-au evidentiat zone de cancer la nivelul lui, rezectia chirurgicala este tratamentul cel mai bun pentru a avea sanse maxime de vindecare.

Dupa ce un pacient a fost diagnosticat cu polipi colonici adenomatosi care au fost extrasi colonoscopic sau chirurgical trebuie sa revina la controale colonoscopice periodice, stabilite de gastroenterolog, deoarece are risc de a mai face astfel de polipi in cursul vietii!In medie, intervalul necesar malignizarii unui polip mic (pana in 5 mm) este de aproximativ 10 ani.

Un caz special, rar, il reprezinta sindroamele de polipoza colonica. Acest lucru semnifica prezenta a numerosi polipi colonici in asociere cu polipi prezenti pe tot tubul digestiv si cu alte leziuni ale unor organe decat cele gastrointestinale, majoritatea acestor boli fiind ereditare. Riscul de cancerizare al acestor polipi este mult mai mare decat al polipilor unici, astfel ca acesti pacienti precum si familiile lor vor fi luati in evidenta din copilarie la pediatru si apoi la gastroenterolog, tratamentul optim fiind de regula rezectia chirurgicala a zonei cu polipi sau chiar scoaterea intregului colon. Si urmarirea endoscopica ulterioara trebuie efectuata cu toata seriozitatea!In cazul sindroamelor de polipoza colonica, datorita modificarilor genetice, acest interval polip-cancer este scurtat si de aceea acesti pacienti vor efectua colonoscopiile de control la 1-2 ani, in loc de 3-5 ani.

STIRI DE ULTIMA ORA

La AGA Annual Meeting (Intrunirea anuala a Asociatiei gastro Americane) din octombrie 2007, s-a evidentiat corelatia stransa intre numarul polipilor adenomatosi si riscul de cancer colonic. Astfel, un numar de peste 3 polipi colonici din acest tip histologic gasiti la clonoscopie, indiferent de dimensiunile lor, creste riscul de recurenta neoplazica (cu cat sunt mai multi, posibilitatea ca mai multi din ei sa se transforme in cancer e mai mare).

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.