Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Gastritele


 

Reprezinta modificari ale mucoasei stomacului, de la mici ulceratii pana la hemoragii masive, determinate de o multitudine de factori. Le vom prezenta pe cele mai frecvente:

 

  • Gastrita determinata de consumul de antiiflamatorii (Aspirina, Aspenter, Trombo- Ass,Diclofenac, Ibuprofen, Piroxicam) folosite in cardiologie sau reumatologie. Apar modificari de la mici ulceratii la hemoragii digestive (sange rosu prin varsatura sau sange negru-melena-pe fund) mici sau severe.

    Deoarece pacientii care trebuie sa ia in mod frecvent acest tip de medicamente sunt de obicei persoane mai in varsta si care mai au si alte boli, mucoasa lor gastrica e mai fragila decat la cei de 20 ani, care nu au nici o boala.

    Astfel, trebuie prevenita aparitia acestui tip de gastrita prin administrarea unui protector gastric (Omeprazol, Esomeprazol, Famotidina) inainte de a lua antiinflamatorul. Se interzice fumatul!
     
  • Gastrita determinata de consumul brusc si in cantitate mare de alcool se manifesta prin mici ulceratii sau hemoragie. De obicei sangerarea se opreste de la sine, rar necesitand interventie chirurgicala.

    Tratamentul consta in protector gastric si oprirea consumului de alcool.
     
  • Gastrita cu Helicobacter pylori este tipul cel mai frecvent de gastrita, majoritatea infectiilor cu aceasta bacterie cronicizandu-se, adica persistand ani de zile daca nu este tratata.

    Endoscopic determina variate aspecte, de la roseata (eritem) la eroziuni (mici ulceratii) sau noduli.Simptomele gastritei sunt nespecifice, putand fi confundate cu dispepsia sau ulcerul: jena sau durerea in capul pieptului, balonarea in aceeasi regiune. Desigur, la endoscopie se vor preleva biopsii pentru evidentierea bacteriei.

    Tratamentul consta in protector gastric alaturi de antibioticele specific eradicarii Helicobacter. Este foarte important sa diagnosticam gastrita produsa de Helicobacter, deoarece unele tipuri pot evolua in timp la cancer gastric.
     
  • Gastrita atrofica reprezinta un tip special de gastrita, produsa fie de infectia cronica cu Helicobacter pylori, fie de factori autoimuni. Gastrita cu mecanism autoimun se asociaza cu vitiligo sau diferite boli ale tiroidei (tiroidita autoimuna Hashimoto) si duce la aparitia anemiei Biermer (megaloblastica ) prin absorbtia deficitara a vitaminei B12 la nivelul stomacului.

    Diagnosticul se face prin endoscopie cu biopsie pentru examen histopatologic (la microscop) si prin dozarea B12 si a absorbtiei acesteia in stomac. Tratamentul consta in administrarea de B12 injectabil , o data pe luna, toata viata. Gastrita atrofica provocata de Helicobacter este diagnosticata tot prin endoscopie cu biopsie.

    Tratamentul consta in eradicarea bacteriei si protector gastric. Trebuie efectuat control endoscopic la un anumit interval, deoarece exista riscul aparitiei cancerului gastric pe acest tip de gastrita.
     
  • Gastrita din ciroza hepatica nu este o gastrita propriu-zisa, ci o gastropatie (ita inseamna inflamatie, prea putin prezenta in afectarea stomacului din ciroza) produsa de hipertensiunea portala ce aduce un aflux prea mare de sange in micile vase din mucoasa stomacului.

    Endoscopic exista mai multe grade de severitate ale gastropatiei hipertensiv-portale. Simptomele variaza de la dispepsie la hemoragie digestiva superioara (varsatura cu sange rosu sau negru, scaun negru). Tratamentul consta in administrarea de Propranolol pentru scaderea hipertensiunii portale, alaturi de gastroprotectoare.
     
  • Gastrita de stres se refera la stresul provocat de o interventie chirurgicala, de arsuri, de o boala grava sau de spitalizarea in sectia de terapie intensiva. Apar eroziuni si se manifesta prin dureri in capul pieptului sau chiar hemoragii digestive.
     
  • Gastrita din uremie (stadiul final al bolilor de rinichi, cu insuficienta renala) apare la endoscopie ca eroziuni ale mucoasei. Tratamentul consta in protective gastrice.
     
  • Gastrita ce apare pe stomacul operat este determinata de bila care ajunge in stomac datorita pierderii sfincterului piloric prin rezectie-gastrita de reflux biliar. La protectorul gastric trebuie asociat Sucralfat sau Colestiramina, care leaga eficient bila si Motilium pentru stimularea motilitatii normale gastro-duodenale.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.