Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Cancerul gastric


 

Desi in trecut frecventa era mare, s-a constatat actual ca a mai scazut, ajungand sub valorile pentru cancerul de esofag. Exista zone geografice cu incidenta ridicata (Japonia) unde exista un program national, foarte bine pus la punct, de control periodic (screening) pentru depistarea in stadiu precoce.

Factorii ce favorizeaza aparitia si dezvoltarea cancerului gastric sunt:
 

 - Infectia gastrica cu bacteria Helicobacter pylori, mai ales daca aceasta persista de multi ani
- Dieta bogata in afumaturi, saraturi, grasimi prajite
- Existenta in familie a rudelor de gradul I (mama, tata, frati, surori) ce au fost diagnosticate cu cancer gastric
- Istoricul personal de anumite boli gastrice:

                          1. gastrita atrofica cu anemie megaloblastica Biermer
                          2. ulcerul gastric
                          3. stomacul operat cu 15 ani in urma pentru alta patologie decat cancerul
                          4. polipii gastrici
                          5. boala Menetrier (tip special de gastrita cu ingrosarea excesiva a pliurilor de mucoasa)

Fiind un cancer digestiv, este si el extrem de agresiv si rezistent la tratament, astfel ca mai bine prevenim decat sa tratam. Rezulta de aici importanta maxima pe care trebuie sa o acordam consultului periodic la gastroenterolog, chiar daca ne simtim bine dar am trecut de 40-50 ani si mai ales daca avem rude cu cancer gastric sau ne stim cu una din bolile enumerate mai sus.

Simptomele sunt rare la debutul bolii, unii pacienti plangandu-se de dispepsie (satietate precoce, balonare in capul pieptului sau o usoara jena resimtita in acea zona). Daca avem peste 40 ani sau avem rude diagnosticate cu cancer gastric, cel mai bine e sa mergem la medic pentru efectuarea endoscopiei cu prelevare de biopsii pentru Helicobacter.

Ulterior in evolutia bolii apare oboseala, febra, anemia, durerea abdominala, greata cu varsaturi si sangerarea digestiva prin varsatura cu sange rosu sau negru sau eliminarea scaunelor negre ca pacura.

In stadiul terminal apar metastazele la ficat, la peritoneu (cu acumularea de lichid in burta), la ovare, plaman sau creier.

Diagnosticul cel mai exact este pus prin endoscopie cu biopsii pentru Helicobacer si din orice leziune gastrica.Tratamentul este individualizat in functie de extensia la organele vecine si de prezenta sau absenta metastazelor si consta in :
 

 

 • Interventie chirurgicala
   
 • Citostatice
   
 • Raze
   
 • Endoscopie terapeutica

 

Prevenirea cancerului gastric se poate face prin:

 

 • Dieta echilibrata, cu legume si fructe proaspete
   
 • Tratarea infectiei cu Helicobacter pylori, atunci cand exista
   
 • Controlul periodic la gstroenterolog dupa 40-50 ani, daca se asociaza factori favorizanti

 

STIRI DE ULTIMA ORA: Un articol de larg interes aparut in 2008 in American Journal of Gastroenterology evidentiaza puternica asociere intre infectia cu Helicobacter pylori si cancerul gastric precoce (limitat doar la mucoasa stomacului), pe o analiza complexa (meta-analiza) efectuata pe 87 studii clinice. Se pare ca incidenta Hp in cazul cancerului gastric avansat (depaseste mucoasa stomacului) este mult mai mica.Deci, tratarea infectiei este primul pas pentru prevenirea aparitiei cancerului gastric.

 

                                         Cercetatorii coreeni au publicat in 09.2009 rezutatele unui studiu efectuat pe aproape 200 pacienti cu cancer gastric referitor la evidentierea prezentei Helicobacter. Deorarece eradicarea Hp este recomandata la toti pacientii ce au suferit rezectii gastrice pentru cancer gastric, este necesara punerea in evidenta a bacteriei. Astfel, s-au efectuat la fiecare pacient atat testul serologic cat si examenul biopsiilor si testul respitaror la uree. S-a constatat ca biopsia luata de la nivelul marii curburi gastrice este mult mai sensibila si specifica decat cele de la nivelul antrului sau micii curburi, cel mai probabil deoarece modificarile histologice cauzate de prezenta indelungata a Hp la acest nivel sunt mai mici decat in cazul celorlalte doua localizari.

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.