Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Lucrul in mediul toxic

La unele persoane predispuse genetic, contactul efectiv zilnic, timp de ani de zile, cu un mediu toxic poate duce la dezvoltarea unor cancere, a unor hepatite sau pancreatite. De aceea, lucratorii in astfel de medii nocive (industria chimica, vopsitorie, petrochimie) trebuie sa duca o viata echilibrata, fara fumat sau consum de alcool, astfel incat sa nu asocieze si alti factori celor deja existenti si sa se prezinte la controalele periodice efectuate de medicul de familie precum si la gastroenterolog, dupa varsta de 40-45 ani.

Stresul

Pe langa dieta dezechilibrata, alt factor favorizant important al bolilor gastrointestinale este stresul, care a dus la cresterea frecventei- nu a ulcerului asa cum se credea- ci a patologiei functionale.

Acest termen inseamna ca, desi manifestarile sunt zgomotoase, pacientul suferind cu adevarat, chiar pana la alterarea calitatii vietii cotidiene, explorarile tubului digestiv (endoscopie, colonoscopie) nu arata nimic anormal.Tocmai de aceea este dificil de tratat patologia functionala(sindromul dispeptic, sindromul de intestin iritabil).

Ar trebui eliminat in primul rand stresul, lucru de cele mai multe ori imposibil de realizat, asa ca se va incerca reducerea lui, chiar prin medicatie (anxiolitice usoare).Apoi este foarte importanta cooperarea pacientului pentru revenirea la gastroenterolog, daca simptomele reapar sub tratament sau se modifica.

Problema principala este aceea ca sub o tulburare functionala se poate ascunde sau poate apare o boala organica (chiar cancer).

 

De aceea pacientii trebuie sa fie constienti de utilitatea efectuarii endoscopiei si colonoscopiei, mai ales dupa 40-50 ani si de importanta controlului periodic la medic.


 

Medicamentele

La prospectul majoritatii medicamentelor existente pe piata sunt incluse reactii adverse gastrointestinale, dar, in multe cazuri, acestea sunt rare sau minore.

Totusi, unele substante active determina mai frecvent, in special la persoanele varstnice, predispuse genetic sau care au deja o patologie oarecare, boli gastrointestinale care se vindeca de obicei la stoparea administrarii medicamentului respectiv.

Trebuie notat ca, odata declansata o reactie digestiva la un anumit medicament, este foarte probabil sa facem aceeasi boala daca luam cu alta ocazie din nou acelasi medicament sau un altul din aceeasi clasa.

Exemple de patologie gastrointestinala provocata de medicamente:
 

  • Antiinflamatoriile nesteroidiene (Aspirina, Indometacinul, Ibuprofenul, Diclofenacul, Piroxicamul) si uneori chiar cele steroidiene (cortizonul si derivatii sai-Prednisonul) duc la aparitia gastritelor sau a ulcerului gastroduodenal.

    Exista cazuri foarte rare de sensibilitate mare la aceste medicamente, incat doar o singura pastila a provocat o hemoragie divestiva.

    De asemenea e bine de stiut ca varstnicii, carora cardiologul le prescrie in mod frecvent Aspirina sau Aspenter iar reumatologul Indometacin sau Ibuprofen, se prezinta la urgenta cu hemoragie digestiva prin ulcer gastric. De aceea, gestul cel mai simplu de preventie a complicatiilor digestive in cazul in care trebuie sa luam antiinflamatorii este sa asociem, inainte de administrarea pastilei antiiflamatorii, un protector gastric de tipul Famotidinei , a Omeprazolului sau a Lansoprazolului.
     
  • Antibioticele, mai ales luate in combinatii si pe o perioada mai indelungata, pot determina candidoza tubului digestiv, de la limba la anus, manifestarile cele mai neplacute fiind uscaciunea gurii, greutatea la inghitire, senzatia de arsura pe traiectul esofagian sau diareea.

    Unele antibiotice pot duce la cresteri tranzitorii (pe durata tratamentului ) a transaminazelor(enzime) hepatice, cu revenire mai rapida sau mai lenta la normal dupa incetarea tratamentului.

    Daca persoana este predispusa genetic , unele antibiotice pot provoca chiar leziuni hepatice permanente.
     
  • Hipolipemiantele (Simvastatin, Atorvastatin-Sortis,Fenofibrat ca sa amintim unele din cele mai utilizate) duc si ele la cresteri tranzitorii ale transaminazelor, mai ales ca tratamentul pentru colesterol marit este de durata (cel putin 6 luni)

Aceaste posibile reactii adverse nu inseamna ca trebuie sa renuntam la tratamentul prescris, doar ca trebuie sa informam medicul despre eventualele afectiuni pe care le avem si de aparitia oricaror semne de incompatibilitate cu medicatia prescrisa.

 

Dieta dezechilibrata

Actual , alimentatia eronata, cu multe produse de fast-food, dulciuri rafinate, alimente conservate si putine vegetale proaspete deci putine fibre, reprezinta unul din factorii cei mai frecventi asociati patologiei gastrointestinale si nu numai.

Este ingrijorator faptul ca obezitatea tinde sa devina principala boala a lumii occidentale alaturi de cele cardiovasculare si de cancere (cele digestive ocupand un loc fruntas dupa cel bronhopulmonar si genital). Astfel:

  • Lipidele (grasimile, mai ales cele animale) in exces favorizeaza boala de reflux gastroesofagian, cancerul de esofag, cancerul gastric, cel colonic (intestin gros), steatoza hepatica (incarcarea cu grasimi a ficatului), litiaza biliara, pancreatita acuta (dupa mesele bogate in lipide si alcool)
     
  • Glucidele (zaharurile) in exces se transforma in lipide de depozit favorizand obezitatea si solicitand in plus pancreasul endocrin pana la aparitia diabetului zaharat
     
  • Proteinele in exces duc la decompensarea cirozei hepatice (aparitia ascitei, a encefalopatiei hepatice sau a insuficientei hepatice)
     
  • Sarea in exces (adaosul de sare in mancare, a sarii fara sodiu-total contraindicata ciroticilor, folosirea zilnica a alimentelor conservate sau afumate) duce la decompensarea cirozei hepatice sau la retinerea de apa in organism (edeme, hipertensiune arteriala) in cazul tratamentului cu Prednison
     
  • Vegetalele consumate in cantitati reduse zilnic favorizeaza constipatia si cancerul colonic

Prepararea alimentelor prin conservare, afumare, prajire, folosind aditivi si potentatori de gust in exces duce la formarea si acumularea unor produsi toxici pentru organism responsabili in special de aparitia cancerelor, mai ales la persoanele predispuse genetic la neoplazii sau la cele care au cazuri de cancere digestive in familie.

Desigur, doar o dieta echilibrata nu ne fereste de bolile digestive, dar, alaturi de controlul periodic la gastroenterolog (mai ales dupa 40 ani) si administrarea corecta a tratamentului in cazul unei patologii deja existente, ne face viata mult mai usoara sau chiar ne vindeca de boala respectiva.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.