Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Afirmatii false despre bolile digestive

 

 

Am intalnit in practica multe teorii despre diferite boli, metode de investigatie sau tratament, fara baza stiintifica, dar care circula printre pacienti, speriindu-i si determinandu-i sa nu accepte unele investigatii sau acceptandu-le cand e prea tarziu.

As vrea sa lamurim cele mai frecvente temeri:
 

  • Punctia biopsie hepatica: obligatorie pentru tratamentul hepatitelor cronice cu virus B sau C sau pentru diagnosticul unor noduli hepatici - este un act medical usor de efectuat de catre specialistul gastroenterolog, se face cu anestezie locala la piele, sub ghidaj ecografic, astfel incat sa se recolteze proba din leziunea care intereseaza, dureaza cateva secunde, nu ramane gaura in ficat (recoltarea biopsiei se face cu un ac, deci fragmentul are cativa mm diametru si oricum ficatul se regenereaza rapid), riscurile mici ce pot apare sunt de departe depasite de beneficii.

    Astfel, mai bine suportam un discomfort minim decat sa nu mai putem face tratament pentru hepatita cronica deoarece a avansat deja la ciroza.
     
  • Endoscopia digestiva superioara inseamna introducerea unui tub flexibil din fibre optice pe gura, in esofag, stomac si duoden, vizualizandu-se pe un monitor interiorul acestora.

    Manevra dureaza cateva minute, se poate respira atat pe gura cat si pe nas si se poate efectua sub anestezie (substante injectate intravenos) de scurta durata astfel incat sa fim relaxati in timpul manevrei.
     
  • Biopsia care se preleveaza de catre medic in cursul endoscopiei superioare sau inferioare (rectoscopie, colonoscopie) inseamna recoltarea unui fragment de aprox 5 mm de mucoasa, nu apare sangerare la locul respectiv (oricum inainte de a face manevra medicul se intereseaza de valorile coagulogramei pacientului si daca aceastea nu sunt in limitele de siguranta , nu face biopsia).

    Este de importanta cruciala pentru diagnosticarea unor boli ce pot evolua la cancer sau a cancerelor.
     
  • Tumorile inseamna de obicei noduli formati din celule care s-au inmultit peste normal si se impart in 2 clase: 
    • benigne (nu sunt cancere) unele pot fi lasate pe loc, altele pot fi extrase prin chirurgie, cu vindecarea completa si pe termen lung a pacientului
       
    • maligne (cancere) care pot fi complet indepartate chirurgical doar in stadiile initiale si care se raspandesc in tot organismul sub forma de metastaze , fiind greu de tratat prin citostatice si raze

     
  • Sindromul de intestin iritabil reprezinta o patologie foarte frecventa in zilele noastre cu simptome zgomotoase (durere intensa, balonare importanta , constipatie sau diaree) dar nu e cancer, ci doar o disfunctie intestinala cauzata de stres.

    Totusi, nu mai putin adevarat este faptul ca multi pacienti nu vin la medicul gastroenterolog din teama de colonoscopie, desi pe acest fond iritativ se poate dezvolta accidental un cancer colonic ce poate avea aceleasi manifestari cu sindromul de intestin iritabil.
     
  • Pe prospectul medicamentelor sunt listate multe reactii adverse. Cele mai frecvente care pot apare sunt primele enuntate.

    Majoritatea medicamentelor folosite in gastroenterologie au reactii adverse minime, care trec dupa stoparea tratamentului.

    Nu trebuie sa ne speriem citind toata insiruirea de posibile efecte adverse, ci trebuie sa luam medicamentul asa cum ne-a fost prescris de gastroenterolog deoarece doar un mic procent din pacienti vor prezenta reactii adverse.

Asa ca inainte sa intrati la banuieli, asigurati-va ca sunteti bine documentat.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.