Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Leziunile predispozante (boli premergatoare) gastrointestinale


 Actual s-a constatat ca o serie de boli , de multe ori fara ca pacientul sa prezinte simptome - deci sa stie ca ar avea ceva - pot duce la alte boli digestive mult mai grave si, din pacate, fara sanse de vindecare.

Cancerele digestive iau nastere frecvent din leziuni care nu determina simptome sau acestea sunt minime:
 

  • polipii gastrici sau colonici duc in timp la dezvoltarea cancerului gastric sau colonic
     
  • esofagul Barrett tip special de esofagita aparuta ca urmare a refluxului gastroesofagian poate duce la cancer de esofag
     
  • unele steatoze hepatice si hepatitele cronice cu virus B sau C , netratate, evolueaza in timp la ciroza hepatica

De aceea, chiar daca ne simtim bine, e necesar ca dupa 40 ani sa mergem in consult la gastroenterolog, care poate indica diferite metode de investigatie pentru patologia digestiva, astfel reusindu-se diagnosticarea in timp util a unor boli agresive, netratabile daca sunt descoperite tardiv.

 Genetici

Zestrea genetica mostenita de la parinti se pare ca determina, pe langa alti factori, multe boli digestive, de la ulcerul gastric pana la cancerele gastrointestinale.Majoritatea cancerelor digestive apar pe un fond genetic favorizant, uneori fara sa existe alte cazuri in familie, alteori sunt diagnosticate la persoane care au avut rude de gradul I (mama, tatal, frati, surori) sau II (unchi, matusi) cu cancere digestive.

Astfel, reiese clar importanta controlului periodic la gastroenterolog.
De exemplu, daca tatal cuiva a fost diagnosticat la 40 de ani cu cancer colonic, este obligatoriu ca toti urmasii acestuia sa-si faca o colonoscopie cu 10 ani mai devreme decat varsta la care a aparut cancerul la tata, deci la 30 ani.

Chiar daca la 30 de ani nu s-a observat nimic anormal pe colon si nu exista simptome, trebuie repetata colonoscopia din 10 in 10 ani, deoarece riscul de aparitie al cancerului colonic la descendenti e mult mai mare.

Alte boli determinate genetic sunt: bolile inflamatorii intestinale (rectocolita ulcero-hemoragica si boala Crohn), sindroamele de polipoza colonica.
 
Varsta

S-a observat ca fiecare boala digestiva are un interval de varsta la care probabilitatea ei de aparitie e maxima.

De exemplu:

litiaza biliara

e mai frecventa in jurul varstei de 50 ani iar cancerul de esofag dupa varsta de 40 ani.Unele boli prezinta un risc cumulativ cu varsta, adica odata cu inaintarea in varsta creste probabilitatea de a face boala respectiva:

  • diverticuloza colonica apare mai frecvent dupa 50 ani iar frecventa ei creste la cei peste 70 ani
     
  • unii polipi colonici ,la cei cu antecedente in familie de cancer colonic, au o probabilitate mai mare de a se transforma in cancer (de a maligniza) cu trecerea anilor ,daca nu sunt scosi la timp

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.