Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Constipatia


 

Reprezinta o problema de larg interes in zilele noastre prin frecventa ei in crestere. De cele mai multe ori se datoreaza sedentarismului, alimentatiei bogate in produsi rafinati si sarace in fibre vegetale, dar poate fi si manifestarea unor boli digestive dintre cele mai grave.

Ca sa intelegem mecanismul de aparitie al constipatiei vom imparti cauzele determinante in 3 mari categorii:

 

  1. Foarte frecventa la femeia varstnica, sedentara, obeza, cu multe nasteri (astfel incat musculatura perineului nu mai functioneaza eficient), eventual care are si un colon lung sau lung si cu diametru mare (asa numitul dolicocolon sau megadolicocolon) si care a abuzat de laxative, de antispastice (tip No-spa), de antidepresive, preparate de fier, blocante de calciu (gen Nifedipin), analgezice
     
  2. Apare in boli ale altor aparate si sisteme decat cel digestiv : boli neurologice ca Parkinson sau accidente vasculare cerebrale, boli endocrine ca hipotiroidia, diabetul zaharat , in patologie ovariana (anexite),in litiaza renala (pietre la rinichi), in sarcina si uneori se ramane cu constipatie dupa nastere sau apare in unele boli digestive (ulcerul duodenal, litiaza biliara)
     
  3. Problema semnificativa este aparitia constipatiei prin diferite boli ano-rectale (polipi sau cancere). De aceea orice constipatie recent aparuta sau agravata sau care a dus la scadere in greutate mare, cu sangerari pe fund (chiar daca bolnavul se stie cu hemoroizi) trebuie explorata prin colonoscopie sau irigografic ,daca nu se poate efectua colonoscopia sau starea cardiopulmonara a pacientului nu permite efectuarea acesteia.

Simptomele ce apar in constipatie:

            -scaun dur ,ce se evacueaza greu,

            -senzatia de evacuare incompleta si ca trebuie sa ne mai ducem la baie ca sa mai evacuam,

            -perioade cu dureri abdominale mai ales deasupra pubisului,

            -uneori pot apare dureri ascutite sau arsuri pe interiorul rectului iar scaunul poate fi fragmentat, ca niste cacareze de oaie prin deshidratarea intensa a materiilor fecale sau apare un bol fecal atat de mare incat nu poate fi eliminat decat cu ajutor (fecalom).


Complicatiile constipatiei:


  • sangerare pe fund cu sange rosu prin hemoroizi sau fisuri. Intotdeauna trebuie exclusa prezenta polipilor sau a cancerului colo-rectal prin colonoscopie deoarece prezenta hemoroizilor nu exclude prezenta concomitenta a acestei boli severe!
     
  • diverticuloza colonica (mici pungute herniare de mucoasa colonica in care pot stagna materii fecale si uneori se pot infecta)

Constipatia functionala se poate asocia cu boala de reflux gastroesofagian, cu sindromul dispeptic sau cu sindromul de intestin iritabil.


Tratamentul consta in:


  • regim igieno-dietetic bogat in fibre vegetale
     
  • educarea reflexului de defecatie- evacuarea scaunului la ora fixa
     
  • medicamente: ulei de parafina, Lactuloza, Forlax, Dulcolax, supozitoare cu glicerina. Ceaiul de crusin este contraindicat deoarece ste foarte iritant la nivelul mucoasei colonice, ca si clismele cu cafea
     
  • tratamentul bolilor cauzatoare, atunci cand sunt diagnosticate

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.