Fisura anala
Reprezinta o ulceratie liniara superficiala (ca si cum ne-am zgaria pe piele) in fundul pliurilor radiare anale.
Cauze: Apare frecvent dupa scaune tari sau chiar lichidiene iritante, dupa nastere sau la varstnici, fiind favorizata de circulatia arteriala mai slaba in anumite zone ale canalului anal.
Simptomele sunt in principal durerea intensa, ca un cutit sau tip arsura ce apare la scaun si persista ore bune dupa evacuarea acestuia. Ca o reactie la iritatia produsa de materiile fecale pe mucoasa anala lezata apare contractia sfincterului anal.
Uneori sunt prezente rectoragiile in cantitate mica. In timp, fisura evolueaza la fibroza sau la mic polip (papila hipertrofica). Evolutia simptomelor este in pusee de durere intensa urmate de perioade de acalmie.
Complicatia ce poate surveni uneori este infectia locala, ce se poate organiza ca abces.
Desi extrem de dureroasa, fisura nu evolueaza la cancer, dar trebuie sa ne prezentam la medic deoarece cancerul anal, boala Crohn sau diferite boli infectioase se pot manifesta ca si fisura anala!
Tratamentul consta in :
- regim igieno-dietetic pentru evitarea constipatiei, toaleta locala cu apa dupa scaun
- tratament medicamentos cu comprimate sau unguente aplicate cu blandete in zona respectiva pentru calmarea durerii. Se pot incerca chiar miorelaxante pentru destinderea sfincterului anal
- tratament instrumental prin injectare de anestezic daca durerea este foarte mare. Mai nou se incearca utilizarea toxinei botulinice (Botox) pentru relaxarea sfincterului anal (la fel cum se destind ridurile fetei
- tratament chirurgical aplicat ca ultima solutie in cazurile de fisuri vechi sau complicate
Email : db@gastromed.ro