Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Colonoscopia

reprezinta vizualizarea intregului colon si a ultimilor 5 cm de ileon terminal cu ajutorul endoscopului. Se face cu pregatire anterioara a pacientului pentru golirea de materii fecale ( de obicei cu Fortrans, 3-4 plicuri dizolvate in apa plata sau ceai, solutie ce se bea in seara dinaintea investigatiei in decurs de 2-3 ore) si sub anestezie de scurta durata-sedare (injectabil- nu se intubeaza pacientul ca la o operatie clasica; are rolul de a relaxa si a induce somnolenta , cu amnezie retrograda- pacientul nu-si mai aminteste ce s-a intamplat pe parcursul examinarii) deoarece timpul de lucru e mai mare si apar dureri datorita aerului insuflat pentru destinderea intestinului.

In tarile cu frecventa crescuta a cancerului colo-rectal, printre care si Romania , se recomanda colonoscopia de control dupa 50 ani chiar in absenta simptomelor.

Chiar daca la rectoscopie totul e normal , leziunea poate fi situata mai sus, unde nu s-a ajuns cu endoscopul iar irigografia se recomanda de obicei persoanelor varstnice, cu boli de inima sau plamani. Astfel, devine clar ce importanta majora o prezinta aceasta explorare, chiar daca e putin mai neplacuta. 

Pregatirea pentru colonoscopie: Pregatirea va fi similara cu cea pentru rectoscopie dar cu o cantitate mai mare de solutie de Fortrans (3 sau 4 litri in functie de tranzitul pacientului). Pacientii cu rezectii de colon suporta relativ bine investigatia si fara sedare insa cei cu prag scazut al durerii sau cu colon spastic vor trebui sa faca investigatia sub sedare pentru a se putea analiza intreg colonul. Colonoscopia este completa (totala) atunci cand se ajunge la valvula ileo-cecala (adica la limita dintre colon si intestinul subtire) care ar trebui pozata pentru a se dovedi faptul ca s-a parcurs intreg cadrul colic. Daca nu se poate ajunge la n ivelul valvulei ileo-cecale din varii motive (colon cu cudura stransa) atunci colonoscopia se considera a fi incompleta si se completeaza cu irigografia, bariul putand ajunge pe intreg colonul.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.