Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Medicamentele


 

La prospectul majoritatii medicamentelor existente pe piata sunt incluse reactii adverse gastrointestinale, dar, in multe cazuri, acestea sunt rare sau minore.

Totusi, unele substante active determina mai frecvent, in special la persoanele varstnice, predispuse genetic sau care au deja o patologie oarecare, boli gastrointestinale care se vindeca de obicei la stoparea administrarii medicamentului respectiv.

Trebuie notat ca, odata declansata o reactie digestiva la un anumit medicament, este foarte probabil sa facem aceeasi boala daca luam cu alta ocazie din nou acelasi medicament sau un altul din aceeasi clasa.

Exemple de patologie gastrointestinala provocata de medicamente:
  • Antiinflamatoriile nesteroidiene (Aspirina, Indometacinul, Ibuprofenul, Diclofenacul, Piroxicamul) si uneori chiar cele steroidiene (cortizonul si derivatii sai-Prednisonul) duc la aparitia gastritelor sau a ulcerului gastroduodenal.

    Exista cazuri foarte rare de sensibilitate mare la aceste medicamente, incat doar o singura pastila a provocat o hemoragie divestiva.

    De asemenea e bine de stiut ca varstnicii, carora cardiologul le prescrie in mod frecvent Aspirina sau Aspenter iar reumatologul Indometacin sau Ibuprofen, se prezinta la urgenta cu hemoragie digestiva prin ulcer gastric. De aceea, gestul cel mai simplu de preventie a complicatiilor digestive in cazul in care trebuie sa luam antiinflamatorii este sa asociem, inainte de administrarea pastilei antiiflamatorii, un protector gastric de tipul Famotidinei , a Omeprazolului sau a Lansoprazolului.
     
  • Antibioticele, mai ales luate in combinatii si pe o perioada mai indelungata, pot determina candidoza tubului digestiv, de la limba la anus, manifestarile cele mai neplacute fiind uscaciunea gurii, greutatea la inghitire, senzatia de arsura pe traiectul esofagian sau diareea.

    Unele antibiotice pot duce la cresteri tranzitorii (pe durata tratamentului ) a transaminazelor(enzime) hepatice, cu revenire mai rapida sau mai lenta la normal dupa incetarea tratamentului.

    Daca persoana este predispusa genetic , unele antibiotice pot provoca chiar leziuni hepatice permanente.
     
  • Hipolipemiantele (Simvastatin, Atorvastatin-Sortis,Fenofibrat ca sa amintim unele din cele mai utilizate) duc si ele la cresteri tranzitorii ale transaminazelor, mai ales ca tratamentul pentru colesterol marit este de durata (cel putin 6 luni)
Aceaste posibile reactii adverse nu inseamna ca trebuie sa renuntam la tratamentul prescris, doar ca trebuie sa informam medicul despre eventualele afectiuni pe care le avem si de aparitia oricaror semne de incompatibilitate cu medicatia prescrisa.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.