Infectia cu Helicobacter pylori
Multi oameni pot prezenta infectie cu Helicobacter, dar numai o parte din ei, datorita fondului lor genetic sau al asocierii altor iritanti digestivi (fumat, alcool, antiinflamatorii) vor dezvolta boli gastrointestinale. Astfel, Helicobacter este implicat in aparitia:
- sindromului dispeptic
- gastritelor
- ulcerului gastric - in 70% din cazurile de ulcer gastric este implicat Helicobacter
- ulcerului duodenal - in 90% din ulcerele duodenale este prezent Helicobacter
- cancerului gastric
- limfomului MALT gastric(forma localizata de limfom-boala sangvina- la nivelul stomacului)
Helicobacter se ataseaza doar de mucoasa gastrica (stomacul este localizat \"in capul pieptului\" dar tot acolo se afla si colonul transvers) si contine enzime si toxine care-i confera rezistenta in mediul acid gastric si totodata determina lezarea mucoasei.
Diagnosticul se poate realiza prin:
- dozarea anticorpilor anti Helicobacter in sange - prezenta acestora inseamna ca exista infectia cronica cu bacteria. Acesti anticorpi (tip imunoglobulina G= Ig G) persista aprox 1 an, astfel ca doar determinarea cantitativa (titrul de anticorpi) inainte si dupa efectuarea tratamentului de eradicare a Helicobacter poate preciza daca acesta s-a eliminat complet sau nu
- de aceea , mai exacta este metoda endoscopiei cu biopsie, detectarea bacteriei facandu-se fie prin examen histopatologic la microscop, fie prin testul rapid la ureaza-rezultatul apare in 24 ore sau chiar mai repede (Helicobacter are o enzima numita ureaza care digera ureea la dioxid de carbon si apa, fapt care se pune in evidenta prin colorarea specifica a unui indicator de culoare)
- testul respirator cu uree este de asemenea exact, nu necesita efectuarea endoscopiei, dar este foarte scump. In principiu, se administreaza uree marcata radioactiv (nu iradiaza) iar ureaza Helicobacterului o va degrada la dioxid de carbon marcat radioactiv, care va fi masurat in aerul expirat
Controlul prezentei infectiei cu Helicobacter (screening) este indicat astfel:
- prin anticorpii anti Helicobacter din sange in cazul pacientilor sub 45 ani care prezinta sindrom dispeptic (vezi sindromul dispeptic)
- prin endoscopie cu biopsie in cazul pacientilor peste 45 ani, mai ales daca prezinta scadere ponderala mare, sangerare digestiva, disfagie, anemie-acestea fiind simptome de alarma
Tratamentul infectiei cu Helicobacter se face cu protector gastric (Omeprazol, Esomeprazol, Lasoprazol, Pantoprazol, Famotidina) in anumite doze asociat unor antibiotice : Amoxicilina cu Claritromicina de obicei, unele tulpini de Helicobacter fiind rezistente la Metronidazol.
Durata tratamentului este variabila , intre 7 si 14 zile, in functie de scoala care recomanda tratamentul: europeana sau americana. Exista mai multe linii de tratament: initial se administreaza Omeprazol+ Amoxicilina+ Claritromicina sau Omeprazol+ Claritromicina+ Metronidazol iar daca nu s-a obtinut eradicarea, se trece la a doua linie terapeutica in care se utilizeaza Omeprazol+ preparate cu Bismut+ Metronidazol+ Tetraciclina. In loc de Metronidazol se poate folosi si derivati tip Tinidazol (Fasigyn).
Rudele pacientilor cu cancer gastric trebuie sa se trateze si ei contra Helicobacter pylori.
Infectia cu Helicobacter nu este o infectie grava, dar trebuie tratata deoarece poate evolua in ani de zile la boli extrem de grave.
Stiri de ultima ora: La ultimul congres de la Maastricht, s-a stabilit ca prima linie de tratament pentru infectia cu Helicobacter asocierea dintre un gastroprotector (de tipul Omeprazolului) cu Amoxicilina si Claritromicina (sau Metronidazol in anumite situatii) pe o durata de 14 zile.
Multiplele studii efectuate in 2009 releva dezvoltarea rezistentei bacteriei Helicobacter la antibioticele de prima si chiar de a doua linie. Astfel, combinatia gastroprotector+ Amoxicilina+ Claritromicina sau gastroprotector+ Tetraciclina+ Metronidazol+ Bismut au scazut la o rata de eradicare a infectiei de 78% de la peste 90%. In aceste conditii se contureaza din ce in ce mai mult necesitatea folosirii asa-numitelor terapii de salvare ce contin gastroprotector+ Amoxicilina+ Levofloxacina sau gastroprotector+ Amoxicilina+ Rifabutina sau folosirea secventiala a antibioticelor in loc de combinata: gastroprotector+ Amoxicilina 5 zile apoi gastroprotector+ Claritromicina+ Tinidazol 5 zile.
Email : db@gastromed.ro