Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Infectia cu Helicobacter pylori

 

Helicobacter pylori este o bacterie extrem de raspandita la oameni, in fapt este cea mai frecventa infectie la om, transmiterea producandu-se in principal prin maini murdare, apa de baut de la robinet, fructe sau legume crude nespalate bine. Desi aceasta bacteria exista de mult timp, ea a fost descoperita recent, revolutionandu-se tratamentul multor boli digestive, in principal al ulcerului gasto-duodenal.
Multi oameni pot prezenta infectie cu Helicobacter, dar numai o parte din ei, datorita fondului lor genetic sau al asocierii altor iritanti digestivi (fumat, alcool, antiinflamatorii) vor dezvolta boli gastrointestinale. Astfel, Helicobacter este implicat in aparitia:
  • sindromului dispeptic
     
  • gastritelor
     
  • ulcerului gastric - in 70% din cazurile de ulcer gastric este implicat Helicobacter
     
  • ulcerului duodenal - in 90% din ulcerele duodenale este prezent Helicobacter
     
  • cancerului gastric
     
  • limfomului MALT gastric(forma localizata de limfom-boala sangvina- la nivelul stomacului)

Helicobacter se ataseaza doar de mucoasa gastrica (stomacul este localizat \"in capul pieptului\" dar tot acolo se afla si colonul transvers) si contine enzime si toxine care-i confera rezistenta in mediul acid gastric si totodata determina lezarea mucoasei.


Diagnosticul se poate realiza prin:


  • dozarea anticorpilor anti Helicobacter in sange - prezenta acestora inseamna ca exista infectia cronica cu bacteria. Acesti anticorpi (tip imunoglobulina G= Ig G) persista aprox 1 an, astfel ca doar determinarea cantitativa (titrul de anticorpi) inainte si dupa efectuarea tratamentului de eradicare a Helicobacter poate preciza daca acesta s-a eliminat complet sau nu
     
  • de aceea , mai exacta este metoda endoscopiei cu biopsie, detectarea bacteriei facandu-se fie prin examen histopatologic la microscop, fie prin testul rapid la ureaza-rezultatul apare in 24 ore sau chiar mai repede (Helicobacter are o enzima numita ureaza care digera ureea la dioxid de carbon si apa, fapt care se pune in evidenta prin colorarea specifica a unui indicator de culoare)
     
  • testul respirator cu uree este de asemenea exact, nu necesita efectuarea endoscopiei, dar este foarte scump. In principiu, se administreaza uree marcata radioactiv (nu iradiaza) iar ureaza Helicobacterului o va degrada la dioxid de carbon marcat radioactiv, care va fi masurat in aerul expirat

Controlul prezentei infectiei cu Helicobacter (screening) este indicat astfel:


  • prin anticorpii anti Helicobacter din sange in cazul pacientilor sub 45 ani care prezinta sindrom dispeptic (vezi sindromul dispeptic)
     
  • prin endoscopie cu biopsie in cazul pacientilor peste 45 ani, mai ales daca prezinta scadere ponderala mare, sangerare digestiva, disfagie, anemie-acestea fiind simptome de alarma

Tratamentul infectiei cu Helicobacter se face cu protector gastric (Omeprazol, Esomeprazol, Lasoprazol, Pantoprazol, Famotidina) in anumite doze asociat unor antibiotice : Amoxicilina cu Claritromicina de obicei, unele tulpini de Helicobacter fiind rezistente la Metronidazol.
Durata tratamentului este variabila , intre 7 si 14 zile, in functie de scoala care recomanda tratamentul: europeana sau americana. Exista mai multe linii de tratament: initial se administreaza Omeprazol+ Amoxicilina+ Claritromicina sau Omeprazol+ Claritromicina+ Metronidazol iar daca nu s-a obtinut eradicarea, se trece la a doua linie terapeutica in care se utilizeaza Omeprazol+ preparate cu Bismut+ Metronidazol+ Tetraciclina. In loc de Metronidazol se poate folosi si derivati tip Tinidazol (Fasigyn).
Rudele pacientilor cu cancer gastric trebuie sa se trateze si ei contra Helicobacter pylori.
Infectia cu Helicobacter nu este o infectie grava, dar trebuie tratata deoarece poate evolua in ani de zile la boli extrem de grave.

Stiri de ultima ora: La ultimul congres de la Maastricht, s-a stabilit ca prima linie de tratament pentru infectia cu Helicobacter asocierea dintre un gastroprotector (de tipul Omeprazolului) cu Amoxicilina si Claritromicina (sau Metronidazol in anumite situatii) pe o durata de 14 zile.

Multiplele studii efectuate in 2009 releva dezvoltarea rezistentei bacteriei Helicobacter la antibioticele de prima si chiar de a doua linie. Astfel, combinatia gastroprotector+ Amoxicilina+ Claritromicina sau gastroprotector+ Tetraciclina+ Metronidazol+ Bismut au scazut la o rata de eradicare a infectiei de 78% de la peste 90%. In aceste conditii se contureaza din ce in ce mai mult necesitatea folosirii asa-numitelor terapii de salvare ce contin gastroprotector+ Amoxicilina+ Levofloxacina sau gastroprotector+ Amoxicilina+ Rifabutina sau folosirea secventiala a antibioticelor in loc de combinata: gastroprotector+ Amoxicilina 5 zile apoi gastroprotector+ Claritromicina+ Tinidazol 5 zile.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.