Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Oxiuroza


 

\Parazitoza extrem de frecventa la copii produsa de Enterobius vermicularis,ce prezinta aspect tipic, alb, lungimea de 3 pana la 10 mm, usor de recunoscut in materiile fecale sau pe lenjerie.

Transmiterea se face prin maini murdare, apa contaminata, vegetale nespalate dar si prin atuto-contaminare (scarpinat la fund si apoi bagat degetele in gura).

La om, oxiurii se cantoneaza la nivelul cecului si apendicelui de unde femelele migreaza prin colon pana la anus unde depun mii de oua infectante.Simptomele:

Tipic este mancarimea anala, datorata oualor dintre pliurile anusului, ce apare mai ales seara si determina leziuni de grataj (zgarieturi ale pielii produse prin scarpinatul intens)

Diagnosticul:

  1. oxiurii adulti sunt usor de recunoscut in scaun, ouale fiind dificil de pus in evidenta rin examenul coproparazitologic
     
  2. amprenta anala (un celofan adeziv se aplica dimineata pe pliurile marginii anale si apoi pe o lama care se studiaza la microscop)pentru vizualizarea oualor
     
  3. eozinofilele nu sunt crescute de obicei

Tratamentul:

  • Flubendazol 2 cp/zi, 3 zile cu repetarea curei dupa 3 saptamani pentru preventia auto-infestarii sau
     
  • Albendazol (Zentel) 400 mg odata si repeta dupa 2 saptamani sau
     
  • Mebendazol (Vermox)100 mgx2/zi, 3 zile si repeta eventual la 1 luna

Profilaxia:

  1. anturajul trebuie tratat pentru a stopa ciclul raspandirii parazitului
     
  2. masuri de igiena personala pentru prevenirea auto-infestarii (spalat mainile, unghiile taiate scurt, lenjeria curata)

 

Chistul hidatic


 

Reprezinta o forma in evolutia la om a teniei Echinoccocus granulosus (vierme cu aspect de panglica), parazit al cainilor, cu lungimea de aproximativ 3-6 mm, ce infesteaza omul accidental, prin maini murdare, ape contaminate sau vegetale nespalate. Desi tenia este mica, larva sa (chistul hidatic) poate atinge dimensiuni gigante (peste 10 cm).

Chistul contine un lichid clar si multe vezicule infectante ce formeaza asa numitul nisip hidatic.

Initial apare in ficat, ulterior putandu-se raspandi ,prin ruptura chistului, in plamani, muschi, creier, splina, rinichi si alte organe, inclusiv orbita oculara.Simptomele apar dupa o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, functie de localizarea chistului. De exemplu, chistul hepatic va deveni simptomatic dupa macar 5 ani de la infestare deoarece larva are loc destul sa creasca, pe cand un chist cerebral va deveni foarte repede simptomatic prin hipertensiunea intracraniana creata.

Chistul hepatic determina:

  • durere abdominala in partea dreapta
     
  • marirea ficatului
     
  • dispepsie
     
  • uneori alergie (mancarimi de piele, eruptie urticariana)
     
  • oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, febra

Complicatiile chistului hepatic:

  • ruptura in caile biliare intrahepatice cu febra si icter, uneori chiar pancreatita acuta
     
  • infectia chistului (abces) este rara, daca nu este rupt
     
  • un chist mare va comprima caile biliare sau venele din ficat (vena porta, vena cava inferioara, venele suprahepatice)
     
  • rar se poate rupe la nivelul vaselor sangvine cu soc anafilactic (reactie alergica extrem de puternica si cu potential letal daca nu se merge de urgenta la spital) sau in cavitatea abdominala (ascita), pleura (pleurezie),stomac (cand apare varsatura cu lichid hidatic si nisip)

Complicatiile chistului pulmonar:

  • ruptura in pleura sau bronhie (tuse cu sange si sputa cu nisip hidatic)
     
  • comprimarea bronhiilor cu lipsa de aer
     
  • pneumonie asociata

Diagnosticul se pune pe:

  • eozinofilia creascuta, ce apare mai ales cand se rupe chistul
     
  • reactia ELISA sangvina pentru chistul hidatic
     
  • exista un IDR (ca la TBC) numit Cassoni, dar nu este specific
     
  • ecografia abdominala releva foarte bine chistul hepatic si rapoartele lui cu caile biliare si venele. Exista o clasificare ecografica functie de nivelul de evolutie al chistului, ce poate spune daca e infectant sau este calcificat, deci mort si nu necesita tratament
     
  • uneori este nevoie de CT sau RMN abdominal pentru un diagnostic exact

Tratamentul:

  1. chirurgical- este indicat chistului infectant unic sau chisturilor complicate
     
  2. medicamentos- util cand sunt prea multe chisturi pentru a putea fi scoase prin chirurgie sau starea pacientului nu permite efectuarea unei interventii: se foloseste Zentel 400 mgx2/zi, 1 luna apoi pauza 1-2 saptamani datorita toxicitatii medicamentului, se reia de inca 2 ori cura. In perioada de pauza trebuie dozate transaminazele si efectuata hemoleucograma
     
  3. percutan- indicat chisturilor inoperabile si aflate intr-un anumit stadiu al evolutiei: consta in injectarea ,folosind calea cutanata, de substante toxice pentru parazit , de cativa ani se poate introduce percutan si un electrod de radiofrecventa pentru distrugerea chistului prin hipertermie

Profilaxia:

Trebuie evaluati pentru chist hidatic si ceilalti membrii ai familiei

 

Limbricii


 

\Parazitul se numeste Ascaris lumbricoides, infesteaza doar omul, mai ales copiii, este lung (intre 15 si 25 cm) si alb. Ca si giardioza, se transmite prin apa contaminata, maini murdare, vegetale nespalate.
Initial se localizeaza la nivelul plamanilor, de unde migreaza in intestinul subtire si datorita formei alungite, poate patrunde in papila duodenala (in caile biliare sau pe canalul pancreatic) sau in apendice.Se inmulteste rapid in intestin, uneori rezultand un ghem de viermi ce duce la ocluzie.Majoritatea formelor de boala sunt asimptomatice, cu evidentierea accidentala a parazitilor in scaun. Cand apar simptomele, initial este vorba de tuse (prin cantonarea parazitilor in plamani), ulterior aparand durerile abdominale, varsaturile, diareea (afectarea intestinului subtire). Nu de putine ori pe langa manifestarile digestive apar si cele alergice: mancarimi de piele, eruptii urticariene, chiar crize de astm bronsic.Rar, cand infestarea persista indelungat la copil, poate duce la retard mental si staturo-ponderal. De asemenea, uneori, apare migrarea aberanta a parazitilor (adica in organe unde nu ajung in mod obisnuit) determinand afectare cerebrala (encefalopatie) sau oculara (obstructia canalelor lacrimale).

Complicatiile ce pot apare:

  1. icter mecanic prin blocarea caii biliare principale cu limbrici
     
  2. pancreatita acuta prin blocarea canalului pancreatic
     
  3. ocluzie intestinala prin ghem de limbrici

Diagnosticul se bazeaza pe:

  1. eozinofilele sangvine crescute, imunoglobulinele E crescute in afectarea pulmonara
     
  2. examenul coproparazitologic in afectarea intestinala, cand eozinofilia scade

Tratamentul: Zentel 400 mg odata sau Mebendazol 500 mg odata. Ambele medicamente sunt contraindicate la gravida.Complicatile se trateaza chirurgical sau endoscopic (extragerea viermelui ce a intrat pe calea biliara sau pancreatica).

Reinfectia apare dupa tratament atunci cand contactul cu o persoana infestata continua sau conditiile de viata sunt insalubre.

De asemenea, trebuie tratati toti membrii familiei.

 

Giardioza


 

Parazitul ce determina aceasta boala se numeste stiintific Giardia lamblia  si infesteaza doar omul, mai ales copiii, dar in Romania este frecvent si la adult.Reprezinta una din cauzele majore de diaree la copil.Dimensiunile sunt microscopice astfel ca nu se poate observa in materiile fecale sau prin endoscopie. Se transmite prin apa contaminata, maini murdare, vegetale nespalate. Se localizeaza in duoden si jejun (intestin subtire).Majoritatea formelor nu determina simptome. Atunci cand apar, cel mai important este diareea cu 5 pana la 10 scaune/zi, apoasa, de volum mare sau mic, niciodata cu sange. Episoadele diareice pot fi intrerupte de constipatie. Mai poate apare dispepsia (jena in capul pieptului, balonare, greata). Foarte rar apar manifestari alergice de tipul urticariei.

Complicatii:

 

Cand infestatia este veche, mai ales la copil, poate interfera cu absorbtia nutrientilor din intestin, ducand la dezvoltarea deficitara a copilului, in ceea ce priveste inaltimea si greutatea acestuia.Apare si deficit de vitamina A, D, K, B12, precum si absorbtie deficitara de zaharuri si lipide.

Diagnosticul

se pune pe baza examenului coproparazitologic (examenul microscopic al scaunului pentru detectarea parazitului). Deoarece Giardia nu se elimina mereu prin materiile fecale, e posibil ca un examen sa fie negativ si acest lucru nu inseamana ca nu exista parazitul, deci va trebui repetata analiza (in general de 3 ori). Eozinofilele sangvine sunt de regula normale.

Tratamentul

foloseste antiparazitare si eventual antidiareice usoare dupa modelul:

    Fasigyn (Tinidazol)4 cp odata sau
    Metronidazol 3 cp/zi in asociere cu Furazolidon, 5 zile pauza 10 zile apoi repeta inca 5 zile sau
    Zentel 400 mgx2/zi, 3 zile


 

Furazolidonul 100 mgx2/zi, 7 zile poate fi folosit si in cazul gravidelor.Daca apare absorbtia deficitara de zaharuri se impune dieta. Reinfectia este posibila si uneori, Giardia poate fi rezistenta la antiparazitarele folosite.

Deoarece infestarea se raspandeste cu usurinta, nu este suficienta tratarea doar a pacientului, ci trebuie tratati si ceilalti membrii ai familiei.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.