Fisura anala
Reprezinta o ulceratie liniara superficiala (ca si cum ne-am zgaria pe piele) in fundul pliurilor radiare anale.
Apare frecvent dupa scaune tari sau chiar lichidiene iritante, dupa nastere sau la varstnici, fiind favorizata de circulatia arteriala mai slaba in anumite zone ale canalului anal.
Simptomele sunt in principal durerea intensa, ca un cutit sau tip arsura ce apare la scaun si persista ore bune dupa evacuarea acestuia.
Ca o reactie la iritatia produsa de materiile fecale pe mucoasa anala lezata apare contractia sfincterului anal.
Uneori sunt prezente rectoragiile in cantitate mica. In timp, fisura evolueaza la fibroza sau la mic polip (papila hipertrofica). Evolutia simptomelor este in pusee de durere intensa urmate de perioade de acalmie. Complicatia ce poate surveni uneori este infectia locala, ce se poate organiza ca abces.
Desi extrem de dureroasa, fisura nu evolueaza la cancer, dar trebuie sa ne prezentam la medic deoarece cancerul anal, boala Crohn sau diferite boli infectioase se pot manifesta ca si fisura anala!
Tratamentul consta in:
- regim igieno-dietetic pentru evitarea constipatiei, toaleta locala cu apa dupa scaun
- tratament medicamentos cu comprimate sau unguente aplicate cu blandete in zona respectiva pentru calmarea durerii. Se pot incerca chiar miorelaxante pentru destinderea sfincterului anal
- tratament instrumental prin injectare de anestezic daca durerea este foarte mare. Mai nou se incearca utilizarea toxinei botulinice (Botox) pentru relaxarea sfincterului anal (la fel cum se destind ridurile fetei
- tratament chirurgical aplicat ca ultima solutie in cazurile de fisuri vechi sau complicate
Hemoroizii
Reprezinta marirea unui pachet venos, numit plex hemoroidal, peste limitele normale,si care sub anumiti factori (condimente iuti, alcool, cafea, unele laxative) se irita determinand asa numitele crize hemoroidare cu agravarea constipatiei, durere la defecatie sau intre scaune pana la sangerari pe fund (cu sange rosu curat ,in cantitate mica, la sfarsitul scaunului si care se ia pe hartia igienica).
Fondul pe care apar este reprezentat de: constipatia cronica (habituala, prin megadolicocolon-colon lung si cu diametru mare, sedentarism, obezitate, diabet zaharat), ereditatea si sarcina (hemoroizii pot dispare dupa nastere sau pot ramane toata viata).Nu se transmit de la o persoana la alta, nefiind o boala infectioasa, dar, deoarece constipatia poate fi prezenta la mai multi membri ai aceleasi familii, desigur ca vor avea mai multe persoane inrudite hemoroizi.
Unii pacienti tolereaza foarte bine prezenta hemoroizilor, fiind asimptomatici complet iar diagnosticul se pune accidental, altii dezvolta complicatii cum ar fi tromboza pachetului hemoroidar, prolapsul sau sangerarile (rectoragii) frecvente si in cantitate mai mare.
De retinut ca desi uneori se manifesta extrem de dureros,hemoroizii nu evolueaza niciodata la cancer. Insa, daca exista hemoroizi, asta nu insemana ca mai sus pe colon nu se poate forma cancer!Tromboza hemoroidara inseamna formarea in interiorul venei hemoroidare a unui cheag de sange care fie dispare de la sine, fie se va evacua printr-o rectoragie.
Sangerarea hemoroidara
apare nu prin ruptura venelor ci prin lezarea in timpul defecatiei a micilor vase ce hranesc mucoasa rectului. Fiind o hemoragie debutata aproape de anus, sangele eliminat va fi rosu curat (nu are timp sa fie digerat de intestine).
Majoritatea sangerarilor din hemoroizi sunt in cantitate mica. Orice modificare in aspectul sangelui eliminat sau a simptomelor (dureri abdominale importante, lipsa poftei de mancare, scadere in greutate marcata) poate fi un semnal de alarma referitor la o posibila boala ce poate apare (polipi colo-rectali sau cancer).
Astfel, pacientul trebuie sa se prezinte la medic de urgenta in vederea examenului colonoscopic, singurul care poate evidentia cu precizie daca e vorba doar de hemoroizi sau e o alta boala, in plus se pot preleva biopsiile necesare pentru stabilirea ulterioara a tratamentului.
Prolapsul hemoroidar
inseamana alunecarea hemoroidului intern prin anus in exterior datorita laxitatii tesutului de sustinere a acestuia. Apare ca un mic bob rosu initial, care poate fi reintrodus in interior cu degetul, ulterior marindu-se si astfel nu va mai putea fi repus la locul lui. Desigur ca va determina dureri la defecatie si rectoragii.
Pacientii care prezinta constipatie de ani de zile si eventual se stiu cu hemoroizi, e bine sa se prezinte macar o data la medicul gastroenterolog , mai ales dupa 40-50 ani sau daca au cazuri de cancer colonic in familie!
Tratamentul hemoroizilor consta in:
- regim igieno-dietetic pentru evitarea constipatiei sau a iritarii circulatiei hemoroidare
- tratament medicamentos cu diferite comprimate care imbunatatesc circulatia ano-rectala sau prin unguente si supozitoare care calmeaza durerea si scad inflamatia locala
- tratament endoscopic rezervat cazurilor de hemoroizi mari, cu dureri importante la defecatie, cu sangerari frecvente sau prolaps mediu- foloseste pentru cicatrizarea sau scaderea in volum a hemoroizilor fie injectarea in pachetul hemoroidar de substante sclerozante, fie ligatura cu benzi elastice (la fel ca in cazul varicelor esofagiene), fie coagularea cu raze infrarosii (laser)
- tratament chirurgical se foloseste in cazul cand celelalte metode au esuat sau complicatiile (sangerarile, prolapsul) sunt severe
Email : db@gastromed.ro