Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Limbricii

Parazitul se numeste Ascaris lumbricoides, infesteaza doar omul, mai ales copiii, este lung (intre 15 si 25 cm) si alb. Ca si giardioza, se transmite prin apa contaminata, maini murdare, vegetale nespalate.

Initial se localizeaza la nivelul plamanilor, de unde migreaza in intestinul subtire si datorita formei alungite, poate patrunde in papila duodenala (in caile biliare sau pe canalul pancreatic) sau in apendice.Se inmulteste rapid in intestin, uneori rezultand un ghem de viermi ce duce la ocluzie.

Simptome: Majoritatea formelor de boala sunt asimptomatice, cu evidentierea accidentala a parazitilor in scaun. Cand apar simptomele, initial este vorba de tuse (prin cantonarea parazitilor in plamani), ulterior aparand durerile abdominale, varsaturile, diareea (afectarea intestinului subtire). Nu de putine ori pe langa manifestarile digestive apar si cele alergice: mancarimi de piele, eruptii urticariene, chiar crize de astm bronsic.Rar, cand infestarea persista indelungat la copil, poate duce la retard mental si staturo-ponderal. De asemenea, uneori, apare migrarea aberanta a parazitilor (adica in organe unde nu ajung in mod obisnuit) determinand afectare cerebrala (encefalopatie) sau oculara (obstructia canalelor lacrimale).

Complicatiile ce pot apare:

 1. icter mecanic prin blocarea caii biliare principale cu limbrici
   
 2. pancreatita acuta prin blocarea canalului pancreatic
   
 3. ocluzie intestinala prin ghem de limbrici

Diagnosticul se bazeaza pe:

 1. eozinofilele sangvine crescute, imunoglobulinele E crescute in afectarea pulmonara
   
 2. examenul coproparazitologic in afectarea intestinala, cand eozinofilia scade

Tratamentul: Zentel 400 mg odata sau Mebendazol 500 mg odata. Ambele medicamente sunt contraindicate la gravida.Complicatile se trateaza chirurgical sau endoscopic (extragerea viermelui ce a intrat pe calea biliara sau pancreatica).

Reinfectia apare dupa tratament atunci cand contactul cu o persoana infestata continua sau conditiile de viata sunt insalubre.

De asemenea, trebuie tratati toti membrii familiei.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.