Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

ERCP


ERCP (colangiopancreatografia retrograda endoscopica) suna complicat dar explicatia este destul de simpla. Sub anestezie, prin endoscopul introdus pe gura, se intra cu un fir subtire pe calea biliara si pancreatica, ce se deschid ambele printr-un orificiu (papila duodenala Vater) in duoden.

Pe acel fir se introduce o substanta de contrast si se vede aspectul arborelui biliar si al canalelor pancreatice pe un ecran radiologic. Deci metoda combina endoscopia cu radiologia. Metoda are astfel rol diagnostic pentru evaluarea cailor biliare si pancreatice (daca sunt normale, ingustate, stenozate, cu calculi, tumori, chiste,etc).

Pe langa rolul diagnostic, metoda este foarte utila ca si tratament, evitandu-se astfel interventia chirurgicala.
De exemplu, pe firul ghid , daca avem calculi pe calea biliara de exemplu, se pot introduce diferite instrumente ce scot calculii fara a mai fi nevoie de operatie clasica. La fel, daca exista o tumora pe coledoc, se poate monta un stent care sa mentina deschisa calea biliara, evitandu-se icterul. In cazul patologiei pancreatice, ERCP-ul este util pentru extractia calculilor ce se pot forma pe canlul Wirsung, montare de stent sau drenuri in cazul chistelor mari.

              

 

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.