Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Alergiile alimentare

 


 Reprezinta reactii non-toxice ale organismului la ingestia unui aliment, dependente de fondul genetic predispozant si care se impart in reactii cu mecanism imun (alergii) si non-imun (intolerante).

Frecventa lor e mare la copilul sub 3 ani, apoi scade cu inaintarea in varsta. De obicei apar la copiii care au si alte manifestari alergice (rinita, dermatita atopica, astm bronsic).


Alergiile alimentare sunt produse de:  lapte, oua, alune, grau, soia, peste, scoici, nuci.

Intolerantele alimentare apar la:  lapte, oua, soia, grau, cartof, banane, peste, scoici.



Bolile alergice produse de alimente sunt:



 1.esofagita eozinofilica
 

 2.gastrita eozinofilica

 

3.enterita eozinofilica

 

4.proctocolita eozinofilica

 

5.celiachia (enteropatia glutenica)- vezi capitolul celiachia din intestinul subtire

 

6.hemoragiile digestive inferioare produse de laptele de vaca

 

Intolerantele alimentare apar in urmatoarele situatii:

 1.malabsorbtia ce apare dupa episoade de diaree virala, giardioza, shigeloza, E. coli, holera sau Clostridium difficile (acesta apare dupa tratamente antibiotice prelungite)

 

2.malabsorbtia produsa prin deficite enzimatice genetice

 

3.bolile inflamatorii intestinale

 

4.sindromul de intestin scurt (produs prin rezectia unei mari portiuni de intestin subtire)

 

Simptomele apar intr-un interval de minute pana la o ora de la ingestia alimentului respectiv si sunt reprezentate de: 
 

  • pirozis, regurgitatii, varsaturi, senzatia de satietate precoce, intarziere in dezvoltarea in inaltime si greutate la copil, rezistenta la tratamentul standard, pentru esofagita eozinofilica
     
  • pierdere de proteine sangvine cu edeme, ascita, deficit staturo-ponderal, in cazul gastritei eozinofilice
     
  • sangerari oculte sau vizibile in scaun cu anemie feripriva consecutiva, in cazul colitei eozinofilice
     
  • manifestarile din celiachie sunt prezentate la sectiunea intestin subtire din cadrul bolilor gastrointestinale
     
  • desi s-a propus existenta unui mecanism alergic pentru aparitia bolilor inflamatorii, nu este clar daca acesta este prezent sau nu

 

Diagnosticul se pune in principal pe aparitia simptomelor la scurt timp de la ingestia de aliment incriminat, disparitia acestora dupa excluderea alimentului din dieta si reaparitia simptomelor la reintroducerea acestuia. Imunoglobulinele tip E pot fi crescute in sange, dar eozinofilele sunt de obicei normale. Se pot face si teste alergologice cutanate, care vor fi pozitive. Endoscopia superioara sau inferioara cu biopsie releva infiltrat eozinofilic (prezenta a numeroase eozinofile, celule sangvine din grupul leucocitelor, care cresc in boli alergice sau parazitare) in peretele tubului digestiv.


Tratamentul de electie este reprezentat de excluderea alimentului alergenic din dieta (se recomanda citirea cu atentie a tuturor etichetelor produselor cumparate), corticoizii neavand un rol major in tratament. De obicei, la varsta adulta alergiile alimentare care existau in copilarie dispar, rare fiind cazurile cand ele persista.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.