Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Boala de reflux gastro-esofagian              


 

Boala de reflux gastro-esofagian inseamna refluarea (venirea pe gat), fara efort de voma, a continutului gastric (suc acid, alimente, bila) in esofag sau chiar in gura.

Este favorizata de inaintarea in varsta, obezitate, sarcina, ascita (lichid in burta), hernia hiatala, fumat, alcool, unele alimente sau medicamente.
Clinic se manifesta prin pirozis (senzatia de arsura sau jeragaie pe piept data de acidul gastric) si/sau regurgitatii (venirea acidului sau chiar a alimentelor inapoi pe gat).

Pirozisul poate fi si o manifestare normala atunci cand apare rar, dupa mese copioase, condimentate sau dupa bauturi carbogazoase.

E important sa observam daca simptomele apar zilnic, daca sunt si noaptea (ne trezim cu acid in gura) sau daca ne vin si alimente pe gat, deoarece acestea semnifica boala de reflux si nu un reflux izolat si trebuie investigata endoscopic si tratata medicamentos, altfel evolueaza la complicatii.

La unele persoane, refluxul acid erodeaza mucoasa esofagiana determinand aparitia esofagitei de reflux.Pentru a pune in evidenta refluxul, metoda cea mai exacta pe care o putem folosi este endoscopia digestiva superioara care vede atat refluxul cat si leziunile asupra mucoasei si se pot lua si biopsii.
 

 


Daca endoscopia nu se poate face, alta metoda de investigare a refluxului este tranzitul baritat.

Care este importanta refluxului ? De ce trebuie sa ne prezentam la medic atunci cand apar simptomele?

Majoritatea persoanelor cu reflux se prezinta la medic deoarece le este impietata calitatea vietii (au manifestari frecvente ce ii impiedica sa duca o viata normala). Exista un grup de pacienti care nu simt refluxul, dar modificarile esofagiene pot fi majore (esofagita severa si chiar esofag Barrett).

La cei peste 45-50 ani, cu reflux de cativa ani, este imperios necesara efectuarea endoscopiei deoarece pot prezenta acest esofag Barrett care poate evolua la cancer esofagian.

Complicatiile bolii de reflux gastro-esofagian

Cea mai importanta este esofagul Barrett deoarece poate evolua la cancer. Reprezinta un tip special de esofagita si poate fi diagnosticat doar prin endoscopie cu biopsie. Daca este prezent, pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice prin care se verifica endoscopic daca leziunea a evoluat sau nu. Tratamentul este similar cu al esofagitei usoare, insa nu vindeca leziunile, ci doar amelioreaza simptomele, riscul de malignizare existand in continuare.De aceea endoscopia de control este cheia tratamentului corect al acestei afectiuni.

Alte complicatii: stenoza esofagiana peptica (ingustarea esofagului in partea sa terminala prin fibrozarea esofagitei), afectiuni respiratorii determinate de refluatul nocturn (care ajunge din faringe in laringe si chiar in caile respiratorii) si ulcerul esofagian (esofagita devine profunda ca un ulcer gastric) caracterizat prin sangerare digestiva si durere la inghitire.
 

 


Tratamentul include

  • regim igieno-dietetic (intreruperea fumatului mai ales)

 

  • medicamente (Omeprazol sau alti inhibitori de pompa de protoni, Famotidina sau alti inhibitori de receptori H2, Motilium- toate luate cu 30 minute inainte de mesele principale) in doze si durata diferita functie de pacient . Unii pacienti metabolizeaza mai rapid unele gastroprotectoare (este vorba despre Omeprazol si Nexium)  si astfel nu raspund foarte bine la tratament. In aceasta situatie,este de ajuns schimbarea medicamentului cu un altul din aceeasi clasa (Lansoprazol, Controloc) pentru ca problema sa fie rezolvata. Exista si un grup de pacienti care dezvolta rezistenta la tratament si acest lucru apare cel mai frecvent datorita necompliantei (nu se ia medicatia asa cum a fost prescrisa) dar si datorita metabolizarii rapide a gastroprotectorului sau rezistentei la acesta sau datorita prezentei bacteriei Helicobacter sau a patologiilor fuctionale asociate refluxului (intestin iritabil, pirozis functional).

 

  • terapie endoscopica (refacerea artificiala a ingustarii dintre esofag si stomac),metoda costisitoare si dificila

 

  • tratament chirurgical la care se ajunge in ultima instanta, cand simptomele sunt rezistente la orice altceva sau apar complicatii grave.

Chirurgia se poate aplica laparoscopic sau clasic si in principiu inseamna ingustarea trecerii din esofag in stomac prin fixarea unei portiuni a stomacului in jurul esofagului terminal.

Stiri de ultima ora: Deoarece procedeele chirurgicale sunt invazive, chiar si cele laparoscopice, s-a dezvoltat o noua tehnica numita minim invazive, care sa fie la fel de eficienta ca si interventia chirurgicala insa sa nu necesite incizii, externe sau interne. Aceasta tehnica se numeste fundoplicatura transorala fara incizie iar dispozitivul imaginat a fost denumit EsophyX. Recent a fost dat publicitatii studiul efectuat de un grup de chirurgi americani (trial de faza II-deci procedura nu este inca disponibila pe scara larga) folosind EsophyX, asupra pacientilor cu reflux gastro-esofagian. Trebuie mentionat ca acest dispozitiv se poate utiliza doar la anumiti pacienti: cei cu reflux care necesita tratament medicamentos continuu si cei care au hernie hiatala mica (sub 2 cm). Nu se poate aplica metoda pacientilor cu complicatii grave ale bolii. In esenta este vorba de reproducerea procedeului chirugical clasic folosindu-se insa instrumentar care este introdus in stomac prin endoscop. Pana in prezent, pacientii care au primit aceasta procedura au relatat imbunatatirea calitatii vietii.

     

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.