Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Bolile inflamatorii intestinale - Rectocolita ulcero-hemoragica si boala Crohn


 

Aceste afectiuni, de cauza necunoscuta, au o frecventa in crestere, apar fie la tineri (15-25 ani), fie la varsta a doua (55-65 ani) si au agregare familiala, rudele de gradul I avand risc de a face aceste boli.

Evolutia lor este discontinua, cu perioade de acutizare declansate de diferiti factori, urmate de perioade de acalmie (remisiune), uneori chiar completa, a bolii. Puseele pot fi la randul lor de severitate blanda, medie sau mare, tratamentul stabilindu-se in functie de aceasta.

Un mic procent din aceste boli inflamatorii nu apartin nici uneia din ele in mod clar, denumindu-se colite nedeterminate si necesitand explorare cu videocapsula (vezi metode de investigatie).


RECTOCOLITA ULCERO-HEMORAGICA


Pe un fond genetic predispozant, actiunea unor factori infectiosi, din alimente sau autoimuni duc la aparitia unor leziuni (inflamatie, ulceratii) exclusiv colonice.
Frecvent, este afectat initial rectul, apoi leziunile progreseaza pe colon, uneori chiar pana la afectarea lui in totalitate.

Simptomele caracteristice sunt reprezentate de:

1.diareea cu numeroase scaune (de la 4 pana la 20/24 ore), ziua si noaptea, dar cu volum mic. Afectand in special rectul terminal, uneori poate determina pierderi involuntare de materii fecale (incontinenta fecala)

2.hemoragia digestiva inferioara exteriorizata ca sange rosu, asemanator celui din hemoroizi sau sange partial digerat, amestecat cu puroi si materii fecale- gravitatea sangerarii fiind in functie de severitatea leziunilor.

Alte simptome ce pot apare: febra, scadere in greutate, lipsa de putere, deshidratare, paloare, dureri abdominale marite de consumul de alimente si de evacuarea scaunului.


Explorarile sunt urmatoarele:


1.colonoscopia totala- evidentiaza severitatea leziunilor, extensia lor pe colon, eventualele complicatii, se pot preleva biopsii

2.Irigografia- releva aspect tipic al mucoasei colonice

3.Examenul histopatologic- evidentiaza anumite modificari caracteristice rectocolitei


Complicatiile ce pot apare:


1.hemoragia digestiva inferioara severa

2.stenozele colonice, ce apar dupa pusee severe, prin vindecarea cu cicatrizare (fibrozare) a zonelor afectate

3.cancerul colonic- cu cat boala este mai veche si mai extinsa, riscul de aparitie al cancerului colonic creste. De aceea, pacientii diagnosticati cu rectocolita intra intr-un program de supraveghere endoscopica periodica pentru decelarea la timp a transformarilor maligne. Riscul de cancer colonic la rectocolita este chiar mai mare decat la boala Crohn.

4.megacolonul toxic- complicatie acuta grava ce apare uneori in cazul puseelor severe si extinse. Inseamna dilatarea extrema a colonului asociata cu alterarea starii generale a pacientului.

5.perforatia colonului cu peritonita secundara- uneori, dilatarea colonica din megacolon este atat de mare incat practic se rupe peretele acestuia, cu deversarea continutului colonic in cavitatea peritoneala

6.simptome extradigestive, ce pot apare inaintea puseului de boala, odata cu acesta, dupa el sau chiar fara sa existe acutizarea bolii. In rectocolita, pacientii se pot plange de dureri ale articulatiilor, de aparitia unor leziuni pe piele, de afectare oculara, hepatica sau de tromboze venoase.
 
 
Tratamentul se moduleaza in functie de extensia leziunilor, de severitatea puseului si de prezenta sau absenta acutizarii bolii.Principalele medicamente folosite sunt:

1.derivatii de acid aminosalicilic (prescurtarea farmacologica este 5 ASA)- Salazopirina, Salofalk , ce se pot administra pe gura, ca supozitoare sau microclisme. Reactiile adverse ce pot apare sunt de obicei digestive (greata, varsaturi, diaree) si anemie prin scaderea acidului folic. De aceea, tratamentul cu aceste medicamente se completeaza cu administrarea de acid folic.

2.corticoizii- Prednison, Metil-Prednisolon, Budenofalk se administreaza pe gura, injectabil (in puseele severe) sau ca microclisme. Deoarece dozele se scad progresiv, trebuie avut mare atentie la indicatiile medicului!Derivatii corticoizi se administreaza dupa-masa si dupa un protector gastric (pot duce la gastrite sau ulcer), dimineata iar in timpul tratamentului se va manca fara adaos de sare in mancare (nesarat deoarece retin apa si pot determina aparitia edemelor si a hipertensiunii arteriale) si fara dulciuri concentrate in exces, favorizand hiperglicemia si diabetul zaharat.

3.imunomodulatori- Ciclosporina este medicamentul de ales in rectocolita, dar care trebuie atent monitorizat deoarece determina afectarea functiei renale si hipertensiune daca nivelul ei sangvin depaseste o anumita valoare. Se mai poate folosi si Azatioprina (poate determina anemie, leucocite si trombocite scazute, cresteri ale transaminazelor)

4.biomodulatori- Infliximab (Remicade) si derivatii lui, ce sunt de fapt niste anticorpi anti raspuns inflamator. Se administreaza sub forma de perfuzie, la intervale saptamanale bine stabilite. Creste predispozitia la infectii (chiar severe) iar pe durata perfuziei trebuie monitorizat pacientul deoarece poate da lipsa de aer, angor pectoral, urticarie sau variatii tensionale.

5.chirurgia- fie in urgenta in caz de megacolon toxic, perforatie sau hemoragie severa, fie la rece, pentru formele rezistente la tratament medicamentos sau pentru prevenirea aparitiei cancerului colonic. Colectomia, adica rezectia partii de colon afectata (colectomie subtotala) sau extirparea chiar a intregului colon (colectomie totala) este curativa, pacientul vindecandu-se complet dupa aceasta.


BOALA CROHN


Factorii de aparitie sunt aceeasi ca si la rectocolita, cu deosebirea ca:

- boala afecteaza in principal partea terminala a intestinului subtire, dar se poate localiza la orice segment al tubului digestiv

-fumatul agraveaza leziunile, in timp ce la rectocolita are efect benefic

-interventia chirurgicala nu vindeca boala, ea recidivand pe alt segment digestiv


Simptomele caracteristice sunt reprezentate de:


1.diareea diurna si nocturna, cu scaun de volum mic, daca este afectat colonul sau de volum mare, daca este afectat intestinul subtire

2.durerea abdominala cu aceleasi caracteristici ca la rectocolita

3.sangerarea pe fund

4.scaderea in greutate

5.febra

In plus, pot apare:

- dificultate la inghitire si chiar durere la inghitire, in cazul afectarii esofagiene

-durere ulceroasa, sangerare pe gura cu sange rosu sau negricios, pancreatita acuta, in cazul afectarii gastroduodenale

-fisuri, fistule, ulceratii in jurul anusului, afectarea perianala fiind frecventa in boala Crohn


Explorarile necesare diagnosticului sunt aceleasi ca la rectocolita, cu mentiunea ca este obligatorie si endoscopia digestiva superioara, datorita afectarii frecvente eso-gastro-duodenale in boala Crohn.Pentru explorarea leziunilor ano-rectale este indicat RMN pelvin sau ecoendoscopia (vezi metode de investigare).


Complicatiile ce pot surveni in evolutie sunt:


1.abcesele de cavitate abdominala sau perianale

2.fistulele intre tubul digestiv si aparatul genital sau urinar

3.stenozele, mult mai frecvente decat in rectocolita, sunt lungi si inguste ducand la simptome de subocluzie (colici abdominale intense care se linistesc dupa trecerea continutului intestinal, cu zgomot, prin zona ingustata)

4.fisuri, abcese, fistule perianale

5.cancerul colonic- apare mai rar decat in rectocolita, dar necesita evaluare periodica endoscopica pentru depistare precoce ca si la rectocolita

6.dureri articulare, eruptii cutanate, afectare oculara, hepatica, urinara si trombotica. Hemoragia digestiva inferioara si megacolonul toxic apar rar in boala Crohn.


Tratamentul este aplicat, ca si la rectocolita, in functie de severitatea puseului si de extensia leziunilor.Se folosesc aceleasi medicamente ca si la rectocolita, Azatioprina fiind imunomodulatorul de ales si nu Ciclosporina (atunci cand este cazul).

Chirurgia se aplica de urgenta in ocluzie, pentru drenajul abceselor sau la rece, in cazurile rezistente la tratament medicamentos. Pentru dilatarea stenozelor accesibile se poate folosi si metoda endoscopica.

Fistulele perianale beneficiaza de tratament antibiotic, Azatioprina si Infliximab, chirurgia ramanand a fi aplicata formelor rezistente de boala.

STIRI DE ULTIMA ORA

La AGA Annual Meeting (Intrunirea anuala a Asociatiei gastro Americane) din octombrie 2007, studiile efectuate in clinicile din USA cu Mesalamina (derivat de 5 ASA)- Pentasa ca denumire comerciala, utilizat zilnic in doza mica in bolile inflamatorii intestinale, se pare ca poate reduce riscul de aparitie al cancerului colonic cu pana la 90%.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.