Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

                Ecografia nu doare, pacientul nu este supus nici unui discomfort in timpul examinarii iar folosirea noilor tehnici (Eco Doppler, Doppler color, pulsat, eco 4D) aduce informatii exacte astfel incat ecografia devine o prima metoda de investigatie a pacientului.

                Pregatirea pentru ecografie: ecografia se face pe nemancate (nu se manaca in dimineata investigatiei) iar pentru o cat mai buna vizualizare a organelor, mai ales daca pacientul are gaze multe, este indicat sa ia un absorbant de gaz (Espumisan, Sab-simplex 2cp la mesele principale cu 2-3 zile premergatoare explorarii) iar pentru evidentierea organelor pelvine, este bine ca vezica urinara sa fie plina (deci se vor bea aprox 500-750 ml lichide necarbogazoase in dimineata efectuarii ecografiei, fara a urina). Daca ecografia este programata in cursul dupa-amiezii sau serii, se poate manca usor dimineata (evitandu-se alimentele care baloneaza adica legumele si fructele crude, bauturile acidulate, laptele dulce sau alimentele care se digera greu cum ar fi carnea) si eventual la ora 12 astfel ca sa existe un interval de 6 ore intre ultima masa si ecografie. De asemenea, se va bea cantitatea de lichid necesara vizualizarii organelor pelvine cu aprox 1 ora inainte de efectuarea investigatiei si nu se va urina in acest interval.

 

                Pregatirea pentru endoscopie: Daca investigatia este programata in cursul diminetii trebuie sa nu se manace in dimineata respectiva insa medicamentele pe care le ia in mod obisnuit pacientul (mai ales cele pentru inima si hipertensiune sau diabet) se vor lua cu apa cu 2-3 ore inainte de endoscopie. Daca pacientul este suspicionat a avea o stenoza pilorica este bine sa nu se manance nici in seara dinaintea analizei.

Daca endoscopia este programata pentru dupa-amiaza, atunci se poate manca usor dimineata (mai ales lichide dar si fainoase, mai putin carne care se digera greu) pastrand un interval liber de 6 ore minim intre ultima masa si investigatie.

Daca endoscopia se va face cu sedare, trebuie ca pacientul sa vina la cabinet cu un insotitor deoarece dupa analiza va fi mai ametit si nu va putea conduce masina 2-3 ore dupa investigatie. Sedarea reprezinta administrarea unui sedativ usor (de obicei in Romania se utilizeaza Dormicum sau Propofol) in doze minime, calculate pe kg corp, prin injectare intravenoasa, cu monitorizarea activitatii cardiace si a oxigenarii sangelui periferic. Pacientul nu este complet adormit, ci intr-o stare de semiveghe astfel ca va auzi ce spune medicul si poate executa comenzile acestuia (de exemplu sa respire adanc) insa nu va avea senzatii neplacute la introducerea endoscopului sau in timpul manevrei. Sedarea determina amnezie retrograda, adica pacientul nu-si va aminti dupa analiza ce s-a intamplat in timpul acesteia. De aceea este recomandat sa se inregistreze endoscopia si sa se inmaneze pacientului o copie, daca solicita. Daca pacientul este in varsta si are boli cardiace, este bine ca inainte de endoscopie sa se faca o evaluare decatre medicul de terapie intensiva pentru evitarea aparitiei unor complicatii datorita sedativului sau endoscopiei.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.