Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Diverticuloza colonica


 

Diverticulii sunt mici pungute de mucoasa ce herniaza prin zonele musculare cu tonus scazut ale colonului. Apar de regula la nivelul sigmoidului si colonului descendent (stang).

Cauze: Dezvoltarea lor se datoreaza scaderii tonusului musculaturii peretelui colonic odata cu varsta, asociat cu constipatia, ce creste presiunea din interiorul colonului in timpul efortului de evacuare al scaunului.

\ De aceea diverticuloza este frecventa in Romania iar cu cat se inainteaza in varsta, probabilitatea de a face diverticuli colonici creste.

                            
Simptomele ce pot apare sunt:

 

  • nici unele, mai rar ce-i drept
     
  • balonare, constipatie, uneori dureri abdominale ce sunt calmate de eliminarea scaunului

 

Desi nu pare cine stie ce boala grava, diverticuloza colonica se poate complica in unele cazuri cu:

 

  • inflamatia diverticulului, numita diverticulita
     
  • sangerare din diverticul
     
  • sindrom de poluare bacteriana

 

Diagnosticul se pune pe irigografie, care evidentiaza foarte bine diverticulii. Aceastia se observa si la colonoscopie, explorare ce poate diferentia mai exact daca sangerarea provine de la un diverticul , de la un cancer colo-rectal (prezenta diverticulilor nu exclude prezenta concomitenta a cancerului!) sau de la o angiodisplazie (pete vasculare ce sangereaza usor si apar frecvent la varstnici).

Pe de alta parte, colonoscopia poate avea un risc mai ridicat decat irigografia la varstnicii cardiaci sau cu probleme pulmonare severe.

Cea mai frecventa complicatie a diverticulilor colonici este diverticulita, ce apare prin infectarea diverticului cu bacteriile din materiile fecale ce stagneaza in el. Ne putem gandi la asa ceva cand durerile de burta sunt mai mari decat de obicei si nu trec cu antalgicele uzuale, cand apare febra, diareea si uneori, urinam des.

La analizele de sange se pun in evidenta leucocite crescute, fibrinogen si proteina C reactiva crescuta, toate semne de inflamatie. Deoarece in puseul de diverticulita peretele colonic al diverticulului este fragil, nu se va face irigografie sau colonoscopie deoarece exista riscul de perforatie cu peritonita. Diagnosticul se pune prin ecografie abdominala sau tomografie.

Trebuie mers la gastroenterolog cand apar manifestarile de mai sus, deoarece tratamentul este nuantat, in functie de gravitatea puseului iar medicul va sti sa diferentieze un atac bland, ce se poate trata ambulator, de unul sever, ce necesita internare. Pentru a se evita aparitia diverticulitei sau a altor pusee atunci cand am avut deja unul (frecvent primul atac e urmat de altele si atunci trebuie intervenit chirurgical cu scoaterea bucatii de colon cu diverticuli) pacientul diagnosticat cu diverticuloza colonica va lua in fiecare luna antibiotice pentru sterilizarea florei intestinale (Ciprofloxacina, Rifaximin) si va avea grija sa aibe scaun zilnic.

O alta complicatie posibila, dar mai rara decat infectia, este hemoragia diverticulara cu sange rosu, neamestecat cu materiile fecale, dar in cantitate mai mare decat la hemoroizi. Trebuie retinut ca diverticulita nu determina sangerare si niciodata nu va duce la instalarea anemiei feriprive (prin lipsa de fier-sideremie scazuta)!

Orice anemie feripriva diagnosticata la un pacient cu diverticuli colonici, chiar daca a avut episoade de sangerare diverticulara, trebuie sa ne puna problema existentei unui polip, a unei angiodisplazii sau a cancerului si va trebui efectuata colonoscopia pentru a vedea care din acestea trei este cauza anemiei! De regula sangerarea se opreste de la sine, rare fiind cazurile ce necesita chirurgie de urgenta cu extirparea zonei cu probleme.

Sindromul de poluare bacteriana inseamna aparitia balonarilor, borboroselilor, a diareii, a starii generale proaste prin inmultirea bacteriilor colonice in acesti diverticuli. Pentru evitarea acestor simptome trebuie luat antibiotic gen Ciprofloxacina, Norfloxacina sau Rifaximin (Normix) in fiecare luna.

In mare, trebuie retinut ca la varstnici trebuie diagnosticata printr-o metoda imagistica (irigografie, colonoscopie) sursa simptomelor tip balonare, dureri abdominale, constipatie si mai ales sangerare pe fund deoarece frecventa cancerului colo-rectal este in crestere!

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.