FIBROSCAN
Hepatitele cronice virale (cu virus B sau C) sunt diagnosticate din ce in ce mai frecvent, nu doar in Romania ci si in multe alte tari. Diagnosticarea cat mai eficienta si usoara a acestor afectiuni devine astfel prioritara.
Stim ca normele pentru a beneficia de tratamentul specific antiviral includ la noi, pe langa analize de sange (teste hepatice, viremie) si biopsia hepatica, care evalueaza direct gradul afectarii ficatului de catre infectia virala (inflamatie si fibroza). Pe langa aspectul anectodic al efectuarii biopsiei (diverse povesti spuse de pacienti sau rude despre “gaura in ficat”) exista si aspectul real al discomfortului si, mai ales, al rezultatului fals-negativ. Acest lucru inseamna prelevarea probei dintr-o zona normala sau fara modificari majore a ficatului, chiar daca biopsia se face sub ghidaj ecografic. Orice afectiune hepatica nu afecteaza ficatul la fel, in acelasi timp si in tot organul, ci pot exista zona normale alaturi de zone afectate de hepatita, de exemplu.
Pentru eliminarea acestor neajunsuri, o echipa de specialisti francezi au elaborat de cativa ani, un sistem computerizat ce se poate atasa ecografului si care poate cuantifica, pe baza ultrasunetelor, gradul rezistentei intampinata de unde la trecerea prin zona respectiva, deci gradul fibrozei hepatice.
Aparatul se numeste Fibroscan si consta dintr-o sonda similara celei cu care se efectueaza ecografia obisnuita si cu care se efectueaza 10 teste, durata examinarii fiind de 5-10 minute. Pacientul nu simte nici o durere sau discomfort iar rezultatul este prelucrat automat de softul special instalat ecografului, fiind exprimat in kilopascali (kpa). Cu cat cifra este mai mare, cu atat gradul fibrozei creste, peste 12,5 kpa estimandu-se ca este deja vorba de ciroza.
Avantajul esential, pe langa lipsa durerii si agresiunii directe asupra tesutului hepatic, este faptul ca se pot testa mult mai multe zone din ficat, scazand astfel sansa rezultatului fals-negativ.
In plus, analiza se poate extinde si la alte organe, de exemplu pancreas, tiroida, san, pentru evaluarea neinvaziva (adica fara biopsie) a unor afectiuni benigne sau maligne iar pentru ficat, pe langa investigarea hepatitelor cronice se poate explora gradul fibrozei din steatoza hepatica sau diversi noduli, benigni sau maligni.
Rezultatul Fibroscanului se coreleaza cu cel al Fibrotestului (care inseamna calcularea gradului de fibroza hepatica folosind o formula matematica ale carei constante sunt rezultatele diverselor analize de sange uzuale ale functiei hepatice: albumina, bilirubina, transaminazele.etc).
In acest moment, tandemul Fibroscan-Fibrotest nu inlocuieste biopsia hepatica la noi in tara, insa poate “arata” mult mai precis locul de unde sa se preleveze proba de tesut hepatic si poate evalua rapid si neinvaziv diverse alte afectiuni hepatice si nu numai, benigne sau maligne, stabilind astfel necesitatea efectuarii tomografiei, RMN-ului sau biopsiei.
Email : db@gastromed.ro