Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Ficatul si bolile cardiovasculare


 

Bolile cardiovasculare sunt extrem de frecvente in Romania iar o parte din ele sunt grave si trebuie sa le privim in ansamblu, deoarece duc la afectarea si a altor organe, cum ar fi tubul digestiv sau ficatul.

Astfel, insuficienta cardiaca dreapta, afectiune frecventa a inimii, produsa de o serie de boli cardiace, poate produce, atunci cand este severa:

1. ascita de cauza cardiaca (chiar in conditiile in care ficatul este sanatos dar poate apare si pe ficat bolnav)
2. hepatita hipoxica sau hepatomegalia de staza Hepatita hipoxica apare in toate bolile cardiace (dar si respiratorii sau septicemii) suficient de grave ca sa nu asigure un flux sangvin eficient la organe (deci si la ficat). Cu alte cuvinte, ficatul nu are suficient sange oxigenat, deci celulele sale vor incepe sa fie lezate. Desi termenul este de hepatita, nu exista inflamatie la nivel microscopic (-ita inseamna inflamatie in termeni medicali), insa analizele pot induce in eroare, deoarece transaminazele sunt extrem de mari (uneori pot ajunge si la 3000 UI/l).
Desigur, aceasta afectare hepatica apare in special la pacientii deja internati in sectiile de cardiologie, chiar in terapia intensiva cardiologica, cu afectiuni cardiace severe ce necesita monitorizare continua (insuficienta cardiaca severa, infarct miocardic extins, criza anginoasa grava, tulburari de ritm severe).

Trebuie exclusa la acesti pacienti in primul rand o hepatita acuta virala, dar si afectarea medicamentoasa, toxica sau autoimuna a ficatului, desi este putin probabil.

Un parametru biochimic care ne sugereaza ca afectarea este de origine cardiaca este LDH, cu valori foarte mari, mai mari decat ale transaminazelor. Mai apar, tot datorita hipoperfuziei hepatice, tulburari de coagulare, cresterea bilirubinei si chiar a creatininei, prin afectarea si a rinichilor, tot prin acelasi mecanism de hipoperfuzie (in cazurile severe afecteaza toate organele, ducand la insuficienta multipla de organe si sisteme cu deces).
Evolutia hepatitei hipoxice variaza, in functie de gravitatea si eficienta tratamentului cardiologic, de la recuperare in cateva zile pana la insuficienta hepatica fulminanta, mai ales daca pacientul avea o suferinta hepatica anterioara (hepatita cronica sau ciroza).

Tratamentul este reprezentat de sustinerea functiilor vitale si recuperare cardiologica.

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.