Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Hemangiomul hepatic


 

Este cea mai frecventa tumora benigna (nu evolueaza la cancer, nu invadeaza structurile vecine si nu determina metastaze) a ficatului, a carei cauza nu este cunoscuta, dar se pare ca anticonceptionalele orale duc la marirea acesteia.Este formata din vase de sange anormale, mari, neregulate, conglomerat ce formeaza un nodul de obicei unic si mic, descoperit intamplator la ecografia abdominala efectuata in alt scop.

Simptome: Cand hemangiomul este mare, poate determina dureri in dreapta sub coaste, poate comprima caile biliare sau stomacul sau poate sangera in interiorullui.

Diagnostic: La ecografia abdominala tip Doppler are un aspect relativ caracteristic dar diagnosticul cert, in cazul nodulilor de peste 3 cm, se pune prin scintigrafia hepatica cu globule rosii marcate radioactiv. Nu se efectueaza punctia biopsie hepatica dintr-un hemangiom datorita riscului mare de hemoragie intraabdominala.

Hemangiomul nu necesita tratament, doar urmarire ecografica la 6 luni-1 an pentru a urmari dimensiunile, iar in momentul in care este foarte mare, peste 10 cm, se impune rezectia chirurgicala. Dupa interventia chirurgicala pot apare dureri abdominale, balonari si bolboroseli in zona cicatricii, simptome care sunt datorate aderentelor ce se formeaza intre ansele intestinale si peritoneu dar nu apar la toti pacientii operati, nu afecteaza in nici un fel ficatul si se trateaza cu reglatori ai motilitatii intestinale (de exemplu Debridat) si absorbante de gaz (Espumisan, Sab-Simplex). Alte metode de tratament in cazul hemangioamelor mari: embolizare arteriala (injectarea in artera hepatica de substante ce suprima fluxul sangvin spre hemangiom) in caz de nerezecabiliate sau radioterapie tintita.

Nu toate hemangioamele cresc in dimensiuni si niciodata nu evolueaza la cancer!

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.