Hepatita cu virus A
Intotdeauna virusul hepatitic A determina doar hepatita acuta (se vindeca in 2-3 luni), niciodata nu va evolua la hepatita cronica iar odata facuta acest tip de hepatita avem protectie imuna pentru tot restul vietii , adica nu vom mai face niciodata boala.
Reprezinta o infectie generala a organismului cu acest virus hepatitic, dar afectarea este predominant hepatica. Romania este zona endemica (frecventa e mare) pentru hepatita acuta A, majoritatea persoanelor contactand la un moment dat in viata (de regula in copilarie) infectia. Mainile murdare, alimentele si apa contaminate reprezinta principalele surse de infectie. Nu se transmite prin sange, injectii, operatii.
Virusul se inmulteste in celulele hepatice dar nu le lezeaza astfel ca, dupa eliminarea lui, ficatul nu ramane cu leziuni permanente.Simptomele apar la aproximativ 3-4 saptamani de la infectie si difera de la persoana la persoana. Cel mai frecvent manifestarile mimeaza o gripa, cu febra, dureri de cap, scurgeri din nas, dureri de muschi. Altii se plang de greturi, varsaturi, diaree, dureri abdominale sau oboseala foarte mare, ameteli, tendinta de a dormi ziua foarte mult. Uneori debuteaza cu bubite multe aparute pe piele sau cu dureri de articulatii.
Ulterior se dezvolta icterul (vezi semne si simptome) iar simptomele initiale se mai atenueaza.
Dupa 2-3 saptamani incepe regresia icterului , perioada de convalescenta fiind de aproximativ 1-3 luni.
Fiind o boala contagioasa (se transmite cu usurinta de la persoana la persoana) si avand posibilitatea de a se complica uneori, trebuie mers la medic de la primele simptome. Hepatita acuta cu virus hepatitic A se trateaza in sectia de Boli Infectioase!
Diagnosticul se stabileste usor prin:
- Determinarea virusului A in sange (anticorpi anti virus)
- Modificarile testelor biologice:
-Leucocite scazute (ca in orice infectie virala)
-VSH scazut, albumina scazuta, gamaglobulinele crescute
-Testul Tymol crescut
-Transaminazele hepatice foarte crescute (in jur de 1000 si chiar peste)
- Excluderea infectiei cu virus hepatitic B sau C, deoarece si acestia determina hepatita acuta
Tratamentul consta in:
- Repaus la pat
- Regim cu excluderea alcoolului, condimentelor iuti, prajelilor, dulciurilor concentrate
- Vitamina B1 si B6 administrate timp scurt
Prevenirea infectarii cu virus (profilaxia):
- Daca un membru al familiei a facut hepatita iar ceilalti nu, acestia trebuie sa primeasca imunoglobuline
- Daca este vorba de un contact intamplator (copiii la scoala, medicii, calatorii in zonele endemice) se va administra vaccin
- Daca e vorba de un pacient diagnosticat cu hepatita cronica cu virus B sau C sau chiar cu ciroza cu acesti virusi si nu a avut inca hepatita acuta tip A, trebuie imunizat pentru a preveni formele grave de hepatita ce pot fi chiar fatale
Email : db@gastromed.ro