Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

NOUTATI SI CLARIFICARI PRIVIND TRATAMENTUL INFECTIEI CU HELICOBACTER PYLORI

Tratamentul eficient elaborat in urma cu aprox 20 de ani tinde acum sa prezinte rata de eradicare a infectiei din ce in ce mai scazuta. Principalul motiv il reprezinta aparitia rezistentei la unele din antibioticele larg utilizate in tratamentul infectiei cu Helicobacter, deoarece acestea au fost prescrise si in alte afectiuni (respiratorii sau urinare). Rezistenta la antibiotic poate fi la Claritromicina, la Metronidazol sau la Fluoroquinolone (Levofloxacina, Moxifloxacina).

Exista mai multe scheme de tratament clasificate in 3 tipuri:

1.       Prima linie-       terapia de ales ca prima intentie este tripla terapie standard ce foloseste gastroprotector (IPP-inhibitor de pompa de protoni ca de exemplu Controloc, Nexium)+ Claritromicina+ Amoxicilina/Metronidazol la cei alergici la Amoxicilina, pe o durata de 7 sau 14 zile. Rata de eradicare era de 90% si a scazut acum la 70-80% in mare parte prin larga folosire a Claritromicinei pentru diverse infectii respiratorii. Aceasta schema ramane valabila daca pacientii din zona geografica respectiva sunt inca sensibili la Claritromicina.

-          Daca acestia sunt rezistenti la Claritromicina, prima linie va fi folosita cvadrupla terapie ce foloseste IPP+ Metronidazol+Tetraciclina+ sare de Bismut (De-Nol) cu o rata de eradicare de 80%

-          se mai poate folosi in zonele de rezistenta la Claritromicina si terapia secventiala cu IPP + Amoxicilina+ Tinidazol dupa cum urmeaza: 5 zile IPP+ Amoxicilina urmate apoi de inca 5 zile de IPP+ Tinidazol. Rata de eradicare a infectiei este de 90%.

 

2.       A doua linie de tratament- este indicata in cazul in care infectia persista dupa prima schema de tratament aplicata. Exista si aici mai multe scheme ce se pot utiliza:

-          cvadrupla terapie- folosita dupa ineficienta triplei terapii standard-rata de eradicare este de 80%

-          tripla terapie cu Levofloxacin: IPP+ Amoxicilina+ Levofloxacina cu rata de eradicare de 80%

-          tripla terapie cu Moxifloxacina- nou introdusa, asociaza IPP+ Amoxicilina+ Moxifloxacina 800 mg/zi, timp de 10 zile, rata eradicarii ridicandu-se la 90%

 

3.       Terapii de salvare- utilizate in cazul in care Helicobacterul nu a raspuns la primele 2 linii terapeutice si care se pot folosi dupa efectuarea antibiogramei, pentru un tratament tintit.

 

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.