Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

                                                     VIDEOCAPSULA ENDOSCOPICA

 

Gastroenterologia este o ramura a medicinii cu o dezvoltare rapida in ultimii ani in toate ariile sale, implicit si in cea imagistica, mai ales ca diagnosticul se bazeaza foarte mult pe investigatiile imagistice. Tehnologiile de ultima ora dezvoltate pentru computer au aplicabilitate in imbunatatirea performantelor tehnicilor imagistice gastroenterologice. Astfel, in endoscopie, tehnica NBI-narrow banding imaging, endomicroscopia confocala  sau imaginea HD maresc  eficienta endoscopiei clasice. Videocapsula endoscopica este prezenta de putin timp in panelul de investigatii imagistice digestive, insa si aici s-au aplicat tehnicile computerizate pentru imbunatatirea performantelor.

Indicatiile actuale de utilizare ale acesteia sunt reprezentate de sdr malabsorbtie (cel mai cunoscut fiind celiachia sau enteropatia glutenica), sangerarile digestive sau anemia feripriva de cauza neprecizata, polipii sau tumorile intestinului subtire, polipii, tumorile sau bolile inflamatorii colonice, boala de reflux gastroesofagian, hipertensiunea portala (cel mai frecvent produsa de ciroza hepatica).

In principiu, videocapsula este , asa cum ii spune si numele, o capsula de mici dimensiuni ce este inghitita de pacient cu apa si care este prevazuta cu camera video si sistem de iluminare pentru vizualizarea tractului digestiv, imaginile fiind transmise unui dispozitiv purtat de pacient la brau pe durata investigatiei. Desigur, ca la orice investigatie gastroenterologica, necesita pregatire prealabila: in ziua precedenta se va goli intestinul de continut cu ajutorul solutiilor gen Fortrans sau Endofalk, pacientul nu va manca in ziua investigatiei si eventual, la recomandarea medicului, va lua diverse prokinetice pentru stimularea motilitatii digestive. In dimineata procedurii va inghiti capsula cu apa si I se va atasa braul cu dispozitivul mai sus mentionat care prezinta si un miniecran pe care medical poate verifica in orice moment in ce zona a tubului digestiv a ajuns capsula. Investigatia dureaza 10-12 ore, pana cand videocapsula este aproape de eliminare sau se depaseste zona de interes. In acel moment se scoate hamul cu dispozitivul si medicul poate analiza imaginile captate cu ajutorul computerului ce are instalat softul corespunzator. Pacientul va urmari eliminarea pe cale naturala a capsulei, anuntand medicul daca acest lucru nu se produce. In caz de suspiciune de strictura/stenoza a tubului digestiv, indiferent de localizare, medicul va contraindica efectuarea investigatiei cu videocapsula deoarece exista riscul ca aceasta sa se impacteze in zona ingustata si sa apara ocluzia intestinala, caz in care pacientul va avea nevoie de interventie chirurgicala de urgenta.

Pentru celiachie , consensul international a aprobat utilizarea videocapsulei pentru:

-          Pacientii suspectati de celiachie care nu pot sau nu doresc sa faca endoscopia superioara

-          Pacientii diagnosticati cu celiachie si aflati in tratament (dieta fara gluten) care prezinta simptome de alarma (raspuns slab la tratament, celiachie refractara, complicatii ale bolii)

Videocapsula se mai poate utiliza si in cazul pacientilor suspectati de celiachie la care biopsia duodenala obtinuta prin endoscopia superioara este normala (posibil sa existe doar zone de mucoasa intestinala afectata si care se vor vizualiza cu usurinta prin examenul cu videocapsula)

Actual exista capsula endoscopica de generatia a doua (SB2-small bowel2) care capteaza aria cea mai vasta de mucoasa per imagine si are cel mai larg camp de vizualizare, facand dificil sa “scapi” diversele leziuni.

 

Pentru sangerarile digestive sau anemia feripriva de cauza neprecizata (adica la care endoscopia superioara si colonoscopia nu au aratat sursa sangerarii)  se indica ca si pas urmator de investigatie capsula endoscopica, cauzele cele mai frecvente fiind tumorile sau petele vasculare de intestin subtire.

 

Pentru colon, videocapsula de a doua generatie poate vizualiza polipii, tumorile si leziunile caracteristice bolilor inflamatorii intestinale cu o acuratete comparabila cu cea a colonoscopiei, putand fi folosita in cazul celor care nu doresc sa faca aceasta analiza sau in cazul colonoscopiilor incomplete, pentru vizualizarea intregului colon.

 

Pentru esofag, capsula de generatia a doua se poate folosi pentru screeningul pacientilor cu boala de reflux gastroesofagian pentru diagnosticarea esofagitei si a esofagului Barrett dar si pentru evidentierea varicelor esofagiene, mai ales a celor mici, care se “turtesc” la insuflatie in cazul endoscopiei superioare.

 

Foarte important de precizat este rolul videocapsulei endoscopice pentru pacientii pediatrici, copiii tolerand mult mai usor inghitirea capsulei decat efectuarea endoscopiei clasice!

 

Desigur, pentru prelevarea biopsiilor si interventiilor terapeutice, endoscopia este singura care poate fi folosita, mai ales prin dezvoltarea tehnicii si pentru intestinul subtire (single balloon endoscopy), astfel ca, deocamdata, metodele sunt complementare si exista indicatii pentru utilizarea fiecareia dintre ele.

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.