Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

 

 

 

 

 

 

                                           MEDICAMENTE  UZUALE IN GASTROENTEROLOGIE

 

In aceasta rubrica voi incerca sa sintetizez pe clase, cele mai folosite medicamente din domeniul gastroenterologiei, explicandu-le modul de actiune, indicatiile, contraindicatiile si reactiile adverse, fara a face doar un copy-paste al prospectului (ce poate fi usor gasit atat pe internet cat si in compendiile farmacologice) ci mai degraba subliniind importanta lor din propria mea experienta. Tin sa precizez ca nu am contract cu nici o firma de medicamente, deci nu voi face reclama vreunui produs, ci il voi mentiona doar pe baza eficientei sale dovedite prin prescrierea lui la un lot semnificativ din proprii mei pacienti.

1.       Cred ca de departe o clasa extrem de utilizata de medicamente digestive sunt protectorii gastrici, in care am inclus:

 

-          Antiacidele gen Maalox- am observat ca multi din pacientii mei le folosesc pentru durerile epigastrice (care nu inseamna neaparat dureri de stomac). Eu le recomand daca este vorba de dureri rare (maxim 1/saptamana) si usoare, astfel incat una-doua doze administrate sa resolve problema. Daca este vorba de dureri frecvente si severe, antiacidele singure nu sunt eficiente si nici usor de luat (necesita 6-8 doze zilnic) astfel incat fie se asociaza alt gastroprotector mai puternic, fie se inlocuiesc cu acesta din urma. Atentie la cei cu insuficienta renala (sarurile de aluminiu si magneziu)sau la gravide (sarurile de calciu) carora le sunt interzise

 

-          Inhibitorii de receptori H2- in aceasta clasa sunt incluse Ranitidina, Famotidina, Nizatidina- sunt eficiente pentru tratarea refluxului gastro-esofagian chiar cu esofagita asociata, al gastritei sau ulcerului, mai ales necomplicat. Exista si sub forma injectabila, deci sunt utile celor cu greata si varsaturi sau care nu pot inghiti. In ciuda reactiilor multe descrise in prospect, eu personal nu am vazut nici una la vreun pacient- eventual pot sa nu fie foarte eficiente si sa necesite inlocuirea cu clasa urmatoare de gastroprotectoare. Personal, le utilizez in tratamentul de lunga durata al bolii de reflux sau in cazul gastritelor usoare, in doza minima

 

 

-          Inhibitorii de pompa de protoni- cea mai utilizata clasa actual pentru patologia esofagiana, gastric, duodenala inclusiv pentru eradicarea infectiei cu Helicobacter- la fel, nu am avut nici un pacient care sa prezinte vreo reactie adversa din cele descrise in prospect, insa sunt foarte eficiente mai ales la afectiunile severe cum ar fi ulcer hemoragic, ulcere mari, esofagita severa. Si ele exista sub forma injectabila, deci usor de administrat la cei care nu pot inghiti. A existat mult timp o dezbatere pe tema daca acestea duc la tumori enterocromafine sau nu, insa ultimele studii au aratat ca nu exista nici o corelatie. Totusi, eu nu recomand administrarea luni sau chiar ani (am avut si astfel de pacienti) FARA INTRERUPERE. Daca observati ca sub doza prescrisa nu scapati complet de simptome, anuntati medicul, deoarece aceasta se poate mari

 

-          Sucralfatul- mai putin cunoscut, este o sare de aluminiu, cu rol protector asupra mucoasei gastrice putand fi asociat altor gastroprotectori in tratamentul ulcerului sau, deoarece cheleaza acizii biliari, in gastrita de reflux biliar. Modul de administrare este in general de 4 cp/zi, la 1 ora dupa mesele principale si seara la culcare. Poate duce la constipatie. Nu se administreaza la insuficienta renala severa

 

-          De Nol- sare de Bismut cu rol gastroprotector dar si antibacterian, fiind folosit in unele scheme de tratament pentru eradicarea Helicobacter. Duce la innegrirea scaunului ( nu este hemoragie digestive!)  si  constipatie cel mai frecvent.

 

2.       Alta clasa folosita frecvent este cea a prokineticelor, adica a medicamentelor ce stimuleaza motilitatea (miscarile fiziologice) ale tubului digestiv superior (esofag, stomac, duoden) si jejun- sunt foarte cunoscute Metoclopramidul si Motilium-ul.

          Metoclopramidul este folosit des mai ales  medicii nongastroenterologi pentru tratarea greturilor si varsaturilor, insa specialistii nu recomanda acest medicament decat celor internati in spital, ce necesita administrare injectabila (de exemplu pacientii cu boli grave).

          In rest, pentru stimularea inchiderii eficiente a sfincterului eso-gastric si pentru stimularea motilitatii fiziologice eso-gastro-duodenale folosim Motilium, care are avantajul ca nu se absoarbe la nivelul creierului, deci nu da somnolenta, cum face Metoclopramidul. Deci, poate fi folosit si in timpul zilei de cei care conduc si se poate administra usor si la varstnici fara riscul de sdr extrapiramidal (tremuraturi similar celor din Parkinson). Din pacate, in Romania nu exista forma injectabila, cid oar comprimate. Este util in cazul bolii de reflux gastro-esofagian, al dispepsiei gastrice, evacuarii deficitare a stomacului (de exemplu in diabet). Contrar parerii generale, nu actioneaza asupra musculaturii colonului, deci nu e util in sdr intestin iritabil.

 

      3. Motilitatea colonului- medicamente ce stimuleaza sau incetinesc miscarile fiziologice ale colonului, ajutand la buna functionare a acestuia in cazurile de constipatie sau diaree in special din cadrul sindromului de intestin iritabil- dintre acestea amintim Debridat, Meteospasmyl, Duspatalin, Spasmomen, Colospasmin, Colobutin, Ibutin- acestea actioneaza doar la nivelul intestinului gros si nu au efect asupra esofagului sau stomacului, deci nu sunt utile in caz de greata sau varsatura. Multe se gasesc sub forma de comprimate sau suspensie buvabila, fiind potrivite si pentru copii si chiar bebelusi.

 

    4.Balonare- pentru gazele in exces mai ales de la nivelul colonului se folosesc diverse absorbante de gaz care nu absorb literalmente gazele, ci le fragmenteaza, facilitand astfel absorbtia lor. Carbunele medicinal sau Gasexul, fiind naturale, sunt utile in cazurile de balonare usoara si rara. Pentru persoanele care sunt meteorizate permanent si sever le recomand Espumisan, Sab-simplex sau Meteospasmyl (acesta din urma combina un medicament ce actioneaza asupra miscarilor colonului redandu-le fiziologia normala cu Espumisan in doza mare)

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.