Simptome digestive frecvente si explicarea lor pe intelesul tuturor
INAPETENTA reprezinta lipsa poftei de mancare. Nu e acelasi lucru cu evitarea alimentatiei datorita durerii abdominale! Poate fi determinata de majoritatea bolilor digestive, dar apare si in boli infectioase, cardiace, renale sau de sistem nervos.
Alte tulburari ale apetitului sunt:
Anorexia- lipsa completa a poftei de mancare, ce se poate manifesta la toate alimentele sau poate fi selectiva (clasica aversiune pentru carne din cancerele digestive). Anorexia poate fi adevarata (datorata unei boli) sau falsa (din afectiunile psihice).Anorexia nervoasa reprezinta o tulburare psihica in care pacienta (apare de regula la femei) isi restrictioneaza consumul de alimente mult sub necesar,isi provoaca varsaturi sau foloseste laxative pentru a elimina alimentele ingerate, avand o perceptie distorsionata asupra propriului corp.
Opusul anorexiei este hiperorexia, insemnand cresterea exagerata a apetitului si apare in boli ca parazitozele digestive, diabetul zaharat, hipertiroidia, ulcerul duodenal.
Bulimia inseamana ingestia de alimente in cantitati foarte mari, ce depasesc nevoile organismului intr-un timp scurt urmata apoi de remuscari si provocarea de varsaturi sau administrarea de laxative pentru a elimina alimentele ingerate. Este de asemenea o boala nervoasa.
FEBRA apare la peste 37 grade Celsius si neaparat trebuie masurata temperatura corpului cu termometrul atunci cand simtim ca avem febra (ardem) sau avem frisoane (tremuram) deoarece medicului ii e de mare ajutor sa stie exact valoarea temperaturii.Febra pana in 38 de grade se numeste subfebrilitate si apare in hepatitele acute, in episoadele de acutizare a unei suferinte hepatice cronica, in bolile inflamatorii intestinale dar si in cancerele digestive. Cand temperatura depaseste 38 de grade Celsius este denumita febra si de obicei asociaza frisoane, aparand in bolile infectioase digestive cum ar fi apendicita, colecistita, angiocolita, gastroenterocolitele bacteriene dar si in pancreatita acuta.
SCADEREA PONDERALA pentru a avea semnificatie , trebuie sa fie de minim 10 kg in 6 luni sau mai multe kg in timp scurt, fara sa fi tinut regim de slabit.Aceasta slabire accelerata este caracteristica neoplaziilor. Insa, scadere ponderala (nu atat de accentuata) apare si in starile febrile prelungite, diaree, varsaturi de diverse cauze.
DUREREA ABDOMINALA in functie de zona abdomenului unde e localizata si de zonele unde iradiaza, corespunde unui organ bolnav.
E de ajutor medicului sa fim atenti la durata durerii, daca e tip crampa sau continua, daca e ziua sau si noaptea, daca apare dupa masa sau inainte de masa si la ce gen de alimente e declansata, daca cedeaza dupa ce mancam sau luam un pansament gastric.
Astfel:
1.durerea resimtita in spatele sternului la inghitirea alimentelor (odinofagie) este determinata de afectiuni esofagiene motorii, de un ulcer sau cancer esofagian. Daca este perceputa ca o arsura, cel mai probabil este consecinta refluxului gastro-esofagian dar si criza anginoasa se poate manifesta in acelasi mod.
2.durerea din capul pieptului (epigastrica) poate apare in hernia hiatala, boli gastrice, colonice, dar si pancreatice sau de vezica biliara. In general, daca suntem balonati si durerea cedeaza la scaun sau emisia de gaze, responsabil este colonul iar daca cedeaza la ingestia de alimente si la pansamentele gastrice, este determinata de stomac. Tipic, colica biliara apare in dreapta, sub coaste, dar poate debuta si in epigastru, insa asocierea cu febra, greata, varsaturi bilioase, orienteaza diagnosticul. Durerea pancreatica apare frecvent dupa abuz de grasimi si alcool si iradiaza in coloana vertebrala (merge in spate).
3.durerea din dreapta sub coaste (hipocondru drept) este in mod obisnuit caracteristica vezicii biliare, mai ales daca durerea merge in omoplatul sau umarul drept. Insa, poate fi determinata si de pleurezie, pneumonie la baza plamanului drept, cancer unghi hepatic colonic, intestin iritabil sau boli ale rinichiului drept. In plus, uneori durerea produsa de hernii de disc sau de nevralgii intercostale, iradiaza din spate in dreapta, punand in dificultate de a decela cu exactitate unde incepe si unde iradiaza durerea.
4.durerea din jurul buricului (zona periombilicala) apare in intestinul iritabil dar si in enterite infectioase
5.durerea din stanga abdomenului sub coaste poate fi data de gazele acumulate in colonul stang in cadrul sindromului de intestin iritabil dar si de tumori ale unghiului splenic colonic, de afectiuni ale splinei, rinichiului stang sau ale plamanului si pleurei stangi.
6.durerea resimtita sub ombilic, deasupra pubisului (hipogastru) este produsa fie de ansele de intestin subtire sau colon (colon iritabil sau alte boli),fie de afectiuni ginecologice sau prostatice sau de boli ale vezicii urinare. Uneori poate apare durerea ca un cutit sau fulger pe rect, in interior (proctalgie), manifestare a intestinului iritabil dar si a cancerului de rect, daca perioadele dureroase sunt dese si lungi si se asociaza simptome de alarma (sangerari cu sange rosu pe fund, scadere ponderala mare).
7.durerea din dreapta, deasupra stinghiei, certifica implicarea apendicelui sau a anselor de intestin subtire, daca s-a scos apendicele. Durerea din stanga deasupra stinghiei apare prin balonare in colonul stang, cel mai frecvent.
PIROZISUL senzatia de arsura pe gat si in spatele sternului (osul din mijlocul pieptului). Apare in boala de reflux gastroesofagian.
REGURGITATIA termenul popular este imi vine pe gat, adica, fara sa avem senzatia de greata sau varsatura, ne trezim cu suc gastric acid sau chiar alimente in gura. Apare tot in boala de reflux gastroesofagian.Poate apare ocazional, legat de consumul anumitor alimente sau poate fi prezent zilnic, de mai multe ori si chiar nocturn (pericol de sufocare prin trecerea lichidului gastric in caile aeriene). Cand este frecvent, trebuie sa ne adresam medicului pentru tratament.
DISFAGIA inghitirea cu dificultate fie a alimentelor solide, fie chiar a lichidelor. Trebuie deosebita de durerea la inghitire care se numeste odinofagie si de dificultatea la trecerea alimentelor din gura in faringe- tulburare ce apare in boli neurologice, musculare sau ORL.Disfagia poate fi resimtita ca un \"nod in gat\"- de obicei fiind determinata de anxietate sau poate apare in partea de sus, mijlocie sau joasa (in capul pieptului) a esofagului. De obicei, patologia digestiva determina disfagie joasa (boala de reflux, cancerul esofagian, achalasia). Uneori, disfagia apare prin comprimarea esofagului din exterior de catre ganglioni limfatici mariti, afectiuni pulmonare sau chiar de catre inima marita. De asemenea, trebuie sa fim atenti la ce apare disfagia: numai la alimente solide, la lichide sau la ambele si daca totusi trece , cu efort, bolul alimentar sau lichidele sau nu trece deloc.Disfagia este progresiva, in luni sau ani in caz de achalasia cardiei sau stenoze benigne esofagiene si se dezvolta rapid in cazul cancerului esofagian (cand este insotita de scadere masiva in greutate in timp scurt, anemie si chiar hemoragie digestiva superioara).
GREATA senzatia de discomfort in partea de sus a abdomenului, uneori cu ameteli si transpiratii, urmata uneori de voma care o calmeaza.Apare in colica biliara, colecistita, apendicita, colica renala, ulcer, pancreatita dar si in sarcina, migrena, boli neurologice sau renale.
VARSATURA voma precedata de senzatia de greata. Poate fi cu alimente, cu suc gastric (spuma alba sau galbena), cu bila (verzuie si cu gust amar) sau chiar cu sange rosu sau negricios (ca un zat de cafea). Daca varsam cu sange trebuie sa ne prezentam imediat la medic! Trebuie diferentiata de regurgitatii, care reprezinta refluarea continutului gastric in esofag sau gura, fara efort de varsatura sau greata. Exista multiple cauze de varsatura. Din cele mai frecvente mentionam:
1.cauze abdominale- dispepsia, ulcerul, pancreatita, hepatita acuta, colecistita acuta, apendicita, ocluzia intestinala
2.cauze sistem nervos central- migrena, accidentele vasculare, meningitele, hipertensiunea intracraniana (cand varsatura se produce in jet, fara greata anterior)
3.cauze ORL- otitele
4.cauze metabolice- sarcina, diabetul, hipercalcemia, hipertiroidia, boala Addison
5.cauze infectioase- gastroenteritele acute
6.medicamente- citostaticele, antiinflamatoriile, medicatia antidiabetica, contraceptivele orale, digoxina, eritromicina, miofilinul, sulfasalazina, anticonvulsivantele
7.cauze diverse- ingestia acuta de alcool in cantitate mare, infarctul, insuficienta cardiaca, anxietatea, bulimia
Varsaturile pot fi acute sau cronice (persista o perioada indelungata).
Investigatiile ce se pot efectua: hemoleucograma, test sarcina, examen coproparazitologic si coprocultura, radiografia abdominala pe gol, ecografia abdominala, tomografia, endoscopia
Complicatiile varsaturilor: leziuni pe esofag (esofagita), sindrom Mallory-Weiss (lezarea demarcatiei esofag-stomac in cursul efortului de varsatura), aspirarea vomei pe caile aeriene cu pneumonie de aspiratie, tulburari electrolitice (potasiu si clor scazut), deshidratare, scadere ponderala.
BALONAREA senzatia de discomfort sau jena abdominala produsa de gazele din intestine. Se poate asocia cu borborigmele (forfoteala sau bolboroseala din intestine), eructatiile (eliminarea de gaze pe gura) sau flatulenta (eliminarea de gaze pe fund).
CONSTIPATIA eliminarea cu efort a unui scaun tare sau eliminarea 1 scaun la 3 sau mai multe zile.Atunci cand avem scaun la 4-5 sau mai multe zile, procesul de deshidratare al materiilor fecale in colon este intens, rezultatul fiind eliminarea unor sfere mici, dure, inchide la culoare, denumite scibale.Daca evacuarea se insoteste de contractii spastice ale colonului, scaunul va avea aspect filiform (ca un creion) sau este fragmentat.Insa, si in cancerul de rect aspectul va fi ca o panglica, insa evolutia este insotita si de eliminarea de sange rosu sau mai inchis la culoare, scadere mare in greutate, senzatia de evacuare incompleta. Fecalomul reprezinta o aglomerare a materiilor fecale in rect, apare mai ales la varstnici si poate mima ocluzia intestinala. Evacuarea se face de obicei prin clisme energice. Uneori, desi persoana este constipata, are diaree prin iritatia produsa de materiile fecale asupra mucoasei colonului (se elimina mai mult mucus decat scaun)- falsa diaree.
In general, daca pacientul se stie de ani de zile cu constipatie iar recent s-a agravat aceasta (adica iese la mai multe zile decat de obicei sau apar simptome care nu existau inainte- mai ales sangerarile) sau este vorba despre cineva care avea tranzit normal iar acum este constipat de cateva luni, trebuie investigata aceasta constipatie, deoarece exista riscul de a fi determinata de un cancer colo-rectal.
In plus, daca avem simptome digestive , este bine sa verificam mereu aspectul scaunului, astfel putand observa orice modificare si o putem relata medicului.
DIAREEA eliminarea a mai mult de 3 scaune moi sau explozive sau apoase in 24 ore.Diareea poate fi acuta (tine cateva zile) sau cronica (peste 3 saptamani) iar scaunele si simptomele de insotire sunt variate:
1.febra, varsaturi, colici abdominale si scaune numeroase, apoase, ce duc la deshidratare- in toxiinfectiile alimentare (frecvent , mai multe persoane care au consumat acelasi produs prezinta aceleasi simptome)
2.scaune de volum mic, cu mucus si sange, numeroase- in dizenterie
3.scaune apoase, extrem de multe, de volum mare, cu deshidratare rapida si deces daca nu se intervine rapid- in holera
4.scaune moi, fara sange, de fapt pacientul are un scaun normal, dimineata, urmat de 2-3 evacuari moi,chiar cu resturi alimentare nedigerate, fara febra sau sange sau scaunele sunt explozive, dupa ingestia de alimente fermentative.Poate exista alternanta diaree-constipatie.Foarte rar scaunele sunt nocturne si nu apare scaderea in greutate- in intestinul iritabil
5.scaune de volum mare, pastoase, lucioase, cu bule de grasime plutind in apa toaletei- in pancreatita cronica dar si in diferite sindroame de malabsorbtie ce evolueaza cu absorbtie deficitara a lipidelor (celiachia)
6.scaune numeroase, cu mucus, sange rosu sau partial digerat si chiar puroi- in bolile inflamatorii intestinale
7.scaune moi, cu sange rosu sau partial digerat, ziua si noaptea, asociate cu dureri abdominale ce apar si noaptea, trezind bolnavul din somn, scadere mare in greutate in timp scurt- cancer colonic
HEMORAGIA DIGESTIVA SUPERIOARA reprezinta eliminarea de sange fie pe gura (sange rosu sau cu aspect de zat de cafea), fie pe fund (scaun negru, lucios, moale, urat mirositor, cu aspect de pacura)-vezi hemoragiile digestive
Reprezinta o urgenta gastroenterologica si trebuie sa ne prezentam la medic de la prima eliminare de sange!
HEMORAGIA DIGESTIVA INFERIOARA reprezinta eliminarea de sange pe fund (fie rosu curat care se ia pe hartia igienica, fie rosu visiniu, amestecat cu materiile fecale)-vezi hemoragiile digestive
De asemenea reprezinta o urgenta gastroenterologica si trebuie sa mergem imediat la medic, nu sa asteptam in speranta ca va trece de la sine!
Semne obiective importante si usor de observat de catre pacient
PALOAREA
reprezinta aspectul alb ca varul al pielii, gingiilor, conjunctivei ochilor. Se asociaza frecvent cu ameteli, lipsa puterii, oboseala rapida.
Semnifica prezenta unei anemii si trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic!
MARIREA ABDOMENULUI
se poate observa cu usurinta ca burta s-a marit si ca nu ne mai cuprind hainele in talie. Poate fi determinata de gazele din intestine, de acumularea de lichid, de diferite tumori sau sarcina.
De asemenea trebuie sa ne prezentam de urgent la medic!EDEMELE
reprezinta acumularea de lichid la picioare sau la pleoape. In bolile digestive edemul afecteaza in general ambele picioare, care devin groase, dureroase, umflate seara si mai dezumflate dimineata, cu pielea lucioasa deasupra, dispare gropita facuta de ousor si daca se apasa pe os (tibie) ramane urma degetului.
Si in acest caz trebuie sa ne prezentam de urgenta la medic!
Din contra, edemele la pleoape sunt evidente dimineata la sculare si se retrag pe parcursul zilei sub influenta gravitatiei. Certifica de multe ori o boala de rinichi.
ICTERUL
inseamna coloratia in galben a pielii si ochilor (de fapt a zonei albe de langa iris). Pot apare si mancarimi de piele si foarte important e sa urmarim culoarea urinii si a materiilor fecale, deoarece in anumite tipuri de icter (mecanic) urina devine inchisa la culoare (pana la brun inchis) iar scaunul se decoloreaza (chiar pana la alb) iar in altele, atat urina cat si fecalele sunt colorate intens.
Reprezinta o urgenta medicala!
DUREREA ABDOMINALA
atunci cand resimtim durere abdominala mai mult timp, trebuie sa fim atenti la urmatoarele aspecte (deoarece medicul va fi ajutat mult in punerea diagnosticului daca putem raspunde la intrebarile lui):
1.ce fel de durere este? ca o jena, ca o arsura, ca o gheara,ca o apasare, ca un cutit
2.durata durerii- este continua, ne ia si ne lasa (colici), este continua si are momente de exacerbare
3.ce face ca durerea sa scada in intensitate? alimentele, emisia de gaze sau scaun, administrarea unui protector gastric sau a antispasticelor si antalgicelor si care este doza sub care cedeaza durerea
4.ce face ca durerea sa creasca in intensitate? ingestia de alimente, stressul, administrarea de antiinflamatorii
5.durerea apare doar ziua sau este prezenta si noaptea, trezindu-ne din somn
6.unde a debutat durerea, unde o simtim acum si unde merge: de exemplu, durerea din capul pieptului poate fi produsa de afectiuni esofagiene, gastrice, colonice, pancreatice, de vezica biliara dar si cardiace.
7.ce alte simptome se asociaza durerii: febra, frisoane, scaderea in greutate, greturi, varsaturi, pirozis, balonari, etc.
HERNIILE
reprezinta saculetii de piele cu intestine in interior si care intra inauntru daca ii apasam. Apar frecvent la stinghie sau la ombilic.
Daca saculetul nu mai intra inauntru la comprimarea cu degetul trebuie mers de urgenta la medic!
SEMNELE DE DESHIDRATARE
sunt reprezentate de sete intensa, limba prajita (arsa), ochii infundati in cap, urina in cantitate foarte mica, ameteli prin scaderea tensiunii.
De urgenta la medic!
Email : db@gastromed.ro