NOUTATI SI CLARIFICARI PRIVIND TRATAMENTUL INFECTIEI CU HELICOBACTER PYLORI
Tratamentul eficient elaborat in urma cu aprox 20 de ani tinde acum sa prezinte rata de eradicare a infectiei din ce in ce mai scazuta. Principalul motiv il reprezinta aparitia rezistentei la unele din antibioticele larg utilizate in tratamentul infectiei cu Helicobacter, deoarece acestea au fost prescrise si in alte afectiuni (respiratorii sau urinare). Rezistenta la antibiotic poate fi la Claritromicina, la Metronidazol sau la Fluoroquinolone (Levofloxacina, Moxifloxacina).
Exista mai multe scheme de tratament clasificate in 3 tipuri:
1. Prima linie- terapia de ales ca prima intentie este tripla terapie standard ce foloseste gastroprotector (IPP-inhibitor de pompa de protoni ca de exemplu Controloc, Nexium)+ Claritromicina+ Amoxicilina/Metronidazol la cei alergici la Amoxicilina, pe o durata de 7 sau 14 zile. Rata de eradicare era de 90% si a scazut acum la 70-80% in mare parte prin larga folosire a Claritromicinei pentru diverse infectii respiratorii. Aceasta schema ramane valabila daca pacientii din zona geografica respectiva sunt inca sensibili la Claritromicina.
- Daca acestia sunt rezistenti la Claritromicina, prima linie va fi folosita cvadrupla terapie ce foloseste IPP+ Metronidazol+Tetraciclina+ sare de Bismut (De-Nol) cu o rata de eradicare de 80%
- se mai poate folosi in zonele de rezistenta la Claritromicina si terapia secventiala cu IPP + Amoxicilina+ Tinidazol dupa cum urmeaza: 5 zile IPP+ Amoxicilina urmate apoi de inca 5 zile de IPP+ Tinidazol. Rata de eradicare a infectiei este de 90%.
2. A doua linie de tratament- este indicata in cazul in care infectia persista dupa prima schema de tratament aplicata. Exista si aici mai multe scheme ce se pot utiliza:
- cvadrupla terapie- folosita dupa ineficienta triplei terapii standard-rata de eradicare este de 80%
- tripla terapie cu Levofloxacin: IPP+ Amoxicilina+ Levofloxacina cu rata de eradicare de 80%
- tripla terapie cu Moxifloxacina- nou introdusa, asociaza IPP+ Amoxicilina+ Moxifloxacina 800 mg/zi, timp de 10 zile, rata eradicarii ridicandu-se la 90%
3. Terapii de salvare- utilizate in cazul in care Helicobacterul nu a raspuns la primele 2 linii terapeutice si care se pot folosi dupa efectuarea antibiogramei, pentru un tratament tintit.
NOU MEDICAMENT IN TRATAMENTUL HEPATITEI CRONICE CU VIRUS C
In mai 2011 FDA (agentia americana ce se ocupa cu aprobarea medicamentelor) a aprobat un nou medicament pentru tratamentul hepatitei cronice cu virus C. Este vorba despre BOCEPREVIR (denumirea comerciala in SUA fiind VICTRELIS) produs de firma Merck, un inhibitor de proteaza ce impiedica multiplicarea virusului. Trialurile efectuate au demonstrat se pare, ca in asociere cu PegInterferonul alfa si Ribavirina duce la un raspuns viral sustinut la 24 saptamani intr-un procent mult mai mare de cazuri decat PegIFN si Ribavirina impreuna. Astfel, procentul de pacienti vindecati de hepatita cu virus C dupa 24 saptamani de tripla terapie este mult mai mare decat cu medicamentele folosite pana acum, in acest mod reducandu-se si rata progresiei spre ciroza si cancer hepatic. In SUA Boceprevirul a fost aprobat pentru pacientii cu functie hepatica buna care fie nu au mai primit niciodata tratament antiviral sau la care tratamentul aplicat s-a dovedit ineficient. Se comercializeaza sub forma de comprimate, doza fiind de 3 cp/zi, pretul in SUA fiind de aproximativ 100 dolari/saptamana de tratament. Dinte reactiile adverse semnalate pana in prezent cele mai frecvente sunt oboseala, anemia, cefalee, modificarea gustului.
VIDEOCAPSULA COLONICA
POLIPII COLONICI SERATI
Secventa polip adenomatos colonic-cancer colonic este bine cunoscuta in lumea medicala si ca urmare, metodele de preventie si diagnostic au fost bine stabilite in ghidurile terapeutice internationale (este vorba evident despre colonoscopia de control sau colonoscopia terapeutica cu polipectomie). In 2010 se pare ca polipul adenomatos nu mai este singurul la originea cancerului colonic, ci un grup nou de polipi,initial crezuti fara potential de malignizare, denumiti polipi serati (dupa aspectul lor histologic) pot conduce si ei la aparitia cancerului de colon. In categoria polipilor serati intra si cei hiperplastici, benigni ca evolutie, dar si alte tipuri, cum ar fi polipul adenomatos sesil serat si polipul adenomatos serat traditional, care au caracter de malignizare. Deocamdata, nu exista consensuri internationale cu privire la nomenclatura lor, evolutia, genetica si cel mai important, asupra perioadei de urmarire endoscopica, insa se fac eforturi serioase in acest sens. Pana la elaborarea unor guidelineuri, pare cel mai prudent ca toti polipii colonici sa fie rezecati endoscopic, daca este posibil si sa se faca colonoscopia de control la toti pacientii care au avut polipi colonici, chiar daca acestia s-au dovedit a fi histologic polipi hiperplastici.
TRATAMENTUL ACTUAL AL SINDROMULUI DE INTESTIN IRITABIL
Metodele adjuvante de tratament sunt eficiente, mai ales psihoterapia si hipnoterapia.
TRATAMENTUL ACTUAL AL INFECTIEI CU HELICOBACTER PYLORI
Avand in vedere frecventa tot mai crescuta a acestei infectii si deci, rezistenta tot mai mare a acesteia la diverse antibiotice ce alcatuiesc schemele terapeutice, la Saptamana Europeana de Gastroenterologie (UEGW) 2008 s-au luat in discutie noi posibilitati de tratament pentru infectia cu Helicobacter.
Astfel, ca prima intentie, se pare ca in unele tari, mai ales in care Claritromicina este des folosita pentru tratarea infectiilor respiratorii (printre care si Romania) dezvoltandu-se astfel rezistenta, se poate folosi doar Amoxicilina ca singur antibiotic pentru 5 zile ulterior pacientul primind Claritromicina in asociere cu Tinidazol sau Metronidazol pentru inca 5 zile. Dozele raman aceleasi pentru ambele antibiotice.
A doua linie de tratament clasica (qvadrupla terapie) este in general destul de greu de tolerat deoarece apar numeroase reactii adverse, majoritatea digestive, atat la Metronidazol cat si la Tetraciclina. Astfel, mai nou se poate folosi tripla terapie care utilizeaza Levofloxacina ca antibiotic, mult mai usor de tolerat digestiv.
POSIBIL VACCIN CONTRA HELICOBACTER PYLORI
Expert review of vaccines a publicat in numarul din august rezultatele mai multor echipe de cercetatori a caror scop este de a creea un vaccin eficient contra bacteriei Helicobacter pylori. Necesitatea fabricarii unui astfel de vaccin a reiesit ca urmare a numarului foarte mare de persoane infectate, a rezistentei in crestere la tratamentul antibiotic clasic si a complicatiilor deloc de neglijat ce rezulta din aceasta infectie gastrica (cancer gastric, limfom gastric). Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca exista posibilitatea realizarii vaccinului antiHelicobacter ( se pare ca cel mai eficient ar fi cel cu administrare intramusculara) , urmand sa fie verificat prin trialuri la om.
TRANSPLANTUL INTESTINAL
Date promitatoare au fost publicate in septembrie 2009 in revista New England Journal of Medicine cu privire la transplantul intestinal in Statele Unite, relevandu-se faptul ca in 2008, in centrele specializate s-au efectuat 185 astfel de transplante, supravietuirea la 1 an fiind de peste 90 %.
Indicatia pentru tansplantul de intestin subtire este reprezentata de insuficienta intestinala ireversibila care : 1. prezinta complicatii ale nutritiei parenterale, 2. prezinta o slaba calitate a vietii, 3. prezinta risc de mortalitate crescut daca nu se efectueaza transplantul (neoplasm de intestin subtire, obstructie intestinala).
Indicatiile insa sunt inca destul de controversate.
Tipuri de transplant intestinal:
- izolat (doar jejunul si ileonul sunt transplantate)
- compus (transplant dublu, de ficat si duoden plus tract biliar)
- multivisceral (se transplanteaza ficatul, stomacul, duodenul, intestinul, pancreasul si eventual colonul si chiar rinichiul)
Complicatiile postoperatorii cele mai frecvente sunt:
- chirurgicale
- rejetul grefei
- infectiile
- disfunctia grefei
Totusi, pe lotul studiat, 80% din pacientii transplantati au prezentat o calitate a vietii mult crescuta dupa transplant, fara a necesita nutritie parenterala.
NOUTATI DESPRE STEATOZA HEPATICA
La cel mai recent congres al AASLD (Asociatia America pentru studiul bolilor hepatice), din 10.2009, au fost prezentate mai multe studii privind tratamentul cel mai eficient pentru steatoza hepatica, stiindu-se ca nu exista inca un tratament standard pentru aceasta.
Problema principala legata de steatoza hepatica este posibilitaea evolutiei acesteia spre steato-hepatita si apoi chiar la ciroza, 15% din pacientii cu inflamatie asociata ficatului gras (steato-hepatita) evoluand spre ciroza, chiar in conditiile lipsei consumului de alcool sau infectiei si cu virusuri hepatitice (B sau C). Din nefericire, steatoza hepatica este o afectiune din ce in ce mai frecventa datorita alimentatiei hipercalorice si dezechilibrate, asociindu-se astfel si cu obezitatea si diabetul zaharat.
Un studiu prezentat la acest congres a concluzionat ca administrarea de vitamina E (antioxidant) pe o perioada indelungata (2 ani) la pacientii cu steato-hepatita nonalcoolica, a dus la scaderea semnificativa a inflamatiei hepatice si a protejat pacientii de evolutia spre fibroza, deci ciroza insa nu a protejat contra insulino-rezistentei, pasul primar catre diabet, asa cum o face Pioglitazona (Actos).
Email : db@gastromed.ro