OBEZITATEA- CAUZE SI REMEDII
Intampinand ziua de 22 mai-ziua obezitatii, vom descrie in cele ce urmeaza caracteristicele cele mai importante ale acestui flagel mondial si vom pune accent pe datele mai putin cunoscute sau problemele noi aparute legate de aceasta afectiune.
Cuprinsul articolului:
1. Definitie
2. Clasificare
3. Frecventa in lume
4. Cauze
5. Clinica- complicatii
6. Analize importante
7. Tratament igieno-dietetic
8. Tratament medicamentos
9. Tratament endoscopic
10. Tratament chirurgical
11. Obezitatea la copil
12. Obezitatea la tinerii sub 30 de ani- frecventa, cauze, complicatii pe termen lung
13. Obezitatea si sarcina- inaintea sarcinii, dupa sarcina
14. Sdr metabolic, DZ, PCOS
1. Definitie- World health organization (OMS-organizatia mondiala a sanatatii) apreciaza obezitatea ca fiind acumularea de tesut adipos in exces, termenul derivand din latina (obesus= gras), insa cat anume reprezinta grasime in exces variaza extrem de mult functie de sex, varsta, distributia acesteia, astfel incat la nivel international s-au dezvoltat formule si tabele pentru clasificarea masei corporale. Obezitatea este de fapt o afectiune cronica si cei suferinzi trebuie tratati ca atare, nu stigmatizati. Mai mult, evolueaza cu recaderi, adica dup ace s-a reusit scaderea ponderala, in mod frecvent se produce revenirea la kilogramele initiale sau chiar mai mult, daca nu se mentine un stil sanatos de viata PERMANENT.
2. Clasificare- Astfel, cea mai raspandita formula de calcul este BMI (body mass index)= IMC (indicele de masa corporala)= greutatea in Kg/ inaltimea in metri la patrat ce se coreleaza cu % de grasime al unui corp dat.
IMC optim, ce corespunde unei persoane cu greutate normala pentru varsta, inaltimea si sexul ei este cuprins intre 23 si 25.
Supraponderabilitatea incepe de la un IMC de 25 si pana la 30.
Peste 30 se considera ca persoana respectiva este obeza, putandu-se incadra in una din cele 3 clase:- obezitate grad I: IMC 30-35
- obezitate grad II: IMC 35-40
- obezitate grad III: IMC> 40
Aceasta clasificare nu este importanta neaparat din motive estetice, ci prin prisma corelatiei cu riscul de a apare afectiuni grave, potential mortale, cu cat IMC-ul este mai mare.
Tesutul adipos se depune diferit la fiecare persoana, in functie de sex, mostenirea genetica, varsta, efortul fizic depus, interventii chirurgicale, boli endocrine sau de alt organ. Astfel, femeile depun mai ales pe solduri si coapse, luand adesea aspectul figurinelor de lut reprezentand fertilitatea in antichitate-obezitate denumita tip ginoid (feminin). Barbatii depun in schimb, mai ales la nivelul abdomenului si, din nefericire, acest lucru se coreleaza cu un risc crescut de boli cardiovasculare grave-obezitate tip android.
In ajutorul stabilirii riscului de complicatii severe vine si masurarea circumferintei taliei, ce se coreleaza cu riscul cardiovascular (sansa de a face hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident cerebral vascular, etc) adica riscul creste cu cat valoarea circumferintei taliei este mai mare de 88 cm la femei si 102 la barbati, fiind vorba deci despre obezitatea abdominala.
3. Frecventa- Am ales sa scriu mai multe despre obezitate, desi exista un articol si in cadrul rubricii boli digestive, deoarece frecventa este in continua crestere in lume, atat in tarile puternic cat si in cele mediu dezvoltate, devenind o pandemie ( boala cu raspandire mare pe intreg globul) iar problema principala nu este aspectul estetic, ci complicatiile severe si numeroase, ce implica costuri extrem de ridicate din partea sistemului sanitar, desigur in functie de resursele fiecarei tari. Mai ingrijorator este cresterea numarului de cazuri de obezitate la copii si adolescent, cu implicatii medicale grave pe termen lung. Cum de s-a ajuns la aceasta situatie, in care aproape 50 % populatie este fie supraponderala, fie obeza?
4. Cauzele obezitatii- pentru obezitatea primara, adica cea la care nu s-a decelat vreun factor determinant de ordin medical, cauza este cea pe care ne-o provocam de fapt noi singuri, mancand mai mult decat consumam prin efortul fizic zilnic
-pentru obezitatea secundara, diverse afectiuni- endocrinologice, cerebrale, renale si chiar anumite tratamente pentru alte afectiuni (corticoizii), sunt cauzele ce duc la exces ponderal iar tratarea bolii de baza , daca este posibila,are ca urmare revenirea la o greutate normala
Din pacate, marea majoritate a cazurilor de obezitate nu au la baza o boala endocrina sau de alt tip, ci se datoreaza supraalimentatiei combinata cu lipsa efortului fizic. Este adevarat ca un mic procent din pacientii obezi, in special din cei cu obezitate severa, au anumite modificari genetice ce favorizeaza excesul ponderal dar vorbim de un procent de aproximativ 5%. Totusi, endocrinologii sau nutritionistii care trateaza pacienti obezi, trebuie sa excluda orice cauza de obezitate secundara inainte de a prescrie regimul igieno-dietetic personalizat.
5. Clinica- complicatiile obezitatii- clinica consta de fapt dintr-o suma din ce in ce mai mare de complicatii vizand aproape toate organele din corpul uman, astfel obezitatea devenind o boala sistemica. Vom enumera in cele ce urmeaza care sunt efectele excesului ponderal marcat si indelungat asupra omului:
- Afectare cardiovasculara- cea mai importanta, fiind cu potential mortal- hipertensiune arterial, cardiopatie ischemica, ateroscleroza afectand rapid si sever un teritoriu arterial foarte vast, cardiomiopatie, varice membre inferioare cu tromboflebita superficiala/profunda, diverse aritmii cardiace produse de ateroscleroza coronariana avansata
- Afectare sistem nervos central- accident vascular ischemic sau hemoragic priin afectarea vaselor cerebrale
- Afectare gastro-intestinala- hernia hiatala, litiaza biliara, colesteroloza cu diskinezie biliara, steatoza hepatica, steatohepatita non—alcoolica, esofagita de reflux, constipatie cronica cu hemoroizi si toata suita lor de complicatii ( tromboza), fisuri anale, abcese perianale
- Afectare respiratorie- sleep-apnea (oprirea spontana pe durata de secunde a respiratiei), cresterea riscului de infectii respiratorii sau astm bronsic
- Cresterea riscului de cancer: colonic, vezica biliara, esofag, intestin subtire, pancreas, san, uter, prostata
- Afectare metabolica- diabet zaharat, cholesterol si trigliceride crescute, guta
- Afectare aparat reproducator- infertilitate, ovare polichistice, avorturi spontane, hipofunctia testiculara
- Afectare osteo-articulara- lombosciatica, hernie de disc, artroza genunchi sau sold
- Afectare in cursul sarcinii si nasterii- hipertensiune de sarcina, diabet zaharat la mama obeza, fat mare cu nastere dificila
- Afectare dermatologica- prin frecarea pliurilor stranse apar infectii fungice denumite intertrigo, celulita, infectarea foliculilor pilosi cu aparitia abceselor
- Risc crescut in cazul interventiilor chirurgicale, chiar si pentru cele minore, datorita riscului anestezic ridicat si recuperarii dificile prin cresterea riscului de tromboze venoase profunde datorita imobilizarii la pat, infectarea plagii chirurgicale si chiar emboliei pulmonare prin migrarea unui cheag sangvin de la tromboza venoasa in plaman; hernia ombilicala
- Afectare psihiatrica- depresie, atat datorita excesului ponderal in sine cat si aspectului disgratios dupa scaderea in greutate (dar care poate fi rezolvat prin chirurgia plastica)
6. Analize importante- Desi excesului ponderal nu i se da atentia cuvenita de catre toti cei afectati de ea, trebuie subliniat faptul ca obezitatea de lunga durata produce, odata cu inaintarea in varsta (mai ales dupa 45-50 de ani) complicatii numeroase si severe care pot duce chiar la moarte, de cele mai multe ori subita.
In plus, trebuie cautate eventualele cauzele secundare cele mai frecvente ale obezitatii pentru un tratament cat mai eficient la acestei maladii.
Analizele cele mai obisnuite si care se pot face gratuit, prin biletele decontate de catre casa de asigurari, in marea lor majoritate, sunt:
-hemoleucograma, sideremia (fierul sangvin care poate indica in corelatie cu o hemoglobin scazuta daca exista anemie feripriva ce ridica suspiciunea de afectiune digestive sangeranda macroscopic/microscopic cum ar fi: ulcer, gastrita, cancer gastric sau colonic)
-probele hepatice ce evalueaza afectarea ficatului de catre depunerea de grasime la nivelul acestuia in eventual asociere cu consumul de alcool sau infectii virale hepatitice: TGP, TGO, GGT, FAL, bilirubina totala si fractiile acesteia, AgHBs, antiVHC, proteinele totale, albumina, electroforeza proteinelor
-probele renale: uree, creatinina
-probele metabolice: glicemia, colesterol cu fractiile sale (HDL= colesterolul bun si LDL=colesterolul rau), trigliceridele, acidul uric, eventual hemoglobina glicozilata daca glicemia are valori peste limita (HbA1c=indica riscul de complicatii diabetice si durata mare de timp cat glicemia a depasit pragul maxim normal)
-probele endocrinologice: TSH, calciu total si ionic, magneziu
-masurarea TA (tensiunii arteriale), frecventei cardiace (puls), efectuarea unei electrocardiograme (EKG)
-efectuarea unei ecografii abdomino-pelvine
Daca unele din aceste investigatii de baza a starii de sanatate deceleaza modificari, medicul specialist internist, gastroenterolog, nutritionist sau endocrinology va recomanda si investigatii specifice. De exemplu daca pe EKG se evidentiaza anomalii, medical internist poate directiona pacientul catre cardiolog, care poate recomanda efectuarea unei ecografii cardiace, a unei ecografii Doppler de carotide si, in functie de problemele evidentiate de aceste investigatii, extinderea analizelor chiar cu coronarografia.
7. Tratamentul igieno-dietetic al obezitatii primare- In 2008, un grup extins de medici din toate domeniile conexe studiului obezitatii, au publicat in Jurnalul European al Obezitatii un ghid cu privire la tratamentul acestei afectiuni, in care exista unele deosebiri fata de tratamentul existent in Statele Unite, dar liniile generale sunt aceleasi.
Trebuie retinut ca tratamentul recomandat de medici este stratificat in functie de gradul obezitatii si prezenta/absenta complicatiilor.
· Astfel, daca obezitatea este de gradul I si nu exista complicatii, este suficienta dieta si exercitiul fizic.
· Daca obezitatea este grad I+ complicatii sau gradul II, indiferent daca asociaza sau nu complicatii, trebuie combinat regimul cu efortul fizic si cu tratamentul medicamentos pentru a se obtine rezultate (scadere ponderala si reducerea riscului cardiovascular).
· La cei cu obezitate grad III, cel mai probabil liniile terapeutice de mai sus nu vor fi suficiente, impunandu-se tratamentul chirurgical (laparoscopic sau clasic in functie de complicatiile existente si de experienta centrului respectiv).
DIETA- Avand in vedere ca literatura abunda in date stiintifice cu privire la ce alimente sunt permise si interzise, cat anume din greutate sa se piarda si in cat timp astfel incat scaderea ponderala sa fie optima, cred ca mai util ar fi sa dam exemple de regimuri relativ usor de mentinut pe o perioada indelungata. Ce trebuie retinut foarte clar este ca dietele stricte ce promit o scadere ponderala rapida in 1-2 saptamani nu sunt benefice pentru sanatate si nici nu ajuta organismul sa mentina reducerea in greutate dupa terminarea regimului. Din practica noastra, cred ca dieta combinata cu un minim de exercitiu fizic sunt solutiile ce se adreseaza masei mari de populatie din Romania, multe persoane devenind supraponderale in ultimii ani datorita meselor neregulate luate de obicei seara si lipsei de timp pentru efort fizic. Aceste diete se adreseaza celor fara boli grave asociate sau cauzate de obezitate si care nu au afectiuni endocrinologice.
Un regim relativ usor, indicat in supraponderabilitate si obezitatea de gradul I este cel recomandat de catre endocrinologi si care poate fi tinut initial pentru 2 saptamani in combinatie cu miscare usoara (plimbari zilnice sau la 2 zile timp de 30 minute):
Ziua 1- micul dejun- o ceasca cafea sau ceai negru fara zahar sau indulcitori artificiali
-gustare- 2 oua fierte tari cu o rosie si 250 grame spanac fiert
-pranz- 200 grame friptura vita slaba cu salata verde asezonata cu o lingurita ulei masline si suc natural de lamaie
Ziua 2- micul dejun- aceeasi ceasca cafea sau ceai
-gustare- 100 grame sunca Praga (eventual desarata pentru cei cu probleme de tensiune arterial) cu o cutie iaurt de 250 grame
-pranz- 200 grame friptura vita slaba cu aceeasi salata
Ziua 3-micul dejun- ceasca cafea sau ceai cu o felie paine prajita
-gustare- un ou fiert tare cu un morcov ras si 250 grame branza vaci slaba
-pranz- o cutie iaurt slab 250 grame si 200 ml suc portocale natural
Ziua 4-micul dejun- un morcov ras stropit cu suc natural de lamaie
-gustare- 200 grame peste slab fiert (cod de exemplu) asezonat cu suc natural de lamaie si o lingurita unt
-pranz- 200 grame friptura vita slaba cu salata broccoli sau telina rasa
Ziua 5-micul dejun- ceasca de cafea sau ceai cu o felie paine prajita
-gustare- 100 grame sunca Praga cu salata verde sau varza rosie
-pranz- o cana umpluta cu telina fiarta cubulete, o rosie si un fruct (un mar mediu sau o portocala medie sau doua mandarine sau 100 grame ananas proaspat sau o banana mica sau 200 grame capsuni sau 400 grame pepene verde)
Ziua 6-micul dejun- ceasca cafea sau ceai
-gustare- 250 grame branza vaci slaba cu o felie paine prajita si 10 masline
-pranz- 250 grame pui fiert (fara pielita) cu salata verde
Ziua 7-micul dejun- ceasca cafea sau ceai
-gustare- apa 1-2 litri
-pranz- 200 grame peste slab facut la gratar cu lamaie si un mar mediu
Ziua 8-micul dejun- ceasca cafea sau ceai
-gustare- doua oua fierte tari cu o rosie
-pranz- 200 grame friptura vita slaba cu salata verde sau varza
Ziua 9-micul dejun- ceasca cafea sau ceai
-gustare- 100 grame sunca Praga si 200 grame lapte batut
-pranz- 200 grame friptura vita slaba cu salata de rosii si castraveti (asezonata cu suc lamaie natural si o lingurita ulei masline)
Ziua 10-micul dejun- ceasca cafea sau ceai cu o felie paine prajita
-gustare- trei rosii cu 100 grame branza slaba de vaci si o felie paine prajita
-pranz- o cana telina fiarta taiata cubulete, o rosie si un fruct
Ziua 11-micul dejun- ceasca cafea sau ceai cu o felie paine prajita
-gustare- un ou fiert cu un morcov ras si 250 grame branza vaci slaba
-pranz- 250 grame iaurt degresat si 200 ml suc natural de portocale
Ziua 12- micul dejun- un morcov ras cu suc natural de lamaie
-gustare- 200 grame cod fiert cu suc natural de lamaie si o lingurita unt
-pranz- 200 grame friptura vita slaba cu salata telina sau conopida fiarta
Ziua 13-micul dejun- ceasca cafea sau ceai cu o felie paine prajita
-gustare- doua oua fierte tari cu un morcov ras asezonat cu suc natural de lamaie
-pranz- 250 grame pui fiert cu salata verde
Ziua 14-micul dejun- un fruct mediu cu o felie paine prajita si o ceasca cafea sau ceai
-gustare- o cana broccoli sau conopida fiarta cu un sfert de cana de cascaval ras si un sfert de cana de pesmet
-pranz- 125 grame branza slaba de vaci cu 2-3 fructe dimensiuni medii
Dupa cum observati, regimul foloseste alimente pe cat posibil neprocesate industrial pentru a se evita aditivii si caloriile ascunse in sucuri si lichide conservante. Pentru un plus de gust se pot folosi la asezonare piperul, ierburile aromatice, usturoiul, ceapa, ardeiul iute si putina sare pentru cei fara probleme de hipertensiune sau retentie hidrosalina. La fel, pentru cei cu tulburari digestive gen intestin iritabil, legumele si fructele crude vor fi inlocuite cu varianta fiarta sau preparata la abur.
Pentru cei care nu tolereaza lipsa unei cine, pot manca seara ½ ananas proaspat sau 1 cana cu fructe padure (se gasesc congelate la supermarket).
Mai jos gasiti un exemplu de dieta pentru cei cu probleme digestive tip intestin iritabil sau sindrom dispeptic:
· Exemple de mic dejun (400-500 kcal):
- 1 felie paine cu tarate sau paine hipocalorica (se gaseste ca atare la supermarket) unsa cu 100 g branza Philadelphia light sau branza vaci degresata+/- 1 pahar suc portocale fara zahar+ daca se doreste,1 cafea fara zahar sau 1 cana ceai cu 1 lingurita miere si lamaie
SAU
- Cereale fara ciocolata amestecate cu lapte degresat 1,5% 250 ml+ 1 cafea fara zahar
SAU
- 1 felie paine hipocalorica unsa cu 2 lingurite jeleu+ 1 cana lapte degresat 1,5%+1 cafea fara zahar
· Exemple de gustare ora 11 (100-150 kcal):
- ½ punga pufuleti (continutul caloric /punga este de 250 kcal)
SAU
-1/2 punga pop-corn facut fara unt sau exces de sare
SAU
-1 iaurt degresat mic
· Exemple de pranz (ora 15 sau la aprox 4 ore de la gustare) (500-400 kcal):
-supa la plic mic Knorr( se poate pune pana la aprox 300 ml apa fiarta)+ 1 felie paine hipocalorica unsa cu 100 g Philadelphia light sau branza vaci degresata+ 1 cana suc portocale fara zahar+ 1 cafea fara zahar
SAU
-200 g piept pui (gratar sau fiert sau la tigaie fara ulei si fara piele) SAU 150 g vita fiarta SAU 200 g curcan fiert+ salata ( morcov fiert+ 1 cartof mic+ rosii fierte decojite+ 1 lingurita ulei masline+ lamaie)+ 1 felie paine tarate+ 1 cafea fara zahar
SAU
- 200 g file peste slab (pastrav, stiuca, pangasius, cod) facut in folie la abur sau pe gratar+ lamaie+ salata morcovi fierti cu putina margarina sau ciuperci la gratar+ 1 cafea fara zahar
SAU
-100 g orez brun fiert cu 10 ml ulei masline si verdeturi+ ciuperci la gratar+ lamiae+ 1 mar mediu copt sau 100 ml compot fructe
SAU
-100g paste fierte+ 50 ml bulion rosii+ busuioc+ 1 mar mediu copt sau 100 ml compot fructe
· Exemple de gustare ora 19 (la aprox 4 ore de la pranz) (150-200 kcal)
- Aceleasi de la pranz dar cantitatile de carne vor fi mai mici cu 100 g alternativ si fara cafea
SAU
- 1 punga pufuleti sau pop-corn fara ulei sau sare in exces
SAU
- 1 iaurt mare degresat
SAU
-200 ml compot fructe
SAU
-1 mar mediu copt
Daca stati mult la serviciu si ajungeti acasa la ora 18-19, atunci mesele se vor imparti astfel:
-mic dejun
-gustare ora 11
-gustare ora 15
-pranzul sau cina la ora ajungerii acasa (deci se va renunta la una din mesele principale)
- medicamentele existente pe piata la ora actuala sunt putine si cu eficienta limitata, insa asociindu-le cu modificarea stilului de viata, sunt utile pentru scaderea in greutate a persoanelor cu obezitate de gradul I sau II, deci reducerea riscului de boli cardiovasculare
- in SUA sunt aprobate 4 tipuri de medicamente insa doar 2 sunt mai eficiente pentru scaderea in greutate. Acestea sunt:
* Sibutramina (Meridia ca denumire comerciala in SUA si Lindaxa in Romania)- in doza de 5 pana la 15 mg/zi, durata tratamentului fiind limitata la maxim 18 luni datorita in principal reactiilor adverse (hipertensiune arteriala, tahicardie)
* Orlistat (Xenical, Allli-se gasesc sub aceste denumiri si in Romania)- in doza de 60-120 mgx3/zi la mese, timp de pana la 24 luni, determina in principal ca reactie adversa principala scaune uleioase deoarece impiedica absorbtia grasimilor din alimentatie
- inafara medicatiei psecifice scaderii ponderale, pacientii obezi necesita tratament pentru o serie larga de complicatii ale obezitatii -hipertensiune arteriala, diabet zaharat (Metforminul are efecte bune), tulburari psihice, cardiopatie ischemica, etc
9. tratamentul endoscopic- reprezinta o alternativa nou dezvoltata la chirurgia clasica, avand mai putine reactii adverse ca aceasta si largind paleta de indicatii (se poate adresa si persoanelor cu IMC <40)
-cel mai cunoscut tratament endoscopic este montarea balonului intragastric- procedura reversibila (se scoate dupa aprox 6 luni), aprobata in Europa si Canada dar nu si in SUA. Se poate adresa pacientilor cu IMC > 27 dar si celor cu IMC> 40 (obezitate morbida) ca solutie pre-chirurgie clasica (reducand astfel complicatiile amenintatoare de viata ce pot apare in cazul operatiei clasice la un pacient superobez). Practic, se introduce prin endoscopie superioara (cu sedare) un balon de silicon, dezumfalt, in stomac si apoi se umple cu 400 pana la 700 ml ser fiziologic sau aer; balonul plutind apoi liber in sucul gastric dar neputand trece in duoden datorita marimii. Consecinta existentei acestui balon intragastric este senzatia de satietate ce va apare mai rapid, drept urmare portiile vor fi considerabil mai mici. Studiile au demonstrat ca scaderea ponderala folosin balonul intragastric a fost de aprox 35% fata de 50% prin bandare si 65% prin chirurgie clasica.Probl;ema este ca, dupa indepartarea balonului, pacientii vor putea manca la fel ca inainte, insa, de obicei, ei sunt obisnuiti cu portiile mai mici, astfel ca, avand putina disciplina, se poate mentine greutatea nou dobandita.
- o metoda nou imaginata ce foloseste tot endoscopia se numeste EndoBarrier- in principiu se introduce o "maneca" din silicon ce tapeteaza duodenul si jejunul, creand o bariera mecanica, impiedicand absorbtia principiilor nutritivi. Dispoztivul se poate mentine 3-6 luni, are putine reactii adverse si poate produce o scadere ponderala de pana la 20% din exces. Actual este in stadiul de cercetare.
- procedura TOGA (transoral gastroplasty)- alta metoda nou creata de cercetatorii americani, foloseste gura ca mijloc de introducere in stomac a dispozitivului necesar micsorarii acestuia din interior, cu ajutorul staplerelor (capselor). Nerecurgandu-se la chirurgica clasica, complicatiile postprocedura vor fi mult mai mici. Metoda este folosita in trialuri clinice la pacienti cu IMC cuprins intre 35 si 55.Actual este tot in stadiul de cercetare.
- Stomaphyx si transoral ROSE- proceduri recent imaginate pentru mentinerea scaderii ponderale la pacientii obezi care deja au fost supusi unei interventii chirurgicale clasice si care au reinceput sa ia in greutate. Aprox 15-20% din acesti pacienti reincep sa cresca ponderal in 3-5 ani de la interventie deoarece punga gastrica si stoma (legatura dintre noul stomac si intestin) se largesc, permitand ingestia unei cantitati din ce in ce mai mari de alimente. Pentru a nu supune pacientii unei noi operatii clasice au fost realizate aceste 2 noi metode. Stomaphyx reprezinta ingustarea stomacului din interiorul acestuia prin crearea de pliuri ce micsoreaza volumul , pliuri formate prin suctiunea unei parti de mucoasa in canalul endoscopului si apoi legarea acesteia sub forma de pliu , printr-un dispozitiv special aflat la capatul endoscopului. Transoral ROSE (Restorative obesity surgery) reprezinta metoda prin care se ingusteaza stoma, prin coasere, folosindu-se tot un device atasat endoscopului. Ambele metode sunt folosite in SUA, fiidn aprobate de FDA; scaderea ponderala fiind de aprox 30% din exces.
10. tratamentul chirurgical- chirurgia clasica aplicata persoanelor obeze cu scopul scaderii in greutate se numeste chirurgie bariatrica si produce pierdere ponderala prin modificarea aspectului normal al tubului digestiv
- indicatiiile sunt reprezentate de IMC>40 ; IMC>35 cu complicatii ale obezitatii ; lipsa de raspuns la dieta combinata cu tratamentul medicamentos
- scaderea ponderala este benefica la persoanele obeze deoarece scade hipertensiunea, valorile glicemiei si sleep-apnea, reducand astfel riscul de mortalitate
- procedurile folosite sunt:
* inelul gastric (adjustable gastric band)- se introduce laparoscopic un inel in jurul partii superioare a stomacului care se poate largi sau micsora cu ajutorul unui rezervor montat subcutanat in care se injecteaza ser fiziologic. Un mare studiu efectuat in Suedia a demonstrat eficienta metodei, la 8 ani dupa interventie scaderea ponderala s-a mentinut la peste 50% din valoarea initiala, complicatiile postoperatorii fiind mici
* gastroplastia (gastric staplig, sleeve gastroplasty)- metoda recent imaginata, creeaza ingustarea stomacului prin rezectia unei parti a acestuia sub forma de maneca (sleeve)
* bypass gastric- procedura de mare anvergura chirurgicala, creeaza suntarea unei mari parti a stomacului si a duodenului, astfel alimentele ajungand direct in intestinul subtire, impiedicand absorbtia unui procent mult mai mic de principii nutritive. Aceasta procedura determina o scadere onderala mai mare decat inelul gastric, insa are mai multe complicatii postoperatorii
* diversiune biliopancreatica- se creeaza tot un sunt pentru alimente, scazand absorbtia lor
- problemele principale legate de tratamentul chirurgical al obezitatii sunt reprezintate de faptul ca nu se poate utiliza pentru toti obezii (mai ales cei cu multiple complicatii au risc mare de mortalitate postoperatorie), depinde foarte mult de experienta chirurgului, exista numeroase complicatii postoperatorii ce pot duce chiar la decesul pacientului
11.obezitatea la copil- frecventa in crestere mai ales in tarile Europei de Est inclusiv Romania, datorita modificarii semnificative a stilului de viata (referindu-ne atat la dieta tip fast-food cat si la lipsa activitatii fizice). Un stiudiu efectuat in SUA intre 2003-2006 a evidentiat ca 16% din copiii intre 2 si 19 ani sunt obezi. Acesti copii vor deveni in marea lor majoritate adultii obezi de maine, riscul de a dezvolta boli cardiovasculare mortale (infarct miocardic, accident vascular cerebral) crescand exponential. Un studiu american din 2010 a relevat faptul ca 37% din baietii obezi si 50% din fetele obeze vor deveni adulti cu obezitate morbida (IMC>40).
- IMC normal la copil se calculeaza folosindu-se grafice functie de varsta si sex si nu se foloseste clasificarea de la adulti deoarece procentul de grasime la copii variaza cu varsta si sexul
-supraponderabilitatea este definita ca un IMC intre percentila 85 si 95 din graficul specific pentru varsta si sexul copilului respectiv iar obezitatea - IMC peste percentila 95
-copilul obez va avea aproximativ aceleasi riscuri de a apare complicatii ca si adultul- hipertensiunea arteriala, colesterol marit, risc boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 2, sleep-apnea, astm, afectarea articulatiilor, steatoza hepatica, litiaza biliara, reflux gastro-esofagian, probleme psihosociale
- tratamentul obezitatii se refera in special la dieta si exercitiu fizic, insa pentru copil nu se doreste scaderea ponderala deoarece este in crestere, ci stoparea sau macar incetinirea cresterii in greutate, astfel incat greutatea sa devina la un moment dat normala pentru varsta si sexul lui, scopul principal fiind acela de a nu deveni un adult obez. Dieta inseamna fast-food cat mai rar, ca si sucuri din comert si dulciuri, grasimi putine (de exemplu lapte degresat dupa varsta de 2 ani, excludere prajeli si mezeluri sau sosuri). Dieta trebuie mentinuta atat acasa cat si la scoala. De asemenea, trebuie incurajat exercitiul fizic. Suportul familiei este extrem de important.
- problema esentiala a obezitatii la copil este reprezentata de cumularea riscurilor pentru diverse boli grave la varsta adulta. Copii obezi au sanse mai mari de a deveni adulti obezi decat cei cu greutate normala si de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet si unele forme de cancer.
12.obezitatea la tinerii sub 30 de ani- frecventa este de asemena in crestere inclusiv in Romania, pe de o parte deoarece multi din acesti tineri sunt copii obezi care s-au mentinut astfel la varsta adulta iar pe de alta parte, tineri care odata erau cu greutate normala au devenit obezi
- cauzele instalarii obezitatii la persoanele tinere care nu aveau probleme de greutate pana in urma cu aprox 10 ani sunt multiple: schimbarea obiceiurilor alimentare prin explozia de produse procesate de pe piata dar si prin lipsa timpului necesar prepararii unei mancari "ca la mama acasa"; scaderea exercitiului fizic prin tehnologizarea excesiva si la fel, prin lipsa timpului (chiar daca vrem sa facem miscare nu ne permitem sa pierdem timpul mergand in parc sau la sala); presiunea impusa de mass-media asupra femeilor in special prin prezentarea unui ideal dificil de atins ceea ce conduce la tulburari psihologice majore
- in practica mea medicala am consultat in ultimul timp din ce in ce mai multi pacienti sub 30 de ani ce prezentau afectiuni care erau apanajul celor de peste 50 ani in urma cu 20 de ani, boli ce semnifica faptul ca acesti pacienti aveau exces ponderal de mult timp, ce a permis dezvoltarea complicatiilor obezitatii: hipertensiune arteriala, diabet zaharat tip 2, cardiopatie ischemica, litiaza biliara, steatoza hepatica cu cresteri ale transaminazelor. Fiind tineri, aceste boli au timp sa se agraveze pe parcursul vietii pacientilor, astfel, cand acestia vor fi ajuns la 40-45 de ani, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau diversele forme de cancer vor fi foarte frecvente
- daca acesti tineri ar putea da dovada de vointa, schimbandu-si stilul de viata, atunci simpla scadere in greutate va rezolva in majoritatea cazurilor hipertensiunea arteriala si restul afectiunilor determinate de obezitate, nemaifiind nevoiti apoi sa continue vreu tratament medicamentos
Email : db@gastromed.ro