Anunturi Stiri de ultima ora
Coordonator medical
Dr. Dana Bucur medic specialist gastroenterologie competenta in ecografie abdominala si endoscopie digestiva. Vezi C.V.

antimucegai.ro

Metoda de eliminare a mucegaiului prin micro nebulizare

factori favorizanti steatoza hepatica
steatoza hepatica simptome digestive si semne digestive
bolile gastrointestinale
steatoza hepatica metode de investigare
recomandari practice
gastroenteorologie contact
Recomanda acest articol unui prieten

Urgente digestive frecvente


 

Ne vom referi in cele ce urmeaza la urgentele minore, care in multe cazuri pot fi rezolvate la domiciliu, fara a mai fi nevoie sa ajungem la medic. E drept ca, uneori, acestea pot ascunde sau se pot transforma in urgente majore, de aceea trebuie sa fim atenti la aparitia simptomelor de alarma, adica a celor care atentioneaza ca ceva grav se intampla si trebuie sa consultam neaparat un specialist.

Urgentele majore (hemoragiile digestive, pancreatita acuta, decompensarea cirozei, abdomenul acut, colecistita acuta, diverticulita, enterocolitele infectioase, hepatita acuta, infarctul intestino-mezenteric) sunt tratate la capitolele respective, ideea principala fiind ca aceste afectiuni evolueaza cu simptome de alarma, progresiv spre agravare si trebuie tratate doar de medic, la spital.

Simptomele de alarma sunt urmatoarele:
- Febra peste 38 grade Celsius
- Varsaturile in cantitate mare, frecvente, care nu cedeaza la antiemetice (Metoclopramid sau Motilium)
- Scaderea mare in greutate in timp scurt, cu lipsa poftei de mancare
- Disfagia, adica inghitirea cu dificultate a alimentelor, de obicei cele solide trec mai greu la inceput, apoi pacientul ajunge sa poata inghiti numai semisolide iar in final trec doar lichidele
- Varsaturile cu sange, indiferent daca e proaspat (rosu aprins) sau digerat (negru, ca un zat de cafea)
- Durerea abdominala continua, necalmata de antalgicele uzuale (Algocalmin, piafen), extrem de intensa (ca un cutit) sau care apare si noaptea, sculand pacientul din somn
- Sangerarea pe fund, fie cu sange rosu, fie cu sange partial digerat (visina-putreda denumit hematochezie), fie digerat (scaun negru, lucios, moale, mirosind a sange denumit melena)
- Constipatia recenta la o persoana care avea scaun regulat anterior, mai ales daca are peste 50 de ani sau are antecedente de cancer colonic in familie
- Diareea cu numeroase scaune, mai ales daca apar si noaptea sau sunt de volum mare, cu multa apa sau cu mucus, sange si puroi
- Absenta eliminarii gazelor pe fund iar apoi si a scaunului, cu dureri abdominale si marirea acestuia

Ne vom ocupa insa de simptomele ce apar frecvent in afectiuni usoare ale aparatului digestiv, cu mentiunea, inca o data, ca rezistenta lor la tratamentul uzual, agravarea lor sau aparitia simptomelor de alarma trebuie sa ne indrume de urgenta la medic!

1. GREATA- apare intr-o multitudine de boli, nu neaparat gastrointestinale (vezi capitolul simptome) dar si in dispepsia functionala (vezi capitolul stomac), intoxicatiile alimentare sau in indigestii. In sindromul dispeptic se asociaza frecvent cu durerile in capul pieptului (epigastru) sau balonarile si poate fi declansata de prezenta bacteriei Helicobacter pylori, ce se cantoneaza numai la nivelul mucoasei gastrice si este responsabila de o varietate de afectiuni . Daca greata apare dupa consumul de alimente perisabile este vorba de o toxiinfectie sau intoxicatie, prima insemnand ca exista atat bacterii cat si toxinele acestora in intestin iar a doua ca exista doar toxinele microorganismelor. Daca avem greata dupa o masa copioasa , eventual stropita cu alcool se poate sa facem indigestie, nu neaparat pancreatita acuta. Daca simptomele nu sunt severe, nu evolueaza spre agravare in ore si nu apar simptomele de alarma, atunci putem incerca sa asociem la regimul in principal hidric, un protector gastric eficient de tipul Famotidinei 40 mg/zi sau Omeprazolului 20 mg/zi, un antiemetic (in cazurile de severitate blanda e mai util Motilium 1cp cu 30 min inainte de mesele principale decat Metoclopramidul, care are ca efect advers sedarea si este mai folositor administrat injectabil, cand simptomatologia necesita spitalizare). In cazul toxiinfectiilor usoare (subfebrilitate, greata, varsaturi, colici abdominale, diaree) este util administrarea unui antibiotic care sa actioneze strict pe intestin, asa cum este Rifaximinul (Normix) care se va administra 2cpx3/zi, intre 5 si 7 zile, in functie de evolutia simptomelor. Pentru indigestie putem asocia Triferment sau Bilichol daca avem si gust amar in gura, cate 1 cp la mesele principale.

2. VARSATURILE alimentare, cu suc gastric sau bila, cand apar sporadic si in cantitate mica, dupa consum de alimente usor perisabile, netolerate de stomac sau colecistokinetice, pot fi contracarate prin administrarea acelorasi protectoare gastrice si antiemetice. Daca sunt frecvente, in cantitate mare sau cu sange, atunci trebuie sa mergem la medic!

3. PIROZISUL SI REGURGITATIILE (vezi simptome) pot apare si sporadic, atunci cand mancam mult sau ingeram anumite alimente cunoscute ca favorizeaza relaxarea sfincterului esofagian inferior (prajelile, dulciurile concentrate). Tratamentul cu protectori gastrici si antiemetici este cel mai indicat. Daca simptomele devin zilnice, apar si noaptea, ne trezim chiar cu alimente refluate in gura, atunci va trebui consultat un medic specialist.

4. BALONARILE sunt extrem de frecvente, apar in majoritatea bolilor digestive si pot asocia eructatii (gaze pe gat) ,flatulenta (gaze pe fund) sau borborigme (bolboroseli in abdomen). Uneori pacientul se simte atat de umflat incat abia mai respira sau are dureri abdominale mari. Majoritatea alimentelor fermenteaza iar daca avem sindrom de intestin iritabil, simptomele sunt resimtite acut. Un absorbant de gaz ne poate fi util in aceasta situatie (Espumisan 2cp la mesele principale sau Sab-Simplex). Desigur, balonarea apare si in boli grave, de exemplu in ocluzie, unde abdomenul va fi destins de gaze si continut lichidian si solid intestinal, dar se asociaza si alte simptome, grave, care fac diferenta. In colici (biliara, renala) apare ileusul reflex (miscarile normale ale intestinului se reduc) prin urmare continutul, deci si gazele, stagneaza, destinzand abdomenul.

5. DUREREA ABDOMINALA colicativa, de intensitate usoara sau medie, apare in afectiuni biliare sau intestinale. In colica biliara e util un antispastic tip No-Spa, Scobutil sau Buscopan (insa ultimele doua au efecte adverse care le fac mai putin utile, mai ales la varstnici). Daca durerea abdominala se insoteste de febra, varsaturi, diaree poate fi vorba de o toxiinfectie alimentara si atunci este contraindicat antispasticul deoarece va calma miscarile exacerbate ale intestinului si atunci bacteriile vor stagna si se vor inmulti, agravand simptomele. Daca durerea este continua, putem incerca Algocalmin sau Piafen pentru calmarea ei. Daca nu se remite in 2-3 ore, va trebui sa apelam la medic. Niciodata sa nu asteptam disparitia simptomelor (indiferent daca e vorba de dureri sau altele) de la sine sau dupa cateva zile, deoarece poate fi prea tarziu uneori!

6. CONSTIPATIA RECENTA, la persoane tinere, sanatoase, tine de obicei de schimbarea locului sau al alimentatiei. Putem sa o combatem prin consumul mai multor fibre vegetale si lichide iar daca nu avem succes, putem incerca supozitoare cu glicerina sau ulei de parafina 1-2 lingurite dimineata, pe stomacul gol (aceste remedii nu dau dependenta si nici colici abdominale asa cum apare la Dulcolax, de exemplu)

7. DIAREEA ACUTA dupa consumul de alimente cu risc, daca nu asociaza febra sau simptome severe, se poate trata cu regim lichidian, Imodium 2 cp odata apoi cate 1 cp pentru fiecare scaun diareic, maxim 6 cp/zi plus Smecta 1 plicx3/zi. Daca diareea este rezistenta la acest tratament sau apar varsaturile, atunci trebuie mers de urgenta la spital, deshidratarea putand sa ne puna viata in pericol, mai ales la limitele de varsta sau la cei care deja au boli grave.

 

Email : db@gastromed.ro

Copyright © GastroMed.ro 2008 - 2024 Toate drepturile rezervate.